Kontakta oss

SalesLounge

Kommunikationens roll: Sveriges största varumärkesbyte

När Statoil blev Circle K var en av Sveriges största varumärkesbyten. Hur viktig var kommunikationen internt och externt för att få med kunder och medarbetare?

Kommunikation

Kommunikationens roll: Sveriges största varumärkesbyte

I Sverige inleddes varumärkesbytet från Statoil till Circle K i maj 2016. För att lyckas med ett varumärkesbyte av den här digniteten är det avgörande att få med medarbetarna på resan. Att skapa entusiasm kring varumärkesresan internt smittar av sig till kunderna. Lisa Vejlo Degerman, kommunikationsdirektör på Circle K, skriver om kommunikationens roll i företagets varumärkesbyte.

Det var i september för tre år sedan som det stod klart att vi skulle byta varumärke från Statoil till Circle K. Våra ägare, kanadensiska servicehandelskoncernen Alimentation Couch-Tard, beslutade då att vi skulle gå från att ha flera varumärken i vår familj till att samlas under det gemensamma varumärket, Circle K. Ett varumärke som redan fanns i varumärkesportföljen. Detta resulterade i ett av Sveriges största varumärkesbyten någonsin i vilket god kommunikation var en av det viktigast nycklarna.

Avgörande att få med organisationen på resan

En avgörande framgångsfaktor i processen var att vi tidigt fokuserade på att få med oss hela organisationen på resan. När namnbytet offentliggjordes i september för tre år sedan fanns exempelvis alla våra stationschefer och kontorsmedarbetare på plats. På det sättet blev de en del av resan redan från start.

Projektgrupp med medarbetare från hela organisationen

Därefter startade vi med att tillsätta en projektgrupp med en tydligt avgränsad projektledare och medarbetare från hela organisationen. Detta för att på kort tid få till varumärkesbytet i alla dess delar. Allt från bytet av vårt juridiska namn, till bytet av skyltar fysiskt på våra alla våra stationer, till marknadsföring av det nya namnet, PR och intern kommunikation.

Tydlig kommunikationsplan vid Sveriges största varumärkesbyte

Här hade jag som kommunikationschef ansvar för kommunikationen. I mitt uppdrag fanns såklart att ta fram en kommunikationsplan. I den identifierade vi alla målgrupper vi hade att kommunicera med, vilka kanaler som vi hade att kommunicera varumärkesbytet i och vad vi skulle kommunicera om.

Vi satte ner våra huvudbudskap och gjorde frågor och svar som kunde lyftas i kommunikationen för att göra det enklare att förstå. Vi gjorde också en tydlig tidplan för när och vad som skulle kommuniceras.

Lättillgänglig kommunikation med möjlighet att ställa frågor

För att göra kommunikationen lättillgänglig för alla medarbetare gjorde vi samlingsplatser för kommunikation om företagets varumärkesbyte på våra intranät. Där publicerade vi all information som hade med varumärkesbytet att göra. Varje vecka publicerades exempelvis vilka Statoil-stationer som skulle skyltas om och vilka som hade invigning.

Vi startade upp en digital frågelåda för att ge alla medarbetare möjlighet att ställa frågor om varumärkesbytet. Här fanns möjligheten att vara anonym. På våra månatliga frukostmöten hade vi en stående punkt från vår projektledare för varumärkesbytet om vad som var på gång just nu och framåt.

Medarbetarna som en del av kommunikationen

Som intern kommunikationsboost tog vi fram interna filmer med våra stationssäljare. De gick under kommunikationskonceptet ”Nytt namn – samma personal.” När vi fick se resultatet var det så bra att vi bestämde oss för att använda dem i vår externa marknadsföring.

Där berättade våra egna säljare för kunderna att det mesta fortsatt var sig likt trots namnbytet och det nya utseendet på stationen. Att vi fortfarande fanns kvar på samma platser och med samma serviceinriktade stationssäljare. Det bidrog mycket till att vi fick med oss vår personal på ett bra sätt.

Delaktighet, engagemang och entusiasm

Våren 2016, inte långt efter att vi hade invigt den första Circle K-stationen i Sverige, samlade vi våra stationsmedarbetare för kick-off för vårt nya varumärke på Älvsjömässan i Stockholm. För 2500 stationssäljare fick vi chansen att berätta om varumärket Circle K – vår strategiska plattform och vårt varumärkeslöfte.

Att samla våra viktigaste ambassadörer som möter kunderna varje dag var oerhört viktigt för att skapa delaktighet, engagemang och entusiasm.

Lisa Vejlo Degerman
Gästskribent

Lisa Vejlo Degerman är kommunikationsdirektör på Circle K i Sverige. Lisa ansvarar för kommunikation, marknadsföring och varumärket. Lisa har tidigare arbetat med kommunikation och marknadsföring i flera olika roller på Statoil.

www.circlek.se

Mest lästa just nu

Till toppen