Kontakta oss

SalesLounge

Grundaren av Pineberry: ”Vi såg potentialen i Google”

SEO och marknadsföring på Google med Michael Wahlgren från Pineberry

Marknadsföring

Grundaren av Pineberry: ”Vi såg potentialen i Google”

Idag är SEO och sökmotormarknadsföring mer aktuellt än någonsin. De flesta vet vad det är, men alla har inte riktigt förstått vikten av det. Hur kommer voiceapplikationer som Alexa och Google Home påverka sättet vi söker på internet? Kommer röstsök ta över efter ”klassisk” sökordsmarknadsföring? Vi träffade därför Michael Wahlgren, grundare av SEO-byrån Pineberry, som hjälper företag nå fler kunder via Google och sökordsoptimering.

Sökordsoptimering är komplext

SEO kan kännas komplext och för många företag kan det vara en god idé att ta hjälp att experter. Michael föreläser om ämnet, har skrivit böcker och driver även Sökmotorkonsult.se. Hur han hamnade inom sök och internet var av en slump, men sedan starten av byrån Pineberry har det gått i raketfart. Idag jobbar över 45 personer på byrån som omsätter cirka 40 miljoner.

Vi var nyfikna på att fråga om hur SEO ser ut idag, vilka branscher som gör det bäst samt hur framtiden ser ut med voice trenden som tagit USA med storm. Vi ville även ta reda på vad startups med små medel kan åstadkomma själva när det kommer till Google och när man bör ta hjälp av en SEO-byrå. Vi mötte Michael Wahlgren på deras huvudkontor i Stockholm för att ta reda på dessa frågor från experten själv.

Hur kom det sig att du började arbeta med du SEO?

Det var en slump egentligen. Som du hör är jag skåning och jag flyttade till Stockholm för att plugga ekonomi. Jag såg en karriär framför mig inom finansbranschen och 1999 när jag var klar, tog jag ett jobb på Avanza, en bank som säkert många känner till idag. Jag trodde att det skulle vara ett finansjobb, men så var det inte. Det var mer av ett internetjobb. Det var ett litet snedsteg från min sida där jag inte riktigt förstod vad jag gav mig in på. Det var dock ett ganska bra misstag eftersom jag jobbat med internet sedan dess med fokusering på marknadsföring och SEO de senaste 15 åren.

”Lustigt nog var det för några år sedan ett holländskt företag som korsade fram ett pineberry från en nästan utdöd jordgubbsplanta från Sydamerika.”

Vad är ett Pineberry och hur kom namnet till?

Vi var inte helt hundra på vad vi skulle göra och ville därför ta ett namn som var generiskt. Vi hade många olika idéer, men efter ett tag började vi tänka på alla de framgångsrika företag som är döpta efter en frukt. Till exempel Apple och Blackberry som båda var väldigt framgångsrika. Vi insåg ganska snart att många frukter är upptagna och kom därför på idén om att kombinera två fruktnamn för att hitta på en egen. Kombinationen av strawberry och pineapple blev då Pineberry. Lustigt nog var det för några år sedan ett holländskt företag som korsade fram ett pineberry från en nästan utdöd jordgubbsplanta från Sydamerika. Så nu finns Pineberry alltså på riktigt.

Varför startade ni en SEO-byrå?

Både jag och Stefan, som startade Pineberry tillsammans med mig, var själva stora köpare av SEO-tjänster för dryga 10 år sedan och kända att ju mer vi lärde oss om ämnet, desto mer kände vi att vi inte var helt nöjda med hur tjänsterna levererades. Vi lade sedan ihop den potentialen vi såg fanns på Google och den erfarenhet vi upplevt av att vad som saknades på marknaden.

Vilka medier konkurrerade ni med i marknadsbudgeten då jämfört med idag?

Det har inte ändrat sig så mycket. Det som har blivit mer självklart är att en stor del av marknadsbudgeten läggs online på exempelvis Google och Facebook. För 10 år sedan var SEO en väldigt liten del av budgeten till skillnad mot idag när det är det ofta är en av de viktigaste kanalerna.

Känner ni att ni konkurrerar med inhouse-kunskaper?

Det kan man såklart säga. Vi riktar oss främst till mellanstora företag där i många fall ekonomin inte finns att ha en heltidsanställd som jobbar med SEO. Det händer att kunder väljer att börja att jobba med oss för att sedan längre fram istället anställa kompetensen, men det är inte vanligt.

”Det är det jag gillar med Google, att du som litet företag kan konkurrera med de större genom att vara lite snabbare och mer flexibel.”

Vilka branscher överlag är bra på sökordsmarknadsföring?

Det är svårt att säga. Större och mer traditionella företag är ofta inte lika bra på SEO som nyare företag. Det går så pass bra för större företag ändå, medan nya uppstickare måste hitta nya sätt att få kunder på. En nackdel för större företag är att det ofta sitter fast i gamla system som är ganska svåra att ändra. Ett exempel är SEB som hade byggt på en sajt i flera år. När de var klara var den för gammal för att lanseras. Det är det jag gillar med Google, att du som litet företag kan konkurrera med de större genom att vara lite snabbare och mer flexibel.

Vad är nackdelarna med Tv-reklam jämfört med SEO?

Den stora skillnaden är att traditionell reklam kan du inte riktigt mäta. På Google kan du vara väldigt exakt. Om någon googlar på ”köpa gummistövlar” kommer du mycket närmare ett köp. Många missar dock att sätta upp tydliga mål för att kunna mäta sin marknadsföring på nätet.

Vad har du för tips för nystartade företag med en liten budget?

Sätt tydliga mål för vad du vill uppnå. När det kommer till Google gäller det att hitta sökord som är relevanta för dig. Om du inte gör det kommer folk inte hitta dig. Undersök om det finns ett sökbeteende för det du vill marknadsföra och se till att bygga din sajt utifrån det. Om du uppfinner något helt nytt, är det ingen som googlar på det. I det fallet handlar det om att bygga upp en medvetenhet och ett behov om din produkt. Då är kanske Facebook bättre än Google.

Hur påverkar kommande voice-algoritmerna ekosystemet inom SEO i framtiden?

Det finns intressanta siffror från USA där var femte googling via mobilen görs via röststyrning. Om det skulle bli stort även i Sverige, kan man spekulera i vad det skulle innebära. En sak som är säker är att om vi får saker upplästa för oss, har vi mindre tålamod. Det kommer därför bli ännu viktigare att ranka högt eftersom man inte kommer orka lyssna på tio olika sökresultat. Man kan se att sättet vi Googlar på redan har förändrats de senaste åren. I dag googlar vi mer som vi pratar. I början kanske man lite fyrkantigt skrev ”bil + försäkring”, nu googlar man hela meningar.

 Vad har du för erfarenheter av röststyrning själv?

Jag köpte en Google Home i London, testade den i två tre dagar, sen drog jag ut sladden. Blev så irriterad på den. Skulle spela en låt av Laleh på Spotify, men vet inte om jag uttalade fel eller varför det inte funkade. I Sverige känns det extremt avlägset till att ljudet ska ta över, men det blir spännande att se vad som kommer att hända.

”Du ska inte optimera för framtiden utan för det som fungerar idag.”

Gör ni något för att hålla koll och förbereda er inför att det skulle ske?

Både och. Vi har koll på vad som händer, men rekommenderar inte kunder att fokusera för mycket på detta. Du ska inte optimera för framtiden utan för det som fungerar idag.

När är det dags att ta in en SEO-byrå?

Du kan göra SEO själv förutsatt att du har både intresse och tid för det. Är du en startup handlar det ju om pengar. Men om du ska ta in hjälp någon gång, är det just i början. Det är i början det är viktigt att inte göra fel med vilka sökord du ska synas på.

 

Avslutningsvis kanske du undrar hur en Pineberry ser ut? Den har ni nedan.

Pineberry

Mest lästa just nu

Till toppen