Kontakta oss

SalesLounge

Självsamhet är en konkurrensfördel i det nya informationssamhället

självsamhet är en konkurrensfördel

Personlig Utveckling

Självsamhet är en konkurrensfördel i det nya informationssamhället

Vad är självsamhet? Hur många timmar om dagen är du helt ensam? Och varför är det viktigt? Självsamhet är konsten att njuta av tiden du ägnar med dig själv. Det finns en rad saker som pekar på att det är en positiv egenskap att kunna trivas med att spendera tid med sig själv.

”Varannan dag producerar vi lika mycket information som vi har gjort från början av människans civilisation fram till 2003. Jag spenderar mesta delen av min tid genom att anta att världen inte är redo för den teknologiska revolutionen som kommer snart” sa Eric Schmidt 2010, dåvarande VD på Google. Det var snart åtta år sedan. Idag når vi förmodligen den mängden information betydligt snabbare. Men hur mycket information kan vi egentligen ta in?

Undersökningar visar på problemet

Forskning på University of London avslöjar att vår IQ sjunker med 5–15 poäng när vi multitaskar. David Rock skriver i sin bok ”Your Brain at Work” att hjärnans prestanda kan minska med upp till 50 % när en person fokuserar på två uppgifter samtidigt.

I ytterligare ett forskningsprojekt på Stanford University konstaterade professor Clifford Nass att distraktioner minskar hjärnans förmåga att filtrera bort irrelevans i hjärnans arbetsminne, enligt Harvard Business Review.

Hur ofta har det inte hänt oss att vi öppnar upp vår Iphone för att svara på ett e-mail men fastnar i två videoklipp, en SMS-konversation, sju Instagraminlägg och ett nytt avsnitt av Framgångspodden? Genomsnittstiden som vi spenderar med vår smartphone idag är åtta timmar om dagen. Utöver det sitter vi framför datorn på jobbet, läser nyheter i surfplattan och tar in information från radion och TV:n. Det finns ett problem i att inte kunna koppla bort och ständigt bli distraherad av olika typer av information. För att prestera på topp, och respektera vår egna tid, behöver vi aktivt arbeta med att bli resistenta mot alla distraktioner som finns i våra kontorsmiljöer. Hur gör vi det?

Självsamhet är svaret

Att kunna stänga av och bara vara själv är något som är viktigt för att styra över vår koncentrationsförmåga. Möjligheten att kunna fokusera är en konkurrensfördel i det nya informationssamhället. Självsamhet är nyckeln, enligt Erwin, gästskribent på HBR.com. Där delade han med sig av sina bästa tips som du kan läsa nedan. Dessa tips kan hjälpa den som är lättdistraherad att utveckla sin koncentrationsförmåga på jobbet.

Planera in egentid i schemat

Behandla den planerade tiden som att det är ett inbokat möte. Om du inte aktivt schemalägger tid för dig själv kommer något annat eller någon annan ta den tiden. Du behöver inte ta en hel förmiddag för dig själv, endast 15 minuter då och då räcker gott och väl. Om vi fyller hela dagar framför mailkorgen eller i möten lämnar det ingen tid för djupare tankar som är väsentligt för bra beslutsfattande och ledarskap. Det är varför introverta personer är bra ledare. De ger sig själva den tiden och förstår vikten av självsamhet.

Analysera hur du ska spendera din tid för att göra mest nytta

Det flesta av oss har möten som vi har råd att missa. Många slösar energi på onödiga saker eftersom att vi inte har lagt tiden som krävs för att vara noga med våra prioriteringar. Ta ett steg tillbaka och fundera på vad du lägger din tid på. Är det viktigt? Tar det dig närmare dina mål?

Förekom distraktioner

Klick, klick, klick, lunch. Snapchat, Youtube, Instagram och Facebook. De oändliga distraktionerna hänger över oss. Det frestar oss att klicka på länkar som tar oss till en annan femminuters video. Logga ut från sociala medier och blockera vissa sajter under arbetstid. Särskilt de du använder för en snabb distraktion ”när du har 10 minuter över”.

Var inte så upptagen

En av de största anledningarna till att vi har svårt att fokusera är att vi fyller våra kalendrar med för många åtaganden och vi prioriterar oftast brådskande uppgifter över de viktiga, enligt Erwin. Han menar att ledarskapsutveckling och utbildning är ett par exempel på viktiga saker som prioriteras bort i den tempofyllda arbetsdagen. Värdesätt möjligheter som ges för att förbättra din förmåga att förstå dig själv, reflektera och växa som person.

Skapa en ”att sluta göra-lista”

Vi har bara 24 timmar per dygn. När din att-göra-lista växer redan är fylld kan du inte lägga till fler uppgifter på den. Självsamhet ger dig utrymme att tänka över var hur du ska spendera din tid. Det leder till att du får möjlighet att reflektera över vilka möten du ska sluta delta i, vilka styrelser du ska hoppa av och vilka inbjudningar du ska ”tacka nej” till. Vässa på förmågan att hantera många uppgifter samtidigt!

Så vad är självsamhet? Det är konsten att njuta av tiden du ägnar med dig själv. Varför är självsamhet viktigt? Det håller dig fokuserad, ger dig möjlighet att ta bättre beslut och nå dina mål på ett effektivare sätt.

Till toppen