Kontakta oss

SalesLounge

Hur man säljer för att leva på sin dröm

Peter Paunovic gästartikel till entreprenörer om att sälja för att leva på sin dröm

Försäljning

Hur man säljer för att leva på sin dröm

Väldigt många nyblivna företagare tvingas överge sin entreprenörsdröm på grund av bristande försäljning.

Hur säljer du för att leva på din dröm?

Bland de utbildningar som jag tycker är allra roligast, så är det när jag utbildar människor som har tänkt starta, eller precis startat, sitt egna företag. Statistiken visar också att det startas många nya företag i Sverige. Problemet är inte att det saknas idéer. Problemet är att försäljningen inte fungerar lika bra som idéerna.

Så hur gör du om du vill livnära dig på din dröm?

Försäljning är en process som vi måste arbeta med varje dag.

Att försäljning är viktigt förstår alla, men vad försäljning är har få personer koll på. Oftast skräms nyblivna entreprenörer av nidbilden av vad sälj är. Det verkar gå ut på att ringa så många som möjligt och tjata hål i huvudet på folk. När jag ber människor berätta vad de tycker om säljare, får jag sällan positiva svar.

Försäljning är dock en process som är enkel att följa. Det finns mångas olika verktyg som t.ex. säljtratten, DABA, KALAS, osv. Mitt råd är att du lär dig säljprocessen, och ser till att göra den till din process. Jämför gärna med ett recept, där du ändrar lite för att det ska passa dina smaker.

Hur väljer jag rätt kunder?

I mina utbildningar brukar jag säga att förberedelserna kring kunden är det viktigaste. Vad ska jag bearbeta för kunder? Varför väljer jag dessa? Hur väljer jag dessa? Det här var en fråga jag själv brottades mycket med. Till slut skapade jag en matris med sex variabler, som jag betygsätter 1-5, för att avgöra om det är rätt företag för mina tjänster.

Hur bearbetar jag mina kunder?

Många drar sig för att använda telefon när de ska bearbeta kunder och det förstår jag. Men om vi då använder andra kommunikationsvägar, har vi en plan på hur det ska gå till? Hur skriver du det första kontaktmejlet? Hur formulerar du dig på LinkedIn?

Tänk såhär: ”Vad är syftet med detta mejl?” Därefter har du några enkla regler att förhålla dig till.

  1. Kort tydlig rubrik, ej versaler
  2. Hälsningsfras, använd helst inte förnamn. T.ex. ”Hej Peter”. om du inte känner den du kontaktar.
  3. Tre rader, helst med dubbelradavstånd för att underlätta läsning
  4. Tydligt avslut, med CTA (Call to Action), där du skriver vad du vill att kunden ska göra.

Det vanligaste misstaget, oavsett om vi använder telefon, mejl eller sociala medier, är att vi i vår initiala kontakt med kunden är alldeles för långrandiga. Då orkar ingen läsa det vi skriver.

Följ processen steg för steg

För att få igång en ordentlig säljprocess tar det 6-18 månader. Förutsatt att du arbetar med försäljning varje dag. Anledningen till detta är att processen tar tid. Naturligtvis kommer du få några affärer snabbare än sex månader, men det jag menar är att det tar 6-18 månader i regel innan det rullar på med löpande affärer och du kan börja livnära dig på ditt företag.

Se till att få avslut

Många är rädda för avslutet. Jag brukar säga ”älska avslut”. Alla avslut är bra! ”Ja” är naturligtvis det roligaste, men ett ”Nej” är också bra. Anledningen till det är att vi kan få mycket information från ett ”Nej”. Det enda jag är allergisk mot är ett ”icke avslut”. Det vill säga sådana kontakter som bara rinner ut i sanden. Det ger inget resultat och det är svårt att återkomma till den kunden i ett senare skede.

Lycka till med din försäljning nu, och kom ihåg: ”Det spelar ingen roll hur bra produkt, idé eller tjänst du har. Kan du inte sälja den, är den värd noll kronor”. Sälj för att leva på din dröm!

Peter Paunovic
Gästskribent

Det började på Metro, gratistidningen som ägs av Kinnevik. Peter fick lära sig om försäljning, kundrelationer, kundbemötande, kundvård och allt annat som hör affärer till. Han gick från en årlig försäljning på 572 000 kr 2003, till 72 miljoner kronor, 2005. Han blev utsedd till världens bästa säljare inom Metro-koncernen, årets mediesäljare av medierådgivaren Mindshare, samt en av Sveriges mäktigaste säljare av tidningen Resumé. Peter hjälper sina åhörare att riva nidbilden kring vad riktig försäljning är. Med säljmetodiken som grund, har han skapat enkla verktyg som alla kan använda oavsett vad de arbetar med. ”Mötet mellan människor, det är där det händer på riktigt” säger Peter. Låt oss inte slarva bort det!

Vill ni ha mer säljtips, så följ mig gärna i sociala medier, eller kika på www.novuskunskap.se Lycka till med din försäljning nu, och kom ihåg: ”Det spelar ingen roll hur bra produkt, idé eller tjänst du har, kan du inte sälja den, så är den värd noll kronor”

Mest lästa just nu

Till toppen