Kontakta oss

SalesLounge

Niklas Laninge, Psykolog och Författare

Niklas Laninge är psykolog och författare och gästar LoungePodden för att prata om Dunning-Kruger-effekten, kognitiva bias, tankefel, entreprenörskap,

LoungePodden

Niklas Laninge, Psykolog och Författare

Har du en kollega eller vän som ser en dokumentär om artificiell intelligens på Netflix och tror sig vara en fullfjädrad expert i ämnet dagen efter? Undrar du varför talanglösa människor vågar skämma ut sig på Idol-auditions? Eller har du kanske träffat en generalist-VD som är totalt inkompetent inom ett specifikt ämne och envisas med att ta felaktiga beslut? Dessa personer lider troligtvis av Dunning-Kruger-effekten.

Niklas Laninge är psykolog och arbetar som expert inom beteendedesign hos Gullers Grupp. Han har medförfattat två böcker: Beteendedesign och Beslutsfällan. I jobbet hjälper han samhällsaktörer att skapa kommunikation som förändrar beteenden. Niklas har en bakgrund som entreprenör och gästar LoungePodden för att prata om det spännande ämnet Dunning-Kruger-effekten.

Vad är Dunning-Kruger-effekten?

Dunning-Kruger-effekten är en kognitiv bias, ett tankefel, som innebär att den som är inkompetent är omförmögen att förstå att denne är inkompetent. Den inkompetente personen överskattar alltså sin kompetens eller kunskap om ett visst ämne i högre grad än den kompetenta.

Hur påverkar detta oss? Hur påverkar det en arbetsgrupp när en sådan person inträder? Hur bemöter man en person som är mer inkompetent än den själv förstår? Hur blir det i lägen då man är beroende av personens, t.ex. i säljsammanhang där man träffar en beslutsfattare? Och ur vet vi att vi själva inte har hybris inom ett visst ämne? Alla dessa frågor och en grundlig förklaring ges av Niklas Laninge i veckans avsnitt av LoungePodden.

Lyssna där poddar finns såsom Podcaster/Itunes, Acast, Spotify eller SalesLounges hemsida!

SalesLounge

Vi lever i en globaliserad och snabbrörlig värld. Dagligen ser vi nya strömningar inom våra fokusområden från experter världen över. 

För den som konstant vill utvecklas och hålla sig uppdaterad räcker inte tiden alltid till. Här samlar vi allt som kan vara av intresse för dig som säljare, entreprenör och ledare. Såsom kunskap, trender, forskning, krönikor och gästartiklar inom våra fokusområden. 

Mest lästa just nu

Till toppen