Kontakta oss

SalesLounge

Värdegrund bygger framgång

Max Bergander AIK Fotboll om värdegrund och vikten i värdegrundsarbetet

Ledarskap

Värdegrund bygger framgång

Utveckling, prestation och mål. Tunga ord som kräver mycket hårt arbete av en organisation. Men det är också en väldigt komplex process där det inte bara finns en modell för att vi ska lyckas. Något som ibland faller mellan stolarna är det fjärde ordet. Värdegrund.

Varför är värdegrund vägen till framgång?

När man talar om hur man mäter utvecklingen av organisationer tänker de flesta på resultatet. Tanken drar sig till de hårda värdena, såsom en ökad försäljning eller bättre produkter. För att nå dessa mål krävs det bland annat hårt jobb, många säljsamtal, mötesbokande, nötande och avslut. Men räcker det för att lyckas på lång sikt? Är det detta du behöver stångas med dag in och dag ut för att ta stegen, för att nå företagets mål? De finns nog de som vill svara ”ja” där. Men jag hävdar bestämt att det inte räcker. Inte på långa vägar. Vi människor är bra mer komplexa än så.

Att bli duktig på något kräver hårt jobb, det är vi nog alla överens om. Men det kräver också rätt förutsättningar för att kunna klara av detta hårda jobb. Exempelvis behöver du kanske tillåtas testa dig fram. För väldigt många krävs också trygghet som människa.

Den mentala aspekten

Ni ser vart jag vill komma, va? Hur vi mår som individer och grupp är ofta helt avgörande för hur vi presterar. Jag tror att de flesta kan enas om att om vi som människor trivs med det vi gör, känner oss respekterade för de vi är och mår bra så presterar vi bättre. Och det spelar ingen roll vad du har håller på med – företagande, idrott eller livet i stort. Vi är inte bara säljare, fotbollsspelare eller entreprenörer. Först och främst är vi människor. Vi är människor som säljer, utövar en idrott eller driver ett företag.

Gemensam värdegrund är avgörande

Att arbeta med vårt beteende gentemot varandra, hur vi tar beslut, hur vi agerar och hur vi skapar en gemensam värdegrund, är avgörande för att skapa miljöer som tillåter människor vara den de är. Det resulterar i sin tur att människor utvecklas både i sin yrkesroll och som individer. Det är aspekter som är fundamentala att ta hänsyn till om vi vill skapa ett framgångsrikt företag. Det bidrar samtidigt till att skapa goda ambassadörer som vill representera företaget på det bästa sättet de kan.

Värdegrundsarbetet är alltså ingenting som på något sätt ligger i konflikt med företagens ”hårda värden” som exempelvis pengar in och pengar ut. Det är snarare ett sätt att skapa förutsättningar som gör det möjligt för företagen att lyckas med sina mål, såväl hårda som mjuka. När målet är att vi som företag ska utvecklas och sälja mer, är arbetet med individer, gruppen, vårt välbefinnande och vår värdegrund helt avgörande. Det är självklart inte hela lösningen, men en stor del av den.

Värdegrund bygger människor och människor bygger framgångsrika företag

Vi som är ledare och arbetar med människor har ett ansvar att ge alla chansen och möjligheten att må bra. Om vi ska prata om vad som utvecklar företaget och dess hårda värden, bör vi börja med att titta på hur vi arbetar med de mjuka värdena. Människorna som ska utföra arbetet och vars arbete sedan leder till att vi når våra mål. Vill vi dit måste människorna i verksamheten ges den möjligheten och tryggheten de behöver. Ett motivationsklimat där individens behov och mående behöver prioriteras, på riktigt.

Värdegrundsarbetet leder till prestation. Om du tvekar – ställ dig själv frågan: Tror jag att jag presterar bättre om jag mår bra, trivs där jag är och känner mig respekterad för den jag är?

Jag vill tro att du svarar; Ja.

Max Bergander
Gästskribent

Max Bergander är värdegrundsansvarig i AIK Fotboll där han dagligen utbildar föreningens spelare, ungdomar och samarbetspartners i hållbara värdegrunder. Max brinner för människor och deras rätt att vara den de är. Han föreläser och utbildar också organisationer i machokultur och människors lika värde.

Till toppen