Kontakta oss

SalesLounge

7 anledningar till varför du inte blir kontaktad av rekryterare

Rekryterare

Jobb

7 anledningar till varför du inte blir kontaktad av rekryterare

Varför svarar inte rekryterare på min ansökning? Visst finns det gott om säljjobb på marknaden. Företagen tycker det är svårt att hitta bra säljare och säljare tycker det är svårt att hitta en bra arbetsgivare. Som arbetssökande är det frustrerande när responsen från rekryterare uteblir. Det kan vara en av de mest irriterande sakerna som finns i processen när vi söker ett nytt jobb. För att optimera ditt arbetssökande är det viktigt att förstå verkligheten utifrån rekryterarnas perspektiv.

Hur uppfattas du och dina ”konkurrenter” på arbetsmarknaden av en rekryterare?

Det är inte alltid dina kvalifikationer som avgör om arbetsgivaren inte hör av sig till dig eller väljer att låta bli. Det kan vara andra små misstag som kan ha förödande effekter på dina chanser att bli kallad till en arbetsintervju för ditt nästa säljjobb. Att söka efter jobb är som att dejta: båda parterna söker efter en perfekt matchning. Företaget söker efter en produktiv och framgångsrik teamplayer som kan hjälpa dem att nå sina mål. Och du letar efter företaget som har vad som krävs för att hålla dig inspirerad och motiverad. Men skrämmer du iväg rekryterare och potentiella arbetsgivare redan innan första intervjun? Den frågan ställde jobbsajten Glassdoor.com och listade följande sju anledningar till varför du kanske aldrig blir kontaktad av rekryterare.

Irrelevant information i ditt CV

Du har massvis av hobbys, multi-taskar som en mästare, men är det verkligen relevant för jobbet du söker? Ett CV ska förklara varför du är den bästa kandidaten för jobbet. Om det är gömt någonstans i ett CV på 600 ord kommer de inte ta sig tiden att hitta det. Tänk på att en rekryterare spenderar i snitt 6–7 sekunder på att läsa ett CV. Om ditt inte ger dem en klar bild av vad du kan tillföra företaget, kan det vara därför du inte blir uppringd. Gör inte dessa misstag i ditt CV.

För många ansökningar

Du kanske brinner för att landa ett jobb på ett specifikt företag inom din drömbransch. Stå dock emot att söka alla jobb som finns tillgängligt. Att se ditt namn på fyra av fem tillgängliga jobb sänder tydliga signaler som ”Hon vet inte vad hon vill” eller ”Hon kan inte bestämma sig”.
Sikta in dig på en eller max två positioner som du tror att du skulle passa bäst in på, och fokusera på att kommunicera ditt värde där, rekommenderar Glassdoor.

För exalterad

Du har sökt ett jobb och det känns bra, men du får ingen respons. Någon vecka passerar och det är OK att följa upp med ett professionellt mail. Men har du istället mejlat tre gånger, ringt två och skrivit ett DM på sociala medier anser nog rekryteraren att du är smått galen.
Om du inte har hört någonting efter tre veckor och ett uppföljningsmejl, då är det dags att gå vidare.

Du ombokar konstant samtal och intervjuer

Kan verka uppenbart. Det är dock en viktig poäng som jobbsajten gör. Rekryterare förstår att du är upptagen och att möten kan krocka. Men har du redan bokat om en gång och fortsätter på det viset slösar du deras tid och skadar du dina chanser att få träffa rekryteraren.

Inkomplett eller felaktig information

Även detta är ett bra sätt att skrämma bort rekryterare. Genom en inkomplett ansökan eller felaktig information gör du deras jobb svårare. Genom att lämna felaktiga referenser eller glömma att lämna vissa fält blanka i en ansökan blir de mindre villiga att hjälpa dig framåt i processen.

Pratar illa om tidigare arbetsplatser

En viss ärlighet vill rekryterare naturligtvis ha, men det finns bra och dåliga sätt att demonstrera sin autenticitet. Att avslöja saker som hände på ett tidigare företag eller prata illa om dina arbetskamrater kan skrämma iväg en potentiell arbetsgivare. Var alltid rättvis och professionell vid dina uttalanden om tidigare arbetsgivare och kollegor i både en intervju samt sociala medier.

Undviker du dessa misstag ökar du dina chanser att bli kallad till en arbetsintervju av rekryterare i framtiden.

Mest lästa just nu

Till toppen