Kontakta oss

SalesLounge

Hos oss är alla säljare!

David Åberg, är alla säljare på ett företag?

Försäljning

Hos oss är alla säljare!

De som säger det, är nästan alltid företagsledare, entreprenörer och ”gubbar” med en stark egen känsla av att vara bra på att sälja. Säljarbetet har gått från att vara de extrovertas arena till att bli analytikernas och de strukturerade förmågornas arbetsfält. Är alla säljare på en arbetsplats? Nej.

Jag tror på kunddialoger, jag tror på att se gästen, jag tror på mötet mellan människor. Jag gillar det så mycket att jag jobbar med det. Men det är inte försäljning för mig – det är relationer. Det är att göra ett bra jobb som IT tekniker, servitör eller konsult. För mig är försäljning någonting mycket mer avancerat och mångfacetterat. Ta en stund och läs varför.  

 5 anledningar till att det är i stort sett omöjligt att alla på din arbetsplats kan vara säljare: 

  1. Försäljning handlar om att påverka i en bestämd riktning, för att inte behöva arbeta fram nyckelfrågor för att kartlägga behovet. Tiden är förbi när vi analogt eller digitalt kan träffa kunden och fråga allmänna frågor. För att vara säljare behöver du ha arbetat fram nyckelfrågor – som styr mot den lösning vi har. Det räcker liksom inte med att fråga ”hur viktigt är ett lågt pris för er”?  
  2. Fler och fler personer är med i en beslutsprocess. Att överträffa en persons förväntningar är bra service – inte bra sälj. Bra sälj är att först sälja en liten tjänst, ge bra service och sedan köper kunden hela vårt erbjudande. Det tar tid.  
  3. Att prata eller för den delen ”låtsas lyssna” kommer inte att räcka längre. Du behöver kunna göra en analys av behovet, använda all kompetens som finns att tillgå och inspirera kunden när du visar ditt erbjudande. För kunden vet nästan alltid vad hen behöver tack vare Google.  
  4. Kunden är olika priskänslig beroende på var i kundresan hen är. Förhandling är en kompetens som kommer vara framtidens främsta egenskap. Väldigt många organisationer med mentaliteten att ”här är alla säljare”, har glömt bort att vi kan ta mer betalt när kunden är köpande, än när hen aldrig testat våra tjänster. Det är till och med så att på vissa företag har lojala kunder ett lägre pris än de nya kunderna, trots att de lojala kunderna är mindre priskänsliga.  
  5. Att säkerställa att kunden lämnar referenser (Tripadvisor, Paypal, Dropbox, Tesla, Amazon Prime) är försäljning. Vi litar på de vi känner eller tror oss känna. Att uppmuntra alla kunder att lämna referenser är försäljning.   

 

Har ni arbetat fram allt detta i er organisation, tycker jag att ni gladeligen ska säga att ”hos oss är alla säljare”. Om inte, nöj er med att säga att ”här skapar vi säljkultur”, ”vi är alla i försäljning” eller varför inte kort och gott – ”Hos oss är vi alla till för kunden”. Ni kan självklart även säga att ”hos oss är alla säljare” och låta världen snurra på som vanligt, men hur roligt är det? 

David Åberg
Gästskribent

David Åberg är sedan 2014 grundare av Moderna Kompetenser som arbetar med att utveckla företags interna och externa kommunikation och som 2020 bygger en non-profit skola för att de som står långt ifrån arbetsmarknaden ska få ett jobb. David började som innesäljare 1991 och har sedan dess arbetat aktivt med försäljning. Sedan 2000 som utbildare inom försäljning och säljledning på Mercuri International och sedan som försäljningschef för Nordic Choice Hotels i Skandinavien och Baltikum med över 200 säljare i organisationen. Moderna Kompetensers värderingar: - Ger man så får man - Pengar är inte allt här i världen - Nyfikenhet skapar tillväxt

www.modernakompetenser.se

Mest lästa just nu

Till toppen