Kontakta oss

SalesLounge

Vila och minska din stress under påsken

Kommunicera

Personlig Utveckling

Vila och minska din stress under påsken

Känner du en stress? Påsken står för dörren samtidigt som resultaten ska nås. Och alldeles intill knackar familj och vänner på axeln med inbjudningar till diverse middagar. Förväntningarna haglar hårda som klot. Känner du igen dig?

Det är långfredag, påskdag, annandag påsk och strax därefter kommer valborg och första maj. I Sverige har vi 13 röda dagar under 2018. Utöver det kommer påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Dagar då kunderna skulle bli väldigt förvånade över ett säljsamtal. Tio av våra röda dagar ligger mellan januari och juni. Det är därmed inte förvånande att resultaten och våra att-göra-listor tynger vår planering extra mycket under vårkanten.  

Och ju mer vi globaliseras och internationaliseras, desto fler helgdagar tar vi hänsyn till. Bland annat firar de flesta muslimer Eid-Al-Fitr, tredagarsfesten som avslutar fastemånaden Ramadan och perser celebrerade i Nowruz, persiskt nyår, den 20:e mars. Det blir fler och fler dagar som gör avbrott i vår försäljning. 

 Påsk och Pesach

Det handlar varken om påskharar, påskgodis eller påskkärringar. Nej, den kristna påsken firades från början för att hylla Jesus lidande på korset (korsfästelsen) under långfredagen och sen hans uppståndelse på påskdagen. Redan före det firade Jesus, som tillhörde judendomen, och hans lärjungar själva påsk. Då handlade det om pesach, den judiska påsken. Pesach har sin bakgrund i Exodus (den andra moseboken) där det berättas om hur Moses, ledare för de förslavade israeliterna, för dem ut ur Egypten och till det utlovade landet.  

Tid för vila 

Idag har vi i Sverige inte samma behov av att fira högtider just med Jesus eller Moses i fokus. Däremot har vi ett allt större behov av vila. Allt går snabbt. Allt från sociala medier till den konstanta tillgängligheten och de snabba resultatkraven. Det gör behovet av att rama in året, uppsluppna sammankomster, lättsamt firande och vila allt viktigare. Så visst har de röda dagarna flera viktiga syften för vår hälsa och vårt välmående. Här kommer några: 

Ramar in året 

Att rama in året skapar struktur för oss. Vi pratar om ”vi ses före påsk” eller ”vi siktar på det nya målet efter jul”. Vi anpassar allt från nyanställningar till giftermål och semestrar efter helgdagar. På samma sätt kopplar vi på eller av stressnivån i takt med de längre helgerna. Många känner spontant att stressen ökar inför helgdagar, men långsiktigt – om du ger dig tid och vågar släppa taget – bör den sänka pulsen. 

Sammankomster 

Helgdagar är traditionsenligt ämnade för sammankomster. Att träffa en kärleksfull familj, eller spendera tid i goda vänners lag, ökar känslan av tillhörighet. Du bekräftas för att du är du och fokus är inte enbart riktat till att du ska påvisa ett resultat eller dra in en affär. Människan har sen urminnes tider känt behov av grupptillhörighet. Att känna tillhörighet med en grupp skapar en känsla av samband och det gynnar givetvis din hälsa.  

Fira 

Att bjuda till fest eller bli bjuden till fest ger de flesta av oss ett avbrott i vardagens ekorrhjul. En stund där vi nästintill per automatik lämnar groll åt sidan, stress får vara och vi möter människor som har tid för ett samtal. De flesta av oss både ler och skrattar mer under firanden och många dansar av sig spänningar i kroppen. Samtidigt stärker gemensamt firande också grupptillhörighet. Bland annat genom att det skapar ett gemensamt minne, något ni kan återkoppla till vid nästa träff. 

Vila 

Vi vet att de röda dagarna kommer. De har sen barnsben socialiserats i vårt beteende vilket gör att vi, omedvetet likaväl som medvetet, anpassar våra planer efter dessa. Kortsiktigt kan helgerna kännas som ”bara i vägen”. Om du skulle se på din stresskurva över tid så skulle du högst troligt se ett hjärtslag, puls, sömncykel och andning under perioder med fler vilodagar förbättras. Om du tillåter dig själv att vila, vill säga. 

 Vad är stress?

När kroppen står inför någonting som vi upplever som väldigt viktigt, väldigt bråttom eller en fara så sätter sig kroppen i högsta beredskap. Det innebär att den skickar en mängd information till hjärnan som i sin tur skickar information till musklerna att spänna sig och till hjärtat så det kan pumpa upp blodet. 

Det sympatiska nervsystemet sätts igång först. Det skickar information till binjurarnas märg. Det är därifrån kroppen pumpar ut adrenalin och noradrenalin. Blodtrycket och pulsen ökar och det är det här som gör att vi blir skarpare och känner oss mer vakna när vi är stressade. 

Det sympatiska nervsystemet sätter också igång hypotalamus. Hypotalamus finns i hjärnan och påverkar ämnesomsättning, kroppens temperatur, blodtryck och sömn. När vi sätts i stress påverkar den här delen av kroppen ett hormon som i sin tur påverkar kortisolet. Kortisolet behöver vi för vår energiförsörjning. Bland annat balanserar det fetter, proteiner och kolhydrater i vårt blod under stress så att vi har tillgång till den energi som krävs för aktivitetspåslaget. På samma fantastiska sätt stärks vårt immunförsvar tillfälligt! 

 När vi är stressade en kort stund så sätts det sympatiska nervsystemet igång men under långvarig stress kopplas hypothalamus och kortisolet in för att stärka oss. Med andra ord sker det olika saker i kroppen beroende på om du är under tillfällig stress eller en långvarig stress.  

När aktivitetstopparna blir för höga, utan mellanrum, påverkar de organen. Det kan börja med trötthet, sömnproblem, irritation, svårigheter att komma ihåg saker, otålighet och svårigheter att sortera tankarna. Efter ett tag påverkas kortisolnivåerna i blodet som ökar och det stör sömnrytmen. Efter ännu ett tag blir kroppen och hjärnan trötta av aktiviteten. En vanlig reaktion är att kroppen sätts i depression eller en kronisk trötthet.  

Använd helgen för att minska din stress 

Använd påsken och de andra helgdagarna för ditt eget välbefinnande. Men börja redan före.

Här kommer fem enkla tips på hur du kan bryta mönster och samtidigt ge dig själv stressfria mellanrum.

 Gå en promenad 

Ge dig själv utrymmet att göra en avstickare. Byt kvarter när du går till jobbet eller ta en morgonpromenad under ledigheten. En sån liten sak är enkel att införa och ger dig samtidigt ett tillskott av nya intryck. Det, i sin tur, ger dig ett nytt perspektiv, vilket är bra för din hälsa och din hjärnaktivitet. 

Medveten andning 

Har du ett möte på jobbet eller är du på väg in i ett hem fyllt av påskägg? Ta en minut att andas före du ringer på dörren. Om det är du själv som bjuder till bords så kan du ta en minut under tiden du förbereder och långsamt andas in och ut. Lyssna på andetagen. Följ andetagen genom kroppen. Det behövs bara en minut. Om du behöver hjälp att hålla fokus ens en minut så använd exempelvis appen Headspace eller Breathe. 

 Lägg ner besticken 

Är du stressad påverkar det hur du tar in och bearbetar näring. Är du inte där än, är det här tipset ändå bland det bästa jag har. När du tagit din tugga, och stoppat in maten i munnen, lägg ned besticken och ta bort händerna från bordet. Att göra det påverkar hur du tuggar, hur ditt fokus flyttas till maten och med det ger du dig tid att tugga färdigt maten, något vi alldeles för sällan gör. Dessutom äter du långsammare. Det i sin tur sänker pulsen.  

Turista i din egen stad 

Att gå i samma hjulspår dagligen, se samma gatuhörn, träffa samma människor och äta lunch på samma ställe gör att vi lätt börjar gå på autopilot. Hjärnan blir helt enkelt förinställd. Att öppna upp för nya intryck kan därför bidra till en ökad klarhet, och därmed mindre stress. Ett sätt att göra det är att turista i sin egen stad. Ta tillfälle att ge dig själv en guidad tur. Exempelvis kan du skriva upp vad du skulle visa en vän på besök – och göra den turen själv. 

 Trötta ut kroppen 

Att hålla en kontinuerlig hög mental aktivitet, så kallad stressnivå, är med tiden direkt hälsofarligt. Inom mindfulness based stress reduction, MBSR, sänker man stress genom medveten andning i metoder som meditation, kroppsscanning och yoga. Vid sidan av det rekommenderas givetvis annan form av träning.

Rör på dig! Gå en riktigt lång promenad, ge dig själv ett tuffare gympass eller gå på yoga. Gillar du att simma så gör det. Att trötta ut kroppen är också det bra för hälsan. 

 Använd påsken till att prova en eller flera av tipsen. Minska din stress och vila!

Caridad Aliaga Modén
Gästskribent

Caridad är mindfulnessinstruktör och har studerat tvärvetenskapliga studier vid Stockholms Universitet med fokus på sociologi. Hon är även utbildad vid Poppius och Skrivarakademien. Tidigare har Caridad arbetat med kommunikation och projektledning, både inom försäljning, samtalsvägledning för enskilda och grupper, telefonjour och som skribent.

www.kraftresor.se

Mest lästa just nu

Till toppen