Kontakta oss

SalesLounge

Passiva inkomster: Så tjänade entreprenören Pat Flynn 25 miljoner kronor

Så tjänade entreprenören Pat Flynn 25 miljoner kronor med hjälp av passiva inkomster

Entreprenörskap

Passiva inkomster: Så tjänade entreprenören Pat Flynn 25 miljoner kronor

Pat Flynn är en framgångsrik digital entreprenör. Flynn tjänade under sex år 25 miljoner kronor genom passiva inkomster. Hur gjorde han? Hur kan du själv skapa en passiv inkomst?

I februari 2007 jobbade Pat Flynn som arkitekt och tjänade ca 340 000 kronor om året. Han var missnöjd med sin position och ville klättra på karriärstegen. Så när han hörde talas om ett certifierande ledarskapsprogram vid namn Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) som ingen på hans firma hade genomfört ansökte han direkt. Förhoppningen var att få en skjuts i karriären.

Problemet var att kursen var så svår att endast en tredjedel av deltagarna klarade av den. För att göra studierna lite roligare och för att förstå koncepten bättre startade han en blogg om LEED. I takt med att han bloggade om kursen och diskuterade ämnet i andra forum ökade hans förståelse för de nya kunskaperna. I mars 2008 klarade han kursen, blev befordrad och började tjäna 540 000 kronor per år.

Två månader senare i samband med finanskrisen fick Flynn besked om att han skulle förlora sitt jobb. Samtidigt såg han att LEED-bloggen besöktes flitigt. Personer kallade honom för expert och ställe många frågor. Där och då väcktes tanken om att han skulle kunna dra ekonomiska fördelar av bloggen.

Vad är passiva inkomster?

Passiva inkomster skiljer sig från lönebaserade inkomster. Det traditionella sättet är att få lön för sin arbetstid. Arbetar man alla sina 160 timmar får man hela lönen, tar man tjänstledigt en månad får man ingenting. En passiv inkomst förvärvas däremot med hjälp av en eller flera automatiserade digitala strategier som ger en jämn ström av intäkter oberoende av dina arbetstimmar.

Du kan alltså resa till Bali i fyra månader och få pengar medan du ligger på stranden. Däremot är det viktigt att förstå att en passiv inkomst inte uppstår ur intet. Det krävs många timmars hårt arbete för att få en sådan verksamhet i rullning.

Exempel på passiva inkomster är annonsintäkter från en blogg, automatiserad försäljning av e-böcker och videokurser eller att marknadsföra andras produkter med så kallad affiliatemarknadföring. Sparande i fonder och aktier kan även ses som en passiv inkomst.

Pat Flynns tips för att skapa passiva inkomster

Att skapa en passiv inkomst kräver oerhört mycket tid och hårt arbete. Flynn säger att du kan behöva lägga mellan 80 och 100 timmar per vecka i början. I takt med att din verksamhet drar igång och rullar på av sig själv sjunker dina arbetstimmar. En stadig passiv inkomstkälla kräver en relativt låg aktivitetsnivå i form av uppdateringar av information, justeringar i marknadsföringen och kontaktskapande med följare, kunder och eventuella samarbetspartners.

Flynn lägger exempelvis ner fem timmar i månaden för att underhålla LEED-bloggen som drar in runt 2,2 miljoner kronor om året. Här nedan listar Forbes.com Flynns tio bästa tips för hur även du kan börja generera passiva inkomster och få mer tid över till familj, vänner, resor och allt det som gör livet värt att leva.

1. Besvara först frågan: “Gör jag endast det här för pengarna?”

Förmågan att tjäna passiva inkomster är ofta väldigt beroende av dina följare. Märker de att du bara bryr dig om pengar lär de inte stanna kvar särskilt länge.

Gör något du brinner för och fokusera på att ge dina följare något av värde. Din intention bör vara att hjälpa andra bli en bättre version av sig själva. Låt pengarna kännas som en bonus.

2. Vad beredd att investera mycket tid

Ingen når framgång över en natt. Det krävs mycket tid och hårt arbete. Angry Birds må ha verkat som en plötslig framgång men faktum är att det var det femtioandra spelet mobilspelsutvecklaren Rovio skapade.

Många passiva inkomster blir precis som företag inte lönsamma förrän efter 1-2 år, ibland mer. Ha tålamodet att vänta på resultat och förnuftet att veta när det är dags att prova något annat.

3. Tro inte att din passiva inkomst kommer sköta sig själv

Ingen inkomst är 100 procent passiv. Äger du fastigheter tillkommer skötseln, handlar du med aktier ska portpoliot hantera, driver du en hemsida ska informationen hållas aktuell och optimerad för ändamålet. En av grundprinciperna för en passiv inkomst är att den är automatiserad och kan rulla på rätt bra av sig själv, men det kommer alltid tillkomma underhållsarbete.

4. Fortfarande intresserad? Hitta en marknad du vill hjälpa

Ett misstag många gör i sin strävan efter att skapa en passiv inkomst är att vilja tillfredsställa alla. Försöker du gynna alla slutar det med att du inte gynnar någon alls. Istället måste du nischa in dig på en marknad baserad på dina intressen, passioner och tidigare erfarenheter så att du kan erbjuda ett värde till din publik. Ju starkare ditt budskap resonerar med målgruppen, desto fler möjligheter får du att sälja till dem.

5. Är du villig att gynna denna marknad i många år framöver?

Välj inte ett trendigt ämne just för att det är trendigt. Det är viktigt att du känner intresse och passion. Om du kan föreställa dig skriva om ditt ämne och skapa produkter/tjänster i fem, tio år framöver ökas dina chanser att lyckas.

6. Ta reda på om det finns luckor att fylla för din tänkta publik

Bli inte avskräckt om det redan finns personer som gör det du vill göra. Det bekräftar ju faktiskt att det finns en marknad för din idé. Fundera ut din USP (Unique Selling Point) och försök hitta vad du kan erbjuda för att komplettera marknaden.

Se inte dessa personer som konkurrenter utan som möjliga bekantskaper och partners. Var öppen och transparant. Dela med dig av din unika personliga berättelse. På så sätt skapar du starka band med andra som delar dina intressen och passioner.

7. Bygg din plattform

Nu när du valt ditt intresseområde och undersökt marknaden är det dags att skapa en plattform för att sprida ditt budskap. Väl det som passar dig bäst och/eller din tänka publik bäst, exempelvis en blogg, podcast eller YouTube-kanal. Här lägger du basen för din verksamhet och samlar in prenumeranternas e-postadresser.

Kevin Kelly, medgrundare av Wired.com, har skrivit artikeln 1,000 True Fans. Budskapet är kort och gott att om du har 1 000 personer som betalar dig 1 000 kr per år resulterar det i 1 000 000 kr per år. Du behöver med andra ord inte tilltala hela världen för att detta ska gå runt ekonomiskt.

8. Erbjud något av värde helt gratis

Sannolikheten är liten att din publik är villiga att betala redan från start. Även om du lite smått kan få annonsintäkter redan från början, så är det en annan sak att skapa en långsiktig inkomstkälla genom köp av tjänster.

Genom att ge något av värde gratis, till exempel en introducerande e-bok eller videokurs, får dina följare en chans att skaffa sig en uppfattning om huruvida dina kunskaper och erfarenheter kommer gynna dem. På så sätt stärks trovärdigheten och tilliten, vilket ökar chansen att dina följare i ett senare skede vill köpa dina tjänster.

9. Fundera ut vilken produkt som gynnar dina följare mest

Förr eller senare kommer din publik ha växt så pass mycket att det validerar din verksamhet. Du har tagit dig tid att lära känna dina följare, skapa tillit och förstå vilka problem de vill lösa. Då är det dags att fundera ut vilken produkt eller tjänst som kan gynna dem mest.

Du kan antingen skapa dina egna produkter i form av e-böcker, videokurser och mjukvaror eller marknadsföra andras produkter och tjänster genom att bli en affiliate-sida. Du kan skapa en community med månadskostnad som ger tillgång till premiuminnehåll.

Är du osäker på en ny produkt?

Flynn rekommenderar pre-selling. Tänk dig att du ska lansera en ny videokurs. Börja med att bjuda in ett begränsat antal deltagare till en testgrupp. Uppmärksamma varje persons utveckling och ta deras feedback på allvar. På detta sätt kan du enkelt optimera kursen innan den släpps för allmänheten.

Huvudsaken i skapandet av en passiv inkomst är att stora delar av produktions-, distributions- och köpkedjan ska kunna automatiseras. Målet är att tjäna pengar medan du sover, det vill säga att varje köp inte kräver en motprestation från din sida.

10. Och kom ihåg tips 1: Pengar ska inte vara din största motivation

När intäkterna väl börjar strömma in är det viktigt att du inte distraheras av pengarna. Sysslar du med affiliate-marknadsföring borde du bara rekommendera produkter som du provat själv och faktiskt gillar. Tilliten från dina följare är vad som kan bära och brista din verksamhet. Utmana inte den.

I samma stund som du börjar fokusera på pengar och slirar på sanningen borde du stanna upp och försöka minnas ditt syfte. Varför ville du ha en passiv inkomst från första början? Ekonomisk trygghet? Mer tid för nära och kära? Kunna jobba hemifrån? Erbjuda dina värdefulla kunskaper, färdigheter och erfarenheter för att hjälpa andra?

Hur skapade Pat Flynn sina passiva inkomster?

Som tidigare nämts bestämde sig Flynn för att försöka kapitalisera bloggen. Han började analysera bloggen och blev chockad när han såg besökarantalet. Flera tusentals personer besökte bloggen varje dag! Han placerade ut Googleannonser och hade redan första timmen tjänat 10 kr med tre klick. Första dagen tjänade han 50 kr, andra dagen 70 kr och det tog inte lång tid förrän bloggen drog in runt 200 kronor per dag.

Nästa steg blev att skapa en e-bok. Det var en studieguide inför examensprovet i LEED. Han sålde den för 179 kr och vid slutet av månaden hade han tjänat 70 500 – vilket var mer än han någonsin tjänat tidigare.

Flynn erkänner att han tidigare trodde att affiliateverksamhet och att tjäna pengar online handlade om bluff och båg. Nu tjänade han helt plötsligt pengar online genom att erbjuda värde till andra. Sex år, 12 hemsidor, 100 000 e-postprenumeranter och 9,5 miljoner podcastnedladdningar senare har Flynn tjänat ungefär 25 miljoner kronor online genom passiva inkomstkällor.

Idag driver han bloggen Smart Passive Income och podcasten med samma namn. Han definierar passiva inkomster som byggandet av en onlineverksamhet som utnyttjar automatiseringar som hanterar transaktioner, betalningsflöden och tillväxt utan att behöva vara ständigt närvarande i processen.

Han menar att vi inte måste byta vår tid för pengar i realtid. Vi kan istället investera vår tid i förhand genom att skapa värdefulla produkter och tjänster för andra och sedan skörda frukterna av vårt arbete löpande över tid.

För skapa en långsiktigt hållbara passiva inkomster är det sammanfattningsvis viktigt att du har koll på ditt syfte, att du känner passion för ditt intresseområde och att du är ärlig, transparent och personlig med dina följare. Handlar du utifrån goda intentioner kommer din verksamhet präglas av tillit, autenticitet och lönsamhet.

För mer inspiration, tips, råd och insikter lyssna på LoungePodden.

Mest lästa just nu

Till toppen