Kontakta oss

SalesLounge

Viral marknadsföring: Skapa innehåll som smittar av sig

Marknadsföring

Viral marknadsföring: Skapa innehåll som smittar av sig

Varför är viral marknadsföring viktig? För att vi människor skapar lika mycket information på två dagar som vi skapat sedan begynnelsen fram till 2003.

Låt oss ta det igen. Enligt Eric Schmidt på Google skapar vi människor alltså lika mycket information på två dagar som vi skapade mellan vår civilisations början och 2003. Innan du gör en mental notering inför nästa fest och klickar dig vidare ska en sak poängteras: Detta fenomen innebär stora konsekvenser för människor som dig och mig.

I vår ständigt växande värld av informationsöverbelastning är det svårare än någonsin att höras och synas på nätet. Förståelsen för hur du sticker ut ur mängden är avgörande om du vill nå ut med ett budskap eller blogginlägg, en produkt eller idé.

Huruvida ditt budskap blir populärt och viralt handlar inte om storleken på din budget eller ren och skär tur. Det handlar om att ha insikt i vad forskningen säger. Du kan alltså styra ditt budskap mot att bli en viral succé om du vet vad du håller på med.

I detta avsnitt av MarieTV träffar Marie Forleo marknadsföringsprofessorn Jonah Berger som skrivit boken Contagious: Why Things Catch On. De pratar om några av de i boken nämnda strategierna för att skapa innehåll som smittar av sig med hjälp av viral marknadsföring.

Social valuta

Den första grundstenen i viral marknadsföring är att ge socialt värde. Vad vi säger påverkar hur andra ser oss. Vi delar sådant som får oss att må bra och uppfattas som smarta och trendiga. Hur kan du skapa värde som får kunden känna sig bra?

Känslomässigt band

Vad kan du som företag göra för att få andra att känna sig inkluderade och värdefulla? Fördelen med ett litet företag jämfört med ett stort är kundrelationen. På en liten verksamhet kommer du närmare kunden, lär dig deras namn, vad de gillar och hur du kan ge dem värde. När du bryr dig, bryr sig dem. När de bryr sig, delar de med sig.

Varumärkesassociationer

Kommer du ihåg Rebecca Black med låten Friday? Det blev en riktig dänga som väckte många åsikter, varav många tyckte den var intetsägande och jobbig. Än idag finns ett mönster i sökresultaten för ”Rebecca Black Friday.” Det är nämligen så att sökningarna ökar markant – varje fredag. Fredagar förknippas starkt med denna låt, som är ett exempel på hur associationer kan etsa sig fast i människors medvetanden i flera år framöver.

Försök länka ditt varumärke till något i omgivningen, till exempel en veckodag, tid på året eller maträtt. När andra förknippar något med ditt varumärke börjar de tänka på och prata om ditt varumärke med andra.

Berättelser

En annan viktig grundsten i viral marknadsföring är berätta en historia. Vi människor är mer benägna att dela saker som är inklädda i en berättelse än något som känns som reklam. Med hjälp av storytelling kan ditt budskap gömma sig inuti innehållet likt soldater i en trojansk häst.

För mer inspiration, tips, råd och insikter lyssna på LoungePodden.

Mest lästa just nu

Till toppen