Kontakta oss

SalesLounge

Mentorn: fem konkreta tips för att bli en bättre säljare

Säljare ligger i kostym på en luftmadrass i en pool

Försäljning

Mentorn: fem konkreta tips för att bli en bättre säljare

Det finns säkert lika många säljknep som det finns säljare men vilka knep är mest effektiva? Ibland är det svårt att utvecklas utan tydlig coachning som en ny säljare. Därför är det viktigt att ta till sig alla råd man kan få i början.

Jill Konrath, känd säljare och författare till tre bästsäljande böcker, har samlat några universella tips som alltid återkommer vilka listas nedan. Hon blev frågad vilka hennes fem bästa tips skulle vara för nya säljare om hon skulle vara mentor för någon och hur hon lärt sig de insikter som hon fått. Efter noga övervägande presenterade hon svaren på sin hemsida. Den röda tråden är, som alltid, fokusera på kunden. Inte dig själv.

Konraths fem tips är följande:

Fokusera på kundens behov

Ingen bryr sig om din produkt, tjänst eller lösning. Allt de bryr sig om är vad du kan göra för deras organisation. Exempelvis, om du säljer en utbildning, och du ringer en beslutsfattare och nämner det, kommer de att säga att de inte är intresserade. Om du istället ändrar ditt fokus till konkreta resultat som kommer uppnås från att använda utbildningen har du gett kunden ett värde istället för information.

Var aldrig desperat

Detta var en av de svåraste sakerna för Jill Konrath att lära sig. När hon började med försäljning var hennes iver att bli framgångsrik för stor. Hon försökte imponera potentiella kunder med sin stora produktkunskap och försökte ofta och tidigt avsluta i säljprocessen. Ju mer hon försökte snabba på, desto mer motvilliga blev kunderna att gå vidare i processen. De hade invändningar som inte gick att övervinna. När hon senare hade lärt sig att låta processen ta sin tid och stegvis presenterade informationen, ökade hon sin försäljning markant. Påskynda inte processen på grund av rädsla för att förlora affären. Det känner kunden av.

Fånga nya kunders intresse

För att komma igenom till stora företag kan du inte ringa 100 samtal där du säger samma sak varenda gång. För flera år sedan slutade många beslutsfattare att svara på sina telefoner och skickar samtliga samtal till röstbrevlådan. Konrath upptäckte att det enda sättet att fånga beslutsfattarnas uppmärksamhet var att skapa ett mycket personligt meddelande baserat på fördjupning och efterforskning i deras företag. När hon började göra det började affärerna trilla in.

Ha tålamod och skapa en ingångsprocess

Det tar sju till tio kontaktförsök innan du når en beslutsfattare. De flesta säljare ger upp efter tre till fem försök. Om du vill boka in ett möte med en beslutsfattare, planera in flera försök redan från början. Det kan ta ett tag att fånga deras uppmärksamhet men det är inte omöjligt. Du kan använda dig av många olika knep: röstmeddelande, e-post, direkt meddelande i sociala medier, inbjudningar till seminarier med mera.

Analysera din försäljningsmetod från kundens perspektiv

Det viktiga är inte vad du säger. Det enda som är av betydelse är vad dina potentiella kunder hör. Vid ett tillfälle när Konrath försökte nå en beslutsfattare, bestämde hon sig först för att lämna ett meddelande i sin egen röstbrevlåda, för att lyssna på hur hon lät. När hon senare lyssnade på sitt meddelande, blev hon förskräckt. ”Det lät patetiskt” skriver Jill Konrath på sin blogg. Hon började istället arbeta på vad hon ville förmedla i samtalet och lyssnade på sig själv fram tills att det lät som något hon själv skulle tackat ja till som potentiell kund.

Till toppen