Kontakta oss

SalesLounge

Omtyckta personer har dessa 13 egenskaper

omtyckta personer gör såhär

Personlig Utveckling

Omtyckta personer har dessa 13 egenskaper

Omtyckta personer kommer in och fångar ett helt rum med sin energi. Att vara omtyckt handlar inte om att vara snygg eller smart. Vikten av IQ har bytts ut mot vikten av emotionell intelligens. EQ är idag en av de mest efterfrågade egenskaperna hos arbetsgivare.

Personer som Elon Musk och Richard Branson har ett driv och en intelligens som är över snittet. De kan dock inte skapa en innovativ bil som Tesla, ett rymdimperium som SpaceX eller ett flygbolag som Virgin Airlines på egen hand. De behöver bygga organisationer som är mer sammansvetsade än någon annan. Därför behöver de förstå människors drivkrafter och känslor för att kunna bygga sådana typer av organisationer.

Electrek.co publicerade ett mejl som Elon Musk skickade till alla på Tesla när en kollega till honom hade skadats vid tillverkningen av en av deras bilar. 

”No words can express how much I care about your safety and wellbeing [sic]. It breaks my heart when someone is injured building cars and trying their best to make Tesla successful. Going forward, I’ve asked that every injury be reported directly to me, without exception. I’m meeting with the safety team every week and would like to meet every injured person as soon as they are well, so that I can understand from them exactly what we need to do to make it better. I will then go down to the production line and perform the same task that they perform. This is what all managers at Tesla should do as a matter of course. At Tesla, we lead from the front line, not from some safe and comfortable ivory tower. Managers must always put their team’s safety above their own.”

Musk visar att han har förståelse för den som blivit påverkad och sätter sig själv, bokstavligen, i sina medarbetares situation för att visa sin empati. Han visar även en god ledarskapsförmåga.

Det är dock inte endast viktigt för att bygga stora organisationer. Får du människor att tycka om dig så kommer mycket annat på köpet. Ingen kommer att köpa något av dig om de inte tycker om dig. Du kommer inte få stort ansvar på din arbetsplats om din arbetsgivare inte känner förtroende för dig. Om du lägger tid på att utveckla din emotionella intelligens kommer det förenkla både ditt arbetsliv och privatliv.

UCLA har gjort en undersökning över vilka adjektiv som bäst beskriver en omtyckt person. Det var inte medfödda saker som skönhet och intelligens som låg i topp. Det som toppade listan var istället egenskaper som ärlighet, öppenhet och förmåga att känna med dina medmänniskor, skriver TalentSmart.com. 

De listade följande 13 egenskaper som omtyckta personer har enligt rapporten: 

Omtyckta personer ställer frågor

Det största misstaget folk gör när de lyssnar är att de är fokuserade på vad de ska säga härnäst eller hur det person säger kommer att påverka dem. Du hör orden högt och tydligt men innebörden går förlorad.  

Ett enkelt sätt att undvika detta är att ställa många frågor. Människor gillar att veta att du lyssnar och något så enkelt som en förtydligande fråga visar att du lyssnar och faktiskt bryr dig om vad personen säger.  

De låter bli telefonen

En snabb blick på telefonen eller läsa och svara på ett SMS mitt under en konversation gör dig inte attraktiv. När du befinner dig i en konversation, var närvarande. Du kommer att upptäcka att samtalen blir både roligare och mer effektiva.  

De är genuina

Att vara äkta och ärlig är viktigt för att uppfattas som sympatisk. Ingen gillar en falsk person. Människor dras mot dem som är äkta eftersom de vet att de kan lita på dem. Det är svårt att gilla någon när du inte vet vem den verkligen är. Omtyckta personer är trygga i sig själva. De fokuserar på vad de själva vill i stället för att göra val som uppskattas av andra.  

De är öppensinnade

Om du vill uppfattas som sympatisk måste du ha ett öppet sinne. Ingen gillar att ha en konversation med någon som redan har en fast åsikt och inte är villig att lyssna. Att vara öppen gör att du är tillmötesgående och intressant för andra.  

De söker inte uppmärksamhet

Människor blir avskräckta av personer som endast vill ha uppmärksamhet. Du behöver inte utveckla en extremt utåtriktad personlighet för att andra ska tycka om dig. Allt du behöver vara är vänlig och omtänksam för att dra människor till dig.  När du talar på ett vänligt, säkert och kortfattat sätt kommer du märka att människor blir mycket mer uppmärksamma än om du försöker visa dem att du är viktigt.  

De är konsekventa

Ingenting gör dig mindre attraktiv än när du är velig och inkonsekvent. När människor interagerar med dig gillar de att veta vem de har att göra med och vad de kan förvänta sig av dig. För att vara konsekvent behöver du vara pålitligt och du behöver även se till att ditt humör inte påverkar hur du behandlar människor.  

De har ett positivt kroppsspråk

Att vara medveten om dina gester, uttryck och tonfall kommer dra människor till dig som myror till socker. Att använda en entusiastisk ton, hålla ögonkontakt och luta dig mot den som pratar är alla former av positivt kroppsspråk. Hur du säger något är viktigare än vad du säger i många fall.  

De lämnar ett starkt första intryck

Forskning visar att de flesta bestämmer huruvida de tycker om dig inom de sju första sekunderna av mötet enligt TalentSmart.com. De spenderar resterande tid genom att bekräfta att den första bilden de fick av dig stämmer. Det kan låta skrämmande men genom att veta detta kan du dra nytta av det för att tänka på hur du vill uppfattas vid ett första intryck. 

Första intrycket avgörs mycket av ditt kroppsspråk. Ett positivt kroppsspråk såsom bra hållning, ett fast handslag och ett stor leende är bra när du vill ge ett gott första intryck.  

De tilltalar folk vid namn

Ditt namn är en viktig del av din identitet. Omtyckta personer säger alltid den andres namn varje gång de ses. Du ska inte bara säga namnet när ni hälsar. Forskning visar att människor känner sig bekräftade när personen de pratar med refererar till dem vid namn under konversationen.  

De ler

Människor speglar naturligt och omedvetet kroppsspråket hos den person de pratar med. Om du vill att människor ska gilla dig, le mot dem under en konversation och de kommer omedvetet att le tillbaka.  

De vet när det ska öppna sig

Var försiktig så att du inte delar med dig av personliga problem och privata angelägenheter för snabbt. Det får dig att framstå som en person som klagar. Omtyckta personer låter den andra personen vägleda för när det är rätt tid för att öppna sig.

De vet vem de ska röra

När du rör någon under en konversation släpper personens hjärna ut oxytocin, ett ämne som gör att hjärnan associerar dig med förtroende och andra positiva känslor. En enkel snudd på axeln, en kram eller ett vänligt handslag är allt som krävs för att frigöra ämnet.  

Naturligtvis måste du röra rätt person på rätt sätt för att frigöra oxytocin eftersom oönskad eller olämplig beröring har motsatt effekt.  

Omtyckta personer balanserar passion och nöje

Människor dras till passionerade personer. Omtyckta personer balanserar sin passion med förmågan att ha kul. På jobbet är de allvarliga, men ändå vänliga. De får fortfarande saker gjorda eftersom de är ”socialt effektiva” och nyttjar värdefulla sociala stunder. De minimerar småprat och skvaller. De fokuserar istället på meningsfulla interaktioner med sina medarbetare.

Mest lästa just nu

Till toppen