Kontakta oss

SalesLounge

Såhär ökar du din produktivitet

Öka din produktivitet

Produktivitet

Såhär ökar du din produktivitet

Hur ska vi sluta upp med att lata oss och istället öka vår produktivitet under dagen? Vi har alla ett privatliv som behöver balanseras med vårt arbetsliv. Många av oss jobbar även över. Alla har olika ambitioner med sina yrken. Något vi allihopa dock har gemensamt, är att vi vill få ut maximalt av varje timme under vår arbetsdag. Kanske vill du kunna träffa familjen tidigare eller prestera lite extra på jobbet. 

Vissa dagar verkar det dock inte finnas något slut på ”att-göra-listan”. Vi stryker inte våra uppgifter alls så effektivt som vi borde och som vi förväntar av oss själva. Hur kan vi maximera vår produktivitet och effektivt avsluta våra uppgifter?
Professorn, författaren och produktivitetsexperten Cal Newport, listar sina främsta tips för hur man slutar vara lat och får mer saker gjorda under sin arbetsdag:

Schemalägg allt för ökad produktivitet

Att-göra-listor säger Newport inte är användbara till mer än ett första steg. Den blir kontraproduktiv, men genom schemaläggning av dina uppgifter blir du realistisk i din tidsplanering och effektiv i ditt utförande. Utmana dig själv i att vara realistisk. Tänk noga igenom hur mycket du har att göra och hur lång tid allt tar att utföra, då är du mindre benägen att skjuta upp uppgifter till ett senare tillfälle. 

Bestäm att du ska vara hemma 17.30, planera sedan din dag baklänges

Sätter du en deadline till 17.30 tvingar det dig att bli mer effektiv och ger dig även arbetslivsbalansen som de flesta av oss eftersträvar. En deadline ger dig även kontroll. Var sedan hård i din bedömning av vad som du ska använda din tid till. Ta bort uppgifter under dagen och säg nej till möten. Att ta kontroll över din dag och din tid kan göra att du känner dig mindre stressad. 

Planera hela din vecka

Hur kan du hantera alla uppgifter och privatliv på bästa sätt medan du samtidigt är konsekvent säkerställer att du presterar? Nyckeln är att planera hela din vecka. När du följer en plan spenderar du din tid på ett smart sätt. Låter det svårt? Enligt Newport behöver du bara spendera en timme varje måndag för att lyckas med detta. 

”Varje måndag lägger jag min veckoplan. Jag går igenom min inbox på mejlen, jag går igenom mina uppgifter jag har framför mig, jag går igenom min kalender och jag värderar hur jag använder varje dag av min vecka på bästa sätt. Jag skriver ett mail till mig själv och jag tittar på det mailet varje dag för att bli påmind om mina uppgifter varje dag, flera gånger om dagen.”, förklarar Newport. 

Gör ett fåtal saker, men var grym på dem

Har du någonsin känt dig överväldigad av berget med uppgifter du måste ta dig igenom på jobbet och hemma? Känt att du aldrig kommer bli klar i tid? Även om så är fallet är inte svaret att jobba till klockan 10 på kvällen. Du ska istället fokusera på mindre uppgifter, allt är inte livsviktigt. Fråga dig själv vad som är mest värdefullt att göra just nu – ta bort resten. 

Arbeta med de tyngre uppgifterna 

Du har både lätta och tunga arbetsuppgifter. De enklare involverar att svara på mail, skicka information fram och tillbaka och gå på möten. Många av oss tenderar att fokusera på de enklare, vilket gör att vi blir extremt upptagna under våra dagar och måste jobba över. Tyngre uppgifter tenderar att dra nytta av dina kunskaper och skickligheter, vilket ger betydligt mer värde till företaget. 

Tim Ferris, en guru inom produktivitet och författaren till Fyra timmars arbetsveckan, skriver i sin bok att du borde prova att inte titta på din mail överhuvudtaget de första timmarna på dagen. Det är svårt för många att föreställa sig. ”Hur ska det gå till? Jag behöver titta e-posten för att veta vad mina första uppgifter är för dagen?”, är de första frågorna som uppkommer när Tim föreslår det till folk. Du skulle bli förvånad hur mycket du kommer få gjort om du, innan du tittar på din e-post på morgonen, ser till att få åtminstone 80–90 % av dina uppgifter gjorda.

Lättare uppgifter håller dig från att få sparken, tyngre uppgifter gör att du blir befordrad enligt Newport. Intressant perspektiv på de dagliga uppgifterna. 

Mest lästa just nu

Till toppen