Kontakta oss

SalesLounge

Tankefelen som gör att du prioriterar fel

Det finns många tankefel, även så kallade bias, som hindrar oss från att prioritera rätt, vara produktiva och framgångsrika. Lär dig hantera dessa tankefel

Personlig Utveckling

Tankefelen som gör att du prioriterar fel

Det flesta upplever att de inte har tid för att utveckla sig själva. Veckan har 168 timmar och frågan är vad du gör alla dessa timmar? Du lägger säkert ned över 20 timmar per vecka på konsumtion av tv/filmtittande och internetsurfande som genomsnittssvensken. Mycket är en konsekvens av så kallade tankefel. Så visst finns det tid att prioritera om.

Vi människor värdesätter och prioriterar tyvärr snabba och kortsiktiga belöningar och undviker jobbiga saker som kanske är bättre för oss på lite längre sikt. Det är det första av ett stort antal så kallade bias (synsätt/tankefel) vi människor har. Detta bias kallas för ”immediacy bias.”

Detta innebär att vi prioriterar det som ger en kortsiktig belöning istället för att kämpa för en mer långsiktig belöning. Att vi inte ens vet om att vi har bias är ett bias i sig, ett så kallat ”blind bias.” Så första steget är att inse och vara medvetna om att vi har många ”bias.” Det verkar dock som vi är mindre ”biased” när hjärnans bromssystem är aktiverat, ventrolaterala prefontala cortex.

Det är när man lyckas hantera och kontrollera sina automatiska impulser och agera mer eftertänksamt. Därför är det viktigt att träna upp din kognitiva förmåga, göra mentala armhävningar och mental träning för att stärka din ventrolaterala prefontala cortex.

I stället för att gå igenom alla cirka 150 bias som vi människor har, kan de grupperas i fem huvudsakliga teman som på engelska har akronymen SEEDS (Similarity, Expedience, Experience, Distance, Saftey)

Similarity – likheter

Detta tema innebär att vi ofta uppvisar tankefel när vi ser likheter eller olikheter. Detta förklarar vår vilja att ofta skilja på vi och dom. Detta kan vara styrt från vårt ursprung, exempelvis vi från Sverige, från Skåne, från Östermalm, från Handelshögskolan, vi som kör motorcykel etc.

De som är olika oss i fråga om kultur, hudfärg, dialekt och så vidare tenderar vi att se mer skeptiskt på. Går det illa för ”dom andra” så kan det till och med uppfattas som belöning för hjärnan. Det har studier på fans från olika fotbollslag visat. Vi kan alltså bokstavligen njuta när det går illa för motståndaren.

Detta tema kan du aktivt motverka genom att anonymisera exempelvis namn när du rekryterar eller medvetet söka vänskap i andra kretsar än du normalt rör dig. Tricket är att när du känner ett motstånd emot att göra något ska du göra det i alla fall. Utmana alltså dina bias, ofta kallat fördomar i denna kontext.

Expedience – lämplighet

Detta tema av tankefel uppkommer och förekommer oftast i situationer då du inte har tid att undersöka alla alternativ och all information. Då utgår du ofta ifrån din tillgängliga kunskap och det du tror är rätt. Skulle annan information och kunskap förekomma som motsäger detta så bortser du lätt från detta. Exempel på bias är konfirmeringsbias, att vi söker bekräftelse på att vi har rätt.

Du motverkar detta tema genom att aktivt söka information och kunskap som motsäger dig. Omge dig också av ”nej-sägare” istället för ”ja-sägare”. Ett annat sätt kan vara att ”sova på saken” så att du inte gör förhastade saker. En god natts sömn gör ofta att vi ser annorlunda på saker och ting!

Experience – erfarenhet

Detta tankefel gör att dina förväntningar, erfarenhet och känslor påverkar din bild av verkligheten. Exempelvis är ”fundamental attribution error” ett sådant bias. Vi tillskriver våra misslyckanden på externa faktorer och framgångar på oss själva. Det är ett sätt att öka vårt självförtroende.

Detta är ett svårt tankefel att hantera. Försök vara medveten när det förekommer och försök byta perspektiv och utgångspunkt. ”Tänk om allt vore tvärtom” är ett klokt tänkesätt ibland.

Distance – närhet

Vi prioriterar allt som ligger i närtid. Ett exempel är känsloprediktionsbias, din känsla när du beslutar dig påverkar dig för mycket. Försök om möjligt att vara tålmodig. Försök se framtiden nu, det är svårt men klokt.

Safety – trygghet

Vi värderar faror och hot mer än belöningar. Ett exempel är förlustaversion som gav Daniel Kahneman nobelpriset 2002. Detta tankefel visar på att vi är mycket känsligare för förluster än vinster. Det kan man se väldigt tydligt på aktiemarknaden. Vi säljer ogärna en aktie som gått dåligt för det ”svider” att ta förlusten. Istället väntar vi på att den ska gå upp vilket den aldrig gör.

Detta har många som köpte Teliaaktien bittert fått erfara. Lösningen är att försöka tänka objektivt. Försök vara modig och inte styras för mycket av din rädsla. Vägen ur rädslan är genom rädslan brukar man säga!

Alla dessa bias och tankefel påverkar dig. Utmana din bekvämlighetszon och skapa nya rutiner och vanor. Det kommer inte att vara lätt, men det kommer vara värt det. Faktum är att du kommer att bli rikligt belönad. Det som är rätt är lätt finns det ett bra talesätt som säger. Det är så här. Det du gör mycket av blir du bra på.

Tänk på detta:

 • Den som klagar mycket blir bra på att klaga.
 • Den som gnäller mycket blir bra på att gnälla.
 • Den som skyller på andra mycket blir bra på att skylla på andra.
 • Den som är sur ofta blir bra på att vara sur.
 • Den som spelar mycket dator blir bra på att spela dator.
 • Den som tänker negativa tankar blir bra på att tänka negativa tankar.

Men tänk på att motsatsen också gäller:

 • Den som skrattar ofta blir bra på att skratta.
 • Den som är glad mycket blir bra på att vara glad.
 • Den som njuter av livet ofta blir bra på att njuta.
 • Den som ofta är tacksam blir bra på att vara tacksam.
 • Den som har ett stilla sinne blir bra på att ha ett stilla sinne.

Som du ser. Det du tränar på blir du bra på! Det är inte svårare än så. Fundera lite på vad du gör av dina 168 timmar i veckan. Gör du vissa saker mycket såsom att hålla på mycket med telefon så blir du bra på det, vältränad som jag skulle vilja uttrycka det. Vad vill du vara mentalt vältränad på?

Thomas Lundqvist
Gästskribent

Mest lästa just nu

Till toppen