Kontakta oss

SalesLounge

Retorikexperten: fyra tips för att komma över rädslan att hålla tal

Retorikexperten: Elaine Eksvärd sitter på en grön parkbänk

Kommunikation

Retorikexperten: fyra tips för att komma över rädslan att hålla tal

Tar nervositeten över?

Det finns många tillfällen i livet där du behöver tala inför en större publik. Det kan vara din bästa väns bröllop, en presentation för chefen eller ett föredrag. Många, även duktiga talare blir nervösa. Vad kan du göra för att komma över skräcken?
Här listar vi de tipsen som retorikexperten Elaine Eksvärd delade med sig av på TV4 Nyhetsmorgon.

Ursäkta dig inte

Många börjar med att säga: ”jag är ingen talare”, enligt retorikexperten. Om det finns en utsatt tid för att du ska tala, då är det ingen idé att ursäkta du ursäktar dig. Du påverkar dig själva genom att säga så, vilket gör det till en sanning för dig och du kommer känna att du inte är en talare. Kör igång direkt, utan ursäkter.

Var avslappnad

Det är viktigt med förberedelser, men bli inte en professionell robot. Föreställ dig att de som lyssnar är familj och vänner. Prata som om du vore hemma i vardagsrummet med vänner eller vid köksbordet med familjen. Det blir autentiskt och undersökningar visar att det är just autenticitet vi uppskattar när någon talar, enligt Elaine Eksvärd.

Hur du blir avslappnad

Det bästa du kan göra är att tala kring ett minne. Hjärnans fokus hamnar då i minnescentrat och ser inte situationen du befinner dig i. Berätta storyn på ett målande sätt så kommer det automatiskt upp minnesbilder i ditt huvud som distraherar dig från publiken.

Skapa igenkänning

Berätta något som publiken kan relatera till. Det gör att du blir trovärdig och att de kommer att hålla med dig.

Fortsätt läsa
Du kanske också gillar...
Till toppen