Kontakta oss

SalesLounge

Avvisad? – så hanterar du det!

Avvisad man ensam i en trappa

Personlig Utveckling

Avvisad? – så hanterar du det!

Alla har vi erfarenhet av det. Entreprenörer, världsstjärnor, säljare, barn och vuxna har någon gång blivit avvisad.

 

Det kan både göra ont och ge negativa psykologiska effekter. Oftast handlar det om småsaker men ibland kan det vara avgörande för din framtid. Oavsett är det många gånger jobbigare än vad vi hade förväntat oss.

Psykologen Guy Winch är författare av Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure, and Other Everyday Hurts, beskriver för Business Insider varför vi känner oss så usla när vi blir avvisade och vad vi kan göra åt det.

Problem 1: Fysisk smärta och att bli avvisad skickar samma signal till hjärnan

Enligt en studie från flera kända institutioner, bland andra Columbia Univeristy i New York och Department of Psychology, är uppfattningen av fysisk smärta och att bli socialt avvisad väldigt lika i våra hjärnor. Det är därför det kan kännas som ett slag i magen eller en kniv i hjärtat när vi blir avvisade.

Lösning 1: Nolltolerans för självkritik

Enligt Guy Winch är det första människor gör efter de blivit avvisade är att tänka på vad de gjort för fel. Även om det kan vara bra att rannsaka vad som hände, för att agera annorlunda nästa gång, finns det ingen anledning att lägga skulden på sig själv. Tänk inte att det är dig det är fel på.

Självkritik som: ”Jag ska nog inte prata om mitt ex på min nästa dejt” är rimligt men ”Jag är värdelös och ingen kommer någonsin att tycka om mig” är inget vinnande koncept.

Bara för att du blivit avvisad betyder det inte att det är något personligt. Det beror oftast på olika omständigheter. Personen kanske har bråkat med sin sambo, haft en dålig start på dagen eller sovit för lite. Det handlar förmodligen inte om dig, varför fokusera på vad du eventuellt gjort för fel och stressa upp dig över det i onödan?

Problem 2: Överlevnadsinstinkten

Instinkten från när vi fortfarande levde i stammar. Om vi hamnade utanför flocken var vi så gott som döda. Evolutionära psykologer tror att våra kroppar har utvecklat en varningsmekanism som signalerar när vi är på väg att bli utesluten från gruppen. Denna mekanism verkar ha stannat med oss trots evolutionen.

Lösning 2: Hitta ditt värde

Din självkänsla fick nog sig en törn när du blev avvisad. Winch rekommenderar att du ska påminna dig själv vad du är bra på. Det bästa sättet att återställa balansen är att tänka på vilka saker med dig som är positiva och värdefulla.
Gör en lista på vad som gör dig till en bra vän, anställd eller medmänniska.

Problem 3: Vi orsakar mest skada på oss själva

När vi blivit avvisade, tenderar vi att bli självkritiska. Vi är inte tillräckligt, söta, duktiga eller roliga nog. Om din självkänsla redan är på botten så är dessa typer av tankar inte till någon nytta. Det finns såklart ett sätt att bryta denna dåliga vana.

Lösning 3: Var social

Människor är sociala varelser. Vi behöver känna oss behövda och värdefulla. Avvisning kan förstöra dessa känslor vilket kan få oss att känna oss värdelösa och att vi saknar sammanhang. Det är då är viktigt att påminna oss själva om att vi uppskattas och är älskade av många. Om du känner dig ensam, bjud in några vänner på en kopp te. Om dina vänner är upptagna varför inte ringa ett samtal till dina farföräldrar för att påminna dig själv om att du ger glädje till många människor. Om du tillämpar dessa knep nästa gång, blir det lättare att återhämta sig från nederlag och stärka din självkänsla.

Till toppen