Kontakta oss

SalesLounge

Så får du bättre sömn under arbetsveckan

en med bra sömn

Produktivitet

Så får du bättre sömn under arbetsveckan

Hur är din sömnrutin?

Något som affärsdrivna människor sällan har är tid. Ibland prioriterar vi bort nöjeslivet, andra gånger arbetsuppgifter. Men alltför ofta uppoffrar vi ett par timmars viktig sömn.

Dr Ana Krieger, medicinsk chef på Weil Cornell Center för sömnmedicin, säger att ett av de största problemen vi står inför är hur vi ska få tillräckligt med sömn. Framförallt under arbetsveckan. ”Det största hindret är att vi har för lite tid. Många gånger har människor inte råd att spendera åtta timmar i sängen”, säger hon till Business Insider.

Det viktigaste är att optimera din sömn. Här är Dr Kriegers fem bästa tips:

Skapa en rutin för att varva ner

Skapa en tio-minuters rutin innan du ska sova. Dämpa ljuset, spela en lugn och harmonisk låt. Det handlar om att få tid till att varva ner lite i huvudet. Stanna upp från det hektiska tempot du haft under dagen. Undvik att arbeta tills du somnar och avsätt tid för återhämtning istället.

Ingen telefon innan du ska sova

Särskilt under veckodagarna. Vi kanske inte tänker på det men att använda våra telefoner innan vi ska sova kan verkligen påverka sömnen. Skärmarna avger ett ljus som är stimulerande för hjärnan som i sin tur påverkar produktionen av våra signalsubstanser och försämrar förmågan att sova bra. Det är svårt att hålla sig från telefonen men försök att vara utan den 20 minuter innan du ska sova.

Skriv ner dina tankar

Om du har svårt att somna för att du kommer på viktiga saker som måste göras, ha då ett block bredvid sängen, där kan du skriva ner dina tankar. Då slipper du oroa dig för att du glömmer det till imorgon och kan enklare somna in.

Tänk inte på att du måste sova

Klockan slår 01.00 och du måste kliva upp om fem timmar, vilket betyder att du får 4,5 timmar sömn som mest om du somnar inom 30 minuter. Dessa tankar är livsfarliga. Regel nummer ett, om du har problem med att somna, är att inte jaga inte upp dig över det. Att bli upprörd gör det bara svårare att somna. Försök istället att tänka på något som gör dig glad. Det kan ta lite tid men får det göra. Lite sömn är bättre än ingen sömn alls.

Håll samma rutin på din sömn under veckodagar som under helgerna

Att ha dåliga sömnrutiner påverkar din förmåga att somna in. Kroppen känner igen när det är dags att sova. Därför är det viktigt att hålla samma rutin även under helger. Försök motstå frestelsen att sova ut på lördag morgon, och kliv upp samma tid som under veckorna.

Till toppen