Kontakta oss

SalesLounge

Personliga bilder stärker din marknadsföring

Personliga bilder på dig själv, dina anställda och din verksamhet kan stärka din marknadsföring och öka räckvidden och engagemanget från dina följare

Marknadsföring

Personliga bilder stärker din marknadsföring

Hjärnforskningen säger det och statistik från sociala medier visar det. Bilder på dig själv säljer. Utnyttja kraften av foton på dig när du gör det du brinner för – det ger dig fler och mer engagerade kunder! 

Du som person är ditt företags bästa försäljningsargument för att stärka din marknadsföring. Det är det personliga som skapar engagemang, kunder och affärer. Trots att många är fullt medvetna om detta, är det många företagare som lyser med sin frånvaro när det kommer till personliga bilder på hemsidor och i sociala medier som Facebook, Instagram och LinkedIn.

På hemsidan finns oftast bara en uppställd porträttbild under kontaktfliken och på sociala medier pumpas budskapet om förträffliga produkter ut om och om igen – medan personen eller personerna bakom glöms bort. Personliga bilder stärker din marknadsföring och ökar engagemanget för din verksamhet.

Engagera med bilder på dina anställda, din verksamhet och dig själv

Människor är av naturen intresserade av andra människor. Det nyfödda bebisar allra helst tittar på under den första tiden i livet är ansikten. De har kvar fokus mycket längre på ansikten än på andra saker. Ansikten, och andra människor, är redan från start förprogrammerade som oerhört viktiga av vår stenåldershjärna.

Även som vuxna dras våra ögon till ansikten i bilder. Det finns även forskning som hävdar att människans hjärna hanterar information i form av bilder upp till 60 000 gånger snabbare än information i form av text, vilket gör bilder högintressanta i sociala medier.

Inlägg med bilder generar större engagemang än inlägg utan. Så genom att visa bilder från din verksamhet i din marknadsföring ligger du långt före konkurrenten som inte gör det. Visar du dessutom personliga bilder på människor, dig själv eller din anställda, springer du ifrån övriga företag.

Vad är det för typ av bilder folk vill se?

Min erfarenhet är att bilder som visar det som sker bakom kulisserna är mest intressant. Nu menar jag inte att du ska avslöja dina företagshemligheter, utan mer visa upp hur det ser ut när du sitter och arbetar eller visa hur tillverkningsprocessen av din produkt ser ut. För dig är det en självklarhet hur allt detta går till, men för dina kunder är det helt nytt – och jättespännande.

Bonusen är dessutom att när du visar upp personliga bilder på din verksamhet, kommer kunderna att se ditt engagemang och att du brinner för det du gör. Det lyser igenom långt bättre på än en porträttbild där du ler och tittar i kameran på beställning.

Missförstå mig rätt: bra porträttbilder behövs också, men det är inte de som kommer att sälja in dig. En bild med känsla kommer att väcka en känsla hos betraktaren, och känslor styr till viss del hur vi fattar beslut.

Få större räckvidd och stärk din marknadsföring

En av mina kunder var inne på samma spår och ville därför ha foton som visade henne ”in action”. Hon hade tittat på sin LinkedIn-statistik och kunde konstatera vad som fick uppmärksamhet. Hon valde att börja publicera fler personliga bilder i marknadsföringen. Hennes mobilselfies var det som fick mest effekt: 12 000 visningar i snitt.

För att förstärka sitt varumärke ville hon därför ha bilder på sig själv, men lite mer professionella än hennes selfies. Den första av dessa bilder fick mer än dubbelt så många visningar som hennes selfies. Så har det sedan fortsatt.

En annan kund hade tagit över en restaurangverksamhet och ville presentera sig för de nya kunderna. De var lite skeptiska till att vara med på bild till en början. De trodde inte att det skulle ge mer effekt än att visa bilder på den nya inredningen. Men Facebookinlägget med text om och bild på ägarparet, fick cirka sex gånger större räckvidd än snittet man tidigare haft på sidan.

Dina kunder vill helt uppenbart se dig då och då. Har du inga bilder på dig själv är det alltså hög tid att fixa det. Det finns alldeles för många företag som går helt ansiktslösa genom marknadsföringsdjungeln.

6 tips för en lyckad bild till marknadsföringen

  1. Var dig själv. Om du inte gillar kostym: ta inte på dig det. Om du är obekväm kommer det att lysa igenom i slutresultatet och ge kunden en sämre känsla.
  2. Gör det du brinner för på bilderna. Är du möbelsnickare, slipa ett bordsben. Är du säljare, ha en dialog med en kund. Är du föreläsare, prata inför en grupp. Porträttbilder är givetvis också bra att ha, men de behöver varieras med bilder när du visar vad du gör, inte bara hur du ser ut.
  3. Tänk färg. Färger, medvetet och omedvetet, påverkar intrycket av en bild. Om ditt varumärke har en specifik färgskala kan det vara bra att återspegla det i din marknadsföring. Ha det i åtanke när det gäller dina kläder på bilderna.
  4. Välj rätt fotograf, om du väljer att fotograferas av en professionell fotograf. Foto handlar inte så mycket om teknik som det gör om känsla. Se därför till att du har fullt förtroende för den som ska fotografera dig (speciellt om du inte är bekväm med att vara med på bild).
  5. Fotografera med en riktig kamera, om du väljer att fotografera själv eller ber en bekant. Använd inte mobilkameran. Även här behöver du känna dig bekväm med den som hjälper dig.
  6. Använd aldrig semesterbilder i jobbsammanhang. Din paraplydrink var säkert jättegod, men hör inte hemma på LinkedIn. Inte heller beskurna bilder med bortkapade släktingar från kusinens bröllop.
Pia Gyllin
Gästskribent

Pia Gyllin är fotograf och driver Happy Feed samt Fotograf Pia Gyllin. Happy Feed fokuserar på säljande och personliga bilder och texter till företags hemsidor och sociala medier. Fotograf Pia Gyllin riktar sig till privatpersoner med tyngdpunkt på bröllops- och familjefoto. Pia har arbetat som pressfotograf och journalist både inom nyhets- och fackpress sedan 2000, bland annat på Nerikes Allehanda och Skogsaktuellt.

http://www.happyfeed.se

Till toppen