Kontakta oss

SalesLounge

Varför skriftlig kommunikation är viktigt

lilos om budskap skritlig kommunikation och marknadsföring

Kommunikation

Varför skriftlig kommunikation är viktigt

För att sälja mer behöver du bygga relationer. Genom relationer kommer förtroende. Det är sedan gammalt. Det nya är hur du idag bygger personliga och långsiktiga relationer med dina kunder. Du bygger relationer genom vad och hur du kommunicerar med dina kunder.

Det första vi söker efter i ett första intryck är empati och vänlighet så att vi kan känna oss trygga. Det beror på att vår reptilhjärna, som vi har haft i miljontals år, finns till för att skydda oss och därför söker efter trygghet. Den går igång om den ser eller känner av något som liknar osäkerhet eller fara. Och den reagerar snabbare än någon annan del av hjärnan.

Det är därför du bör undvika negativa och osäkra ord, som “tyvärr” eller ”borde”, eftersom reptilhjärnan reagerar snabbare på dem än på själva budskapet.

Varför är det då så viktigt med skriftlig kommunikation?

Hur du än börjar kommunicera med en kund så övergår det sedan oftast i skriftlig kommunikation. Ett mail, en offert.

Men oftast skiljer sig sättet på hur vi kommunicerar muntligt med hur vi kommunicerar skriftligt. Det innebär att hur fantastisk du än är när kunden träffar dig eller pratar med dig över telefon behöver det stämma överens med hur du sedan kommunicerar i skrift. Om det inte gör det skapas en omedveten oro hos den du kommunicerar med. Reptilhjärnan går igång och börjar varna att det är något som inte stämmer. Något känns inte bra, bara för att du inte kommunicerar på samma sätt.

Även den skriftliga kommunikationen behöver spegla den du är. Relationen känns annorlunda när vi övergår till skrift eftersom både kroppsspråk och ton försvinner.

Vad har vi då kvar att arbeta med?

Orden.

Vad och hur du kommunicerar påverkar ditt och hela företagets varumärke. Varje text som skapas. Varje mail, informationsutskick, text i sociala medier, offert, skylt och lapp kommer antingen att generera pengar eller kosta pengar. Mottagaren kommer medvetet eller omedvetet basera vad den tycker om ert varumärke beroende på vad och hur ni kommunicerar.

Vare sig du vill bli tydligare och nå fram till fler i din kommunikation, få bättre relationer, få nöjdare kunder, stärka ditt varumärke eller sälja mer är det din skriftliga kommunikation du behöver vässa! Genom att kommunicera på mottagarens sätt bygger du relationer, stärker ditt varumärke, sticker ut från dina konkurrenter och ökar din försäljning och vinst.

Hur gör du då?

Lär dig att kommunicera med olika kommunikationsstilar. Lär dig känna igen de olika kommunikationsstilarna så att du kan anpassa din stil till mottagaren.

Bli minst lika bra på skriftlig kommunikation som muntlig och se till att de matchar varandra.
Tänk sedan att ditt mål är att göra din kund framgångsrik. Bjud på din kunskap, dina råd och dina tips. Var generös för att skapa förtroende och bygga personliga och långsiktiga relationer.

I nästa artikel delar vi med oss av några tips på hur du kan kommunicera för att nå alla kommunikationsstilar.

LILO
Gästskribent

Joakim Lindström & Emilie Loman

Efter att tillsammans uträttat storverk på en telekomjätte, där de bland annat höjde kundnöjdheten hos företagskunderna med 3 % på mindre än en vecka och myntade uttrycken ”wowservice” och ”wowkommunikation”, begav sig Joakim och Emilie ut för att hjälpa fler företag att höja nivån på kommunikationen och ge ledare och medarbetare rätt förutsättningar att nå sina mål. Namnet LILO, som är en förkortning av deras två efternamn, fick de för att de alltid dök upp som dynamisk duo, och när dessutom en inbjudan att utbildas hos Disney i Orlando trillade in var saken klar. Där har ni LILO! Två kommunikationsexperter, utbildare och föreläsare som nu hjälper fler att bli bäst på ”wowservice” och ”wowkommunikation”.

www.lilos.se

Mest lästa just nu

Till toppen