Kontakta oss

SalesLounge

Hindrar din trygghetszon dig från att bli en bättre säljare?

Hindrar din trygghetszon (comfort zone) sig i rollen som säljare?

Försäljning

Hindrar din trygghetszon dig från att bli en bättre säljare?

“Livet börjar vid slutet av din trygghetszon” – Neale Donald Walsch. Precis som författaren Neale Donald Walsch säger så börjar de riktiga framstegen i livet först när du slutar tillåta oro och rädsla styra dina beslut.

Dessvärre har många problem med sin comfort zone, den så kallade trygghetszonen eller bekvämlighetszonen. De vill göra mer i livet men är rädda att utmana de begränsande tankar, känslor och beteenden som utgör trygghetszonens väggar.

SJ Scott är skribent på developegoodhabits.com och skriver om sju sätt att utmana gränserna som hindrar dig i vardagen och lämna din trygghetszon.

Vad är en trygghetszon (comfort zone)?

En trygghetszon är självpåtagna begränsningar om vad som går och inte går att göra. Att försöka kliva ut ur trygghetszonen väcker oro, nervositet och rädsla. Det är bekvämare att stanna kvar innanför ramen om vad som är tryggt än att utmana den. Problemet med en för liten bekvämlighetszon är att den hindrar dig från att leva ett framgångsrikt och lyckligt liv.

Att kliva ut ur sin trygghetszon som säljare

Låt oss säga att du är nybörjare inom försäljning och precis börjat på ett nytt jobb. Förmodligen finns det vissa aspekter med säljrollen du är bekväm med, som att prata med enskilda kollegor eller kunder.

Å andra sidan kanske tanken på kalla samtal ger dig ångest, men det är en del av uppdraget och ska göras oavsett hur du känner inför det. Så varför inte ändra hur du känner? Dessa sju strategier lär dig ändra ditt tankesätt och att våga kliva ur din trygghetszon.

Kliva ut eller expandera?

Att ta ett kliv ut ur din bekvämlighetszon handlar inte om att lämna den utan att utmana och flytta gränserna för vad som känns tryggt. Din trygghetszon är vital för att leva ett bra liv och den bör innehålla så många kunskaper, erfarenheter och färdigheter som möjligt. Problemet uppstår när din bekvämlighetszon är för liten och begränsar dig i dina livsval.

Varje gång du utmanar dig själv att göra något nytt och lite läskigt utvidgas din trygghetszon. Målet är att expandera din trygghetszon så att den alltid är lite större än dagen innan.

Steg 1: Håll dig informerad

Människohjärnan är bra på att måla upp det värsta tänkbara scenariot och därför vågar vi inte gå utanför våra trygga gränser. Det okända föder ångest, oro och undvikande. Kunskap är makt. Det första steget i att ta dig ur din trygghetszon är att samla information om det du vill klara av.

Vill du bli expert inom försäljning kanske ett av dina mål är att bli bekväm med kalla samtal. Ta hjälp av andra. Tala med toppsäljarna i din närhet och lär dig av deras erfarenheter. Sök på nätet efter tips och råd från andra säljare som lyckats nå sina mål. Läs böcker och artiklar om ämnet. I takt med att du utvecklar dina kunskaper ökar också modet att kliva utanför trygghetszonen.

Steg 2: Lägg upp en plan

När du lärt dig mer är det dags att skapa en handlingsplan. Vad kan du göra varje dag för att utvidga din trygghetszon? Skriv ned tydliga, realistiska mål och bryt upp med mindre delmål. Börja med det enklaste målet och integrera det i din arbetsrutin. Dessutom är det viktigt att du identifierar, förebygger och planerar åtgärder för eventuella hinder och utmaningar.

I din utveckling att bli en bra säljare som är bekväm med kalla samtal kan du använda detta steg när du sorterar dina prospekt. Börja med de du känner och jobba dig sakta upp mot iskalla leads.

Steg 3: Håll dig själv ansvarig

Du har huvudansvaret för din framgång men det skadar inte att ta hjälp från andra. Berätta för vänner, familj och kollegor om dina mål. På så sätt kan människorna i din närhet hjälpa dig hålla målet i sikte och ge en extra knuff ut ur din trygghetszon. Det är dessutom jobbigare att misslyckas inför en publik som vet att du gav upp.

Berätta för personerna hemma och på jobbet att du vill bli en toppsäljare och att du tänker ringa exempelvis minst 20 säljsamtal per dag. Omge dig med de som gläds åt dina framgångar och ger stöd att fortsätta de gånger du inte når ända fram.

Steg 4: Ta ett steg i taget

”Även en tusenmilafärd börjar med ett enda steg” – Lao Tzu

Att ta ett litet steg i taget minskar oron över att lämna tryggheten bakom dig. För varje litet steg kommer du närmare ditt mål samtidigt som du utmanar och expanderar gränserna på din trygghetszon.

Detsamma gäller i din säljroll. Öva först med din familj och vänner, gå sedan över till varma leads och ta ett steg i taget mot de större och mer utmanande prospekten.

Steg 5: Utmana dig själv med en chockartad metod

Små steg i all ära, men ibland kan en annan mer aggressiv metod behövas. Genom att göra en hel drös med läskiga saker under en väldigt kort period kan du chockflytta din trygghetszons gränser. Du kommer vara så upptagen att du inte ens hinna tänka på att du är obekväm och rädd.

Om du vill anta en aggressiv utmaning på jobbet kan du till exempel ringa 100 säljsamtal under en bestämd tid. Tänk inte, bara kör. Om ett prospekt är otrevligt eller lägger på så ringer du snabbt nästa nummer utan att blinka.

Steg 6: Tänk positivt

Det kommer alltid finnas tidpunkter när saker inte går som du tänkt dig. Ibland kan en motgång få ditt självförtroende ur balans och göra dig osäker. Låt inte negativiteten påverka ditt tankesätt, utan kom ihåg att motgångar är en naturlig del av alla framgångsprocesser. Med ett positivt tankesätt inser du att motgångar är en gåva i förklädnad eftersom de ger dig värdefull feedback om vad du behöver förbättra.

Har du varit säljare ett tag vet du att kalla samtal ofta resulterar i avvisningar. Personer är otrevliga och kastar på luren. Kanske har du till och med blivit hotad någon gång? Här hjälper det om du skapar en inställning om att nästa säljsamtal är några knapptryck bort. När du precis avslutat ett misslyckat samtal går du helt enkelt vidare till nästa.

Steg 7: Sluta aldrig expandera din trygghetszon

Har du nått målet du satte upp under steg 2? Då har du flyttat gränsen och expanderat din trygghetszon som nu innehåller mer erfarenheter och kunskaper. Det som skrämde dig igår är idag en del av din dagliga rutin och skrämmer dig ungefär lika mycket som att borsta tänderna på morgonen.

Fortsätt leta efter utmaningar, sätt nya mål och göra saker du aldrig tidigare ens kunde föreställa dig. Du kanske kan föreläsa om försäljning på en yrkeshögskola eller bli mentor åt en yngre säljare som har problem inom de områden du nu bemästrat. Eller så fortsätter du slipa dina kunskaper och bygga på dina färdigheter för att förbereda nästa kliv upp på framgångsstegen. Det viktigaste är att du aldrig slutar utmana dina trygga gränser och fortsätter expandera din bekvämlighetszon.

Låt inte din trygghetszon begränsa dig

Att bryta loss från begränsande tankar, idéer och beteenden ger dig fler möjligheter i livet. Låt inte oro och rädsla stoppa dig från att göra sånt du verkligen vill. Utmana dina rädslor och gränserna för vad som känns tryggt.

När du börjar göra saker utanför din trygghetszon upptäcker du snart att de inte alls är så läskiga som du först trodde. Dina nya erfarenheter kan leda dig mot möjligheter du inte kunnat föreställda dig.

Hur gör du för att ta utmana och expandera din trygghetszon? Vilka begränsningar har du tagit dig förbi och hur gjorde du? Vilket steg ut i det okända kan du ta redan idag för att utmana din trygghetszon?

För mer inspiration, tips, råd och insikter lyssna på LoungePodden.

Mest lästa just nu

Till toppen