Kontakta oss

SalesLounge

Behöver du säga upp dig och offra allt för att lyckas som entreprenör?

offra allt för att bli entreprenör

Entreprenörskap

Behöver du säga upp dig och offra allt för att lyckas som entreprenör?

När du tänker på en entreprenör, vad tänker du på då? För många är det en person som ger upp all trygghet för att vinna mycket. Men du behöver inte offra allt för att bli en framgångsrik entreprenör. Det tycker åtminstone inte Tony Robbins.

 

Hur ska en entreprenör vara?

Många har en bild av att en entreprenör är någon som jobbar 80 timmar i veckan och lever väldigt sparsamt. Någon som i stort sett lever, sover och äter på sitt jobb. En person som offrar bekvämlighet och nöjen för att uppnå sina drömmar, uppslukad i sin passion. Någon som har många misslyckade satsningar bakom sig. Det den bilden är långt ifrån verkligheten för många entreprenörer, även om statistiken säger att nio av tio egenföretagare går i konkurs inom tre år från start.

Är entreprenörer risktagande?

I boken Originals: How Non-Conformists Move the World skriver organisationspsykologen Adam Grant att framgångsrika företagare inte är de risktagare som vi målar upp. Utan snarare att det är de mer konservativa personerna som är mer benägna att ta det säkra före det osäkra. Grants teori stöds också av en studie som visar att företagare gör det bättre att skynda långsamt. Studien, som publicerades i Academy of Management Journal, gjordes på 5 000 amerikanska entreprenörer sett över 14 års tid. I samma studie genomförde forskarna också en personlighetsundersökning. Studien visade att de som slutade sina arbeten för att satsa på sina företag var ”risktagare med bra självförtroende” medan de som hade kvar sina vanliga jobb var ”risktagare som saknade självförtroende” enligt inspirationsgurun Tony Robbins blogg.

Behöver du offra allt för att lyckas?

Kerry Song på Tonyrobbins.com skriver att forskare också kom fram till att de som behöll sina jobb medan de startade sina företag löpte 33 % lägre risk att misslyckas än de som gick ”all in”. Du behöver alltså inte offra allt för att bli en framgångsrik entreprenör. Det finns många personer som kan intyga. Song listade några förebilder som inte satsade allt, utan istället började med att startade sina företag för att tjäna pengar vid sidan jobbet:

Phil Knight:

Under sex års tid hade Phil två olika jobb. På dagtid var han Revisor på PwC och på nätterna så var han en entreprenör som tillverkade skor. Företaget slutade upp att bli värderat till 250 miljarder dollar och varumärket valde han att döpa till Nike.

Steve Wozniak:

Även ett år efter att han uppfunnit Apple-datorn jobbade han fortfarande på Hewlett-Packard. Wozniak erbjöd sin första utgåva av Apple datorn, Apple I, till HP vid fem olika tillfällen men blev nekad varje gång.

Markus Persson:

Samtidigt som svensken jobbade som programmerare, byggde han datorspel på sin fritid. Persson släppte Minecraft 2009 och jobbade kvar som programmerare i ett helt år innan han valde att satsa på Minecraft på heltid enligt TonyRobbins.com. Det blev de populäraste spelet genom tiderna och under 2014 sålde han det till Microsoft för 2,5 miljarder dollar.

Sara Blakely:

Hon sålde faxar genom att knacka dörr i sju år innan hon lyckades med sina innovativa sömlösa underkläder. Hon avvisades av varje företag hon tog sin idé till. Men hennes uthållighet belönades och varumärket Spanx gjorde henne till den yngsta självgjorda miljardären i USA.

John Legend:

Superartisten, som debuterade år 2000, jobbade kvar som managementkonsult fram till år 2002 innan han började jobba med musiken på heltid.

Många fördelar

Självklart kan det vara frustrerande att jobba 40 timmar i veckan och hålla på med sin passion vid sidan av. Men det kan ge dig en känsla av säkerhet. Du behöver inte offra allt för att få genomföra dina drömmar. Inkomsten och den erfarenhet du samlar på dig på ditt ”vanliga jobb” kan du använda för att göra utveckla ditt företag. Du behöver inte säga upp dig för att jaga dina drömmar, inte ens offra något annat än tid. Enligt Song finns flera fördelar med att ha is i magen och vara kvar på jobbet tills det att ditt företag har börjat ta fart:

Möjlighet att testa och vara eftertänksam

Du behöver inte känna en press att ta genvägar för att snabbt ta dig framåt. Om du inte får intäkter direkt kommer du ändå att klara av att betala dina räkningar. Det gör dig mer eftertänksamt och du får en större självinsikt när du analyserar ditt nuläge och sätter dina höga mål. Om du är stressad kan du inte se helhetsbilden lika klart.

Resurser

Att ha kvar ditt vanliga jobb ger en inkomst varje månad som du kan använda till ditt företag. Det är extra viktigt om du tänker lägga dina egna pengar på din affärsidé och inte ta in investerare. Du kommer ha råd att betala både dina egna utgifter och ditt företags under tiden du fortfarande provar dig fram.

Vänta på bekräftelse

Du har råd att vrida och vända på allt tills du får bekräftelse på att din affärsidé fungerar. Då kan du göra som John Legend och fortsätta med din dröm!

Till toppen