Kontakta oss

SalesLounge

Morgonrutiner som gör dig framgångsrik

morgonrutiner som gör dig framgångsrik

Personlig Utveckling

Morgonrutiner som gör dig framgångsrik

Morgonrutiner är en evigt återkommande fråga för människor med stora ambitioner och starkt driv. Ändå är vi delade i frågan. Många vill diskutera morgon- och kvällsmänniskan. Det finns de som hävdar att kvällsmänniskan är mer kreativ än morgonmänniskan men att morgonmänniskan är mer effektiv än sin ”motpart”. Att ha en strikt morgonvana varje dag 365 dagar om året är inte lätt.

Något som båda sidor ändå kan komma överens om är att din morgon sätter standarden på din dag. Oavsett om du vaknar klockan fem på morgonen eller tio på förmiddagen. 

Medan resten av världen fortfarande kämpar för att hitta ett kaffefilter finns det personer som redan har lagt grunden för att resten av deras dag blir så produktiv och fantastisk som möjligt. Alla från Bill Gates till Mark Zuckerberg säger att deras strikta morgonvanor är nyckeln till deras framgång. Akademisk forskning visar dessutom att de som följer goda morgonrutiner har en större förmåga att vidta åtgärder för att ändra situationer till sin fördel.

Vad gör då de mest framgångsrika personerna varje morgon? Vad är deras hemligheter och morgonrutiner? Elle Kaplan, grundare av Lexion Capital och gästskribent på Thrive Global, delade med sig av några vanor som kan hjälpa dig till att nå dina mål.

Först får mest

Är en nyckel till framgång att vakna upp femton minuter före jobbet för att sedan andfådd snubbla fram på vägen dit? Absolut inte! De mest framgångsrika individerna optimerar morgonen genom att gå upp väldigt tidigt. 

Michelle Obama fick ännu större framgång när hon insåg att hon började se sig själv som någon värd att göra tid för.  

”Om jag var tvungen att gå upp för att ta hand om mina barn, skulle jag gå upp och göra det,” har hon sagt enligt Kaplan. ”Men när det gäller mig själv, så plötsligt kunde jag inte gå upp klockan 4:30. Därför var jag tvungen att ändra på det.” 

Även om ditt arbete inte börjar tidigt, ta dig tid och få fram viljestyrkan för att ta dig upp. Skippa snooze-knappen. Att ta hand om dig själv på morgonen är en väl värd investering.  

Ta inte något för givet

En dag som startar med ett negativt perspektiv kommer osannolikt att vara en bra dag. Därför föreslår den världsberömda livscoachen Tony Robbins en ”Hour of Power”. En stor del av detta innebär att du tänker på vad du är tacksam för. Fördelarna med tacksamhet är enorma. Det minskar stress, ökad produktivitet och resulterar i ett generellt förbättrat välbefinnande. 

Oavsett hur tjurig du är när kliver upp ur sängen, försök att vara tacksam. Tänk på din familj, vänner, karriär och allt du inte vill ta för givet. Visualisera sedan allt du eftersträvar som om du hade det idag. Många framgångsrika människor säger att detta är ett revolutionerande sätt för dem att optimera sin vardag. 

Njut av tystnaden, mitt i dina morgonrutiner

De flesta av oss, om inte alla, har lite för mycket som pågår i våra liv nuförtiden. Mellan pressen på jobbet, våra familjers galna scheman och de oändliga distraktionerna från våra telefoner finns det inte en lugn stund. Förutom tidigt på morgonen. 

Ta tillfället i akt och njut av den tiden, för inom en timme börjar all galenskap. Den tysta delen av dagen är också den perfekta tidpunkten att njuta av meditation.  

Om du aldrig har mediterat tidigare, prova gratis-appen Headspace. Det är ett meditationsprogram som bara tar tio minuter om dagen. Att ge dig själv den tiden kommer att minska din stress och ångest, förbättra dina sömnvanor, ditt minne och dina relationer.  

Bit i det sura äpplet

Vi har alla någonting på vår ”att göra-lista” som vi bara avskyr att ta tag i. En stor majoritet av oss kommer att skjuta fram uppgifterna till slutet av dagen (eller till och med morgondagen) då vi är uttömda på energi från allt annat. I stället för att skjuta på saker och bli utmattad borde du bita i det sura äpplet. Mark Twain hävdade att ”Om du biter i det sura äpplet på morgonen kommer det förmodligen att vara det värsta du gör på hela dagen”.   

Produktivitetsexperten Brian Tracy rekommenderar att du hanterar dessa uppgifter innan du gör något annat och utan att ta för mycket tid att tänka över det. Ta itu med saker som tar de upp mest mentala resurser när du har som mest energi.  

Ät frukost

Som vi ibland hatar att erkänna har mamma alltid rätt. Frukosten är dagens viktigaste måltid. Framgångsrika entreprenörer såsom Richard Branson till Mark Zuckerberg har alla sagt att en stor frukost gynnar dem hela dagen.

Är frukost en del av dina morgonrutiner? Det finns massvis av vetenskap som stödjer dem enligt Kaplan. Att äta frukost regelbundet resulterar i allt från att öka din mentala kapacitet till att få dig i bättre form. Att äta frukost piggar upp dig, medan om du inte äter något händer den exakta motsatsen. För dig som säger att det inte finns tillräckligt med tid att göra en stor frukost på morgonen, kan du alltid förbereda en kvällen innan.  

Träna

Twitters grundare Jack Dorsey joggar 10 kilometer varje morgon. Apples VD Tim Cook vaknar klockan fem på morgonen för att träna. Du behöver inte göra exakt som dem, men du borde verkligen överväga någon form av morgonträning.  

Du vet förmodligen att träning är bra för dig, men vad du kanske inte vet är att träning på morgonen faktiskt gör dig mer stimulerad och vaken. Att träna på morgonen är ett bra sätt för att hålla sig till sina träningsmål. ”Om du tränar innan din dag börjar, ökar dina chanser att träna regelbundet,” säger Cedric Bryant, en amerikansk träningsexpert. 

Hitta inspirationen

Att tvinga sig själv att hitta inspiration, oavsett hur tjurig du är på morgonen, kommer att göra mer för att få dig ur sängen än den mest koffeinrika kaffekoppen.

Steve Jobs berättade välkänt att han tittade i spegeln varje morgon och frågade sig själv: ”Om idag var min sista dag, skulle jag vilja göra vad jag ska göra idag?” skriver Elle Kaplan.

Vad har du för morgonrutiner? Gör du något av allt ovan? Eller går du upp i sista minuten, klär på dig och skyndar till jobbet? Det är värt att stanna upp ibland och fundera på detaljerna som hjälper dig att bli framgångsrik.

Mest lästa just nu

Till toppen