Kontakta oss

SalesLounge

5 presentationstekniker att bemästra

Genom att bemästra dessa presentationstekniker blir du en bättre talare som får fram sina budskap på ett effektivt, tydligt och intressant sätt

Kommunikation

5 presentationstekniker att bemästra

Att hålla en riktigt bra presentation är en konst. Att vara insatt, förberedd och säker på din sak är avgörande. Jerel Ross, skribent på Glassdoor.com berättar om sina fem år av att jobba för Nielsen, världens största marknadsundersökningsföretag.

Här är hans fem bästa presentationstekniker för att bli en effektivare kommunikatör.

1. Forskning och omgivning

Vad är din startpunkt? Innan du kan börja expandera en produktserie eller öka produktens synlighet, måste du veta hur allt ligger till i nuläget. Börja med en Googlesökning för att göra en omvärldsanalys. Vilka varumärken erbjuder andra konkurrenter? Vilka egenskaper är viktiga för målgruppen?

Att göra din research kan tyckas vara sunt förnuft, men du skulle bli förvånad om du visste hur många som hoppar över detta grundläggande steg och sedan får betala sitt pris.

2. Identifiera och adressera ett specifikt mål

Fråga dig själv vad det är du vill uppnå. När du gör dina studier måste du ta dig igenom mycket information vilket kan vara överväldigande. Det är därför bra om du väljer att fokusera på just det som du tror att kunden kommer att fråga om.

Leta efter information som berättar en historia som stödjer kundens mål. Sök även efter lösningar på eventuella problem.

3. Kom ihåg att klarhet är nyckeln

Efter att ha identifierat de viktigaste delarna av din forskning är det viktigt att presentera informationen på ett bra sätt. Hör den hemma i ett stapeldiagram? En tabell? Ska du förklara med hjälp av bilder och bildtexter?

Håll det effektivt genom att fokusera på de viktigaste resultaten och skapa ett sammanhang för publiken.

4. Var uppmärksam på din publik

Det är viktigt att känna in rummet och läsa av andra. Ross tipsar om att främst titta på ansiktsuttryck och kroppsspråk.

Om någon bekymrat stirrar på skärmen, betyder det vanligtvis att han eller hon försöker förstå bilden istället för att lyssna på förklaringen av den. Fråga då om någon undrar något.

Om du ser en person med armarna i kors, kan det betyda att personen inte riktigt tror på vad du säger. Se då till att du försöker lägga fram övertygande argument.

5. Tro på att övning ger perfektion

Öva på din presentation framför någon med branschkunskap och någon utan. Det kan hjälpa dig förutse frågor och vilka begrepp som behöver förklaras. Se upp för fraser som ”Jag tror …” eller ”Jag ville bara …” som kan få dig att låta mindre säker och minska din auktoritet.

Använd övningen som ett tillfälle att memorera dina bilder – det gör dig mer självsäker, trovärdig och engagerande.

Med hjälp av dessa fem presentationstekniker blir du en bättre på att få fram dina budskap på ett effektivt, tydligt och intressant sätt. Vilken av dessa presentationstekniker tycker du är viktigast att bemästra? Lägg upp en plan för hur du ska kunna utveckla den kompetensen hos dig själv och påbörja utvecklingsresan mot att bli en bättre talare. 

För mer inspiration, tips, råd och insikter lyssna på LoungePodden.

Mest lästa just nu

Till toppen