Kontakta oss

SalesLounge

Marknadsstrategen: 4 tips för framgångsrik kundservice

gammal svart telefon för kundservice bruk

Kommunikation

Marknadsstrategen: 4 tips för framgångsrik kundservice

Kundupplevelsen är viktigare än någonsin.

Kundservice handlar om mer än att bara svara på de frågor som dina kunder har. Ett professionellt bemötande är nyckeln till att skapa goda relationer till dina konsumenter. Det är en viktig faktor för att kunna öka försäljningen samt att skapa ett gott rykte för dig och ditt företag.

En studie gjord av Dimensional Research visade att företag som erbjöd sina kunder en god kundservice sålde mellan 42 % och 62 % mer än andra, beroende på om företaget verkade inom B2B– eller B2C-segmentet.

Sarah Landrum är en ledande frilansare inom digital marknadsföring och på personalbrandingblog.com delar hon med sig av några tips för hur du kan betjäna dina kunder på bästa sätt.

Var tillgänglig för dina kunder

Kunder vill känna sig värderade och få snabba svar. Svara alltid på kundens frågor oavsett vad frågan handlar om. Svara på telefonsamtal, e-mail eller SMS så fort som möjligt, men allra senast inom 24 timmar, skriver Landrum.

Oavsett om du har svaret på frågan eller inte, går det alltid att göra det tydligt för kunden att du återkommer när du har svaret på frågan. Det skapar förtroende och kunden förstår att deras behov är viktiga för dig

Lyssna till deras behov, inte ditt säljmål

Alla företag och kunder har behov. Istället för att fokusera på hur du ska sälja en tjänst eller vara mot din kund, är det viktigt att förstå vad deras behov är först. Om kunden t.ex. har bundit sig till ett flerårsavtal på en produkt med en konkurrent. Lyssna istället till varför de använder deras produkt. Du kanske kan erbjuda din expertis i hur de använder produkten, alltså bli en konsult och skapa ett mervärde till din produkt. Om det är fallet så kommer du vinna på det i längden.

Vässa på din produktkunskap

Kunder förväntar sig svar på de vanligaste frågorna om din produkt. Produktkunskap är en av dina huvuduppgifter som säljare och kundansvarig. Ibland kan det vara svårt att memorera all information om dina produkter. Det handlar om erfarenhet. Speciellt om du är ny på jobbet eller har en stor produktportfölj. Du har ett ansvar som säljare att ta dig tid att plugga på om dina produkter, på samma sätt som andra pluggar till ett prov i skolan.

Skapa en plan för uppföljning och feedback

Uppföljning och feedback är det bästa sättet för att förbättra kunderfarenheten. Fråga dina kunder hur de upplever din service under säljprocessen. Bästa feedbacken får du i samband med din försäljning. Har du precis levererat din produkt, fråga då direkt hur kundens erfarenhet har varit. Vänta inte med att fråga om feedback allt för lång tid då det kan bli ett irritationsmoment för kunder att besvara på frågor lång tid efteråt, enligt Landrum.

Till toppen