Kontakta oss

SalesLounge

80/20-regeln: Jobba smartare, inte hårdare

80/20-regeln hjälper dig prioritera dina uppgifter och din tid för att bli mer produktiv och jobba smartare

Produktivitet

80/20-regeln: Jobba smartare, inte hårdare

Alla har 24 timmar på en dag, ändå känns det som att vissa hinner och vinner mer än andra. Varför är det så? Jobbar de hårdare? Kanske. Eller så har de helt enkelt upptäckt 80/20-regeln och börjat jobba smartare istället.

Vad är 80/20-regeln eller Paretoprincipen?

80/20-regeln, eller Paretoprincipen, är en teori om att 20 procent av våra insatser genererar 80 av våra önskade resultat. 20 procent av kunderna genererar 80 procent av vinsten. 20 procent av sakerna på din att göra-lista bidrar till 80 procent av din framgång. Paretoprincipen kan du använda för att reflektera över sådant som redan skett, men funkar lika bra för att påverka framtida resultat.

Sarah Landrum är grundare av livsstils- och karriärssajten Punched Clocks. Där skriver hon om just 80/20-regeln och delar med sig av sina bästa tips om hur du kan öka din produktivitet, framgång och resultat.

1. Analysera din att göra-lista

Uppskattar du likt många andra tillfredsställelsen av att kryssa av en punkt från att göra-listan? Det är inte så konstigt eftersom det utlöser hormonet dopamin och sprider en skön känsla i kroppen. Våra hjärnor söker ständigt efter dopaminrus vilket gör att vi väljer den snabba och enkla vägen mot en instant gratifcation. En ”omedelbar tillfredsställelse” skapar samma känsla som när du får en notifikation i mobilen eller klarar en ny bana i Candy Crush.

För att optimera din produktivitet behöver du dock gå emot dina impulser och tackla de svåraste uppgifterna först. 20 procent av punkterna på din lista, det vill säga de stora projekten, genererar troligen uppemot 80 procent av dina resultat. I enlighet med Paretoprincipen borde du därför prioritera och schemalägga dina uppgifter så att både du och dina kollegor vet vad du gör, var du är och när.

2. Stanna upp och reflektera

Är du en person med många bollar i luften och stora ansvarsområden? Då kan det gynna dig som vill jobba smartare att ta ett steg tillbaka. Observera sakerna och personerna omkring dig. Ge dig själv tid och tankeutrymme för att upptäcka eventuella tidskrävande arbetssätt och produktivitetshinder. Genom att lyfta blicken kan du hitta de 20 procent som inte gynnar din direkta omgivning och påverkar din produktivitet negativt. Går det att effektivisera en daglig rutin eller kanske skippa den helt?

3. Be om återkoppling

Ett mycket effektivt sätt att jobba smartare är att be din chef eller dina kunder om återkoppling. Du är förmodligen redan väl medveten om vikten av det, men visste du att du kan tillämpa 80/20-regeln även här? Genom återkopplingen kan du upptäcka tjugondelen av din prestation som genererar mest framgång. Dina kunder eller din chef kan även belysa det du skulle kunna förbättra.

4. Strunta inte i de ”80 procenten”

Som tidigare nämnt producerar 20 procent av din insats 80 procent av dina önskade resultat. Med det sagt bör du inte försumma de 80 procenten, för det mesta där är viktigt också. Poängen med 80/20-regeln, eller Paretoprincipen, är att du ska bli mer medveten om hur du prioriterar och spenderar din tid. Vissa dagar kommer vara riktiga 80-dagar och det är okej. Väldigt få personer är högpresterande maskiner varje dag. Använd 80/20-regeln med sunt förnuft och som en vägledning snarare än en lag.

5. Tillämpa 80/20-regeln på potentiella fallgropar

Med varje projekt kommer en risk. Det finns många sätt att beräkna risken genom att lista eventuella risker, uppskatta sannolikheten och kalkylera hur mycket en förlust skulle kosta. Även här är endast ett fåtal risker väsentliga och utgör 80 procent av dina problem. Det är den med riskfyllda tjugondelen du ska fokusera på att förebygga med en välplanerad plan. Självklart är alla risker viktiga att ha i åtanke, men återigen handlar det om att prioritera dina insatser rätt.

Ge alltid 80/20 procent

Du behöver inte använda 80/20-regeln till 100 procent. Slutsatsen är helt enkelt att fokusera på det viktigaste. Jobba smartare, inte hårdare.

Mest lästa just nu

Till toppen