Kontakta oss

SalesLounge

Fredrik Eklunds 10 bästa säljtips

Fredrik Eklunds säljtips

Försäljning

Fredrik Eklunds 10 bästa säljtips

Fredrik Eklund, toppmäklaren från Million Dollar Listing New York, har under sina 10 år i branschen sålt fastigheter för över 3,5 miljarder dollar. I sin bok delar han med sig sina bästa säljtips.

 

Eklund har blivit utnämnd till den bästa mäklaren i New York av The Real Deal. Hans personlighet väcker många, oftast, positiva känslor. Det finns få så välkända och extravaganta säljare som Fredrik Eklund. Senast förra året besökte han Sverige för en föreläsning på Stockholm Waterfront Congress Centre. Han har, vilket få har missat, även skrivit två böcker; Sälj – Konsten att sälja vad som helst till vem som helst samt Fredrik 2.0: Året då jag återfann mig själv.

Fredrik Eklunds bästa säljtips

Business Insider gick igenom hans första bok och listade 10 säljtips för att lyckas inom försäljning, enligt Eklund:

Ta reda på smärtgränsen och använd den till din fördel

Enligt Eklund ligger smärtgränsen vid ”den absolut värsta affären du är villig att genomföra”. Om erbjudandet ligger under smärtgränsen, är det inte värt att slösa varken tid eller energi på det. När du har presenterat ditt förslag (smärtgränsen) för klienten är förhoppningen att kunden ska överväga det förslag du är villig att arbeta med och återkomma.

Ge inte kunden vad den vill ha direkt

Om du är på ett möte och kunden vill veta priset ska du låta klienten vänta några timmar innan hen får det. Det gör att kunden blir frustrerad och vill köpa det du säljer ännu mer. Det ger dig kontrollen och det ser ut som du har lagt ner tid, kunskap och eftertanke i arbetet.

”Så länge väntan ökar aptiten och inte svälter ihjäl kunden, stärker det din position” skriver han i boken.

Se till att få ett personligt möte

Människor är mer digitala än någonsin. Det kan till och med vara svårt att få dem att träffas personligen. När du väl får till ett personligt möte ökar det dina chanser till en försäljning betydligt. En bra förhandlare använder sig av kroppsspråk, känslor, ursprung, mode, humor och allt där emellan för att vinna affären. Om ditt enda alternativ är ett telefonmöte påpekar Fredrik Eklund vikten av att ha en agenda, veta vad du vill ha ut av samtalet och att fatta dig kort.

Förhandlingar är ofta känslomässiga

Var uppmärksam på motpartens känslor så att du inte missar subtila signaler. Saker att tänka på vid en förhandling:

  • Upprepa vad personen säger
  • Uppmuntra genom att nicka med huvudet eller säg ”jag förstår”
  • Bekräfta kunden
  • Ställ öppna frågor och lyssna mer än vad du talar

Lär dig konsten om kroppsspråk

Ditt kroppsspråk påverkar hur mottagaren uppfattar det du säger. Om du rör dig på ett rastlöst sätt eller biter på naglarna indikerar det nervositet eller brist på självförtroendet. Förhandlingar är som poker. Du vill inte att din motståndare vet din hand. Låt därför inte ditt ansiktsuttryck avslöja ditt nästa drag. Detsamma gäller tolkning av andras kroppsspråk. Leta efter nyckelindikationer för att ta reda på vad de tänker och hur du använder det till din fördel. Eklund letar efter subtila signaler som fotstampningar och gäspningar. Om kunden verkligen var bekväm i sin situation skulle hen vara avslappnad.

Var inte rädd för att ge dubbla signaler

Om kunden vet vad som väntar är den förberedd. Du vill att motparten ska vara oförberedd och ”på tårna”. För att lyckas med det behöver du ge blandade signaler. Du kanske börjar mötet med att vara glad och positiv för att drastiskt förändra dig till mer allvarlig och seriös, för att förvirra kunden. ”Jag kommer in i ett rum med bra energi och jag gör motparten bekväm med mig och får den att tänka att jag är trevlig. Plötsligt ändrar jag min energi och tar oss till ett mer obekvämt stadium”, skriver Fredrik Eklund som ett exempel. Poängen är att han får den andra att tro att affären är död, vilket ger kunden energi till förhandling.

Ta en paus i förhandlingen

Försök få klienten att glömma affären för en stund. Styr samtalet i en helt annan riktning, till ett ”happy place”. Berätta en anekdot från en härlig semester eller liknande. Sedan, utan förvarning, tar du tillbaka samtalet till förhandlingen. Enligt Eklund kan det vara ett bra drag om förhandlingen inte rör sig mot det håll du vill. Det kan också ge dig chansen att komma åt affären från en annan vinkel.

Säg inte för mycket

Eklunds klassiska neutrala svar är ett långt ”Mmmm…”, samtidigt som han tittar med en tom blick över bordet. Det gör kunden både förvirrad och irriterad samtidigt. Att vara neutral och inte reagera ger dig ett överläge i förhandlingarna och får kunden att jobba hårdare för att få ett svar.

Spela good cop, bad cop

Enligt Fredrik Eklund kommer det att stärka budskapet genom att höra samma meddelande från två personer med olika perspektiv. För att lyckas med denna metod behöver du hitta en partner som du arbetar bra tillsammans med och som kan ta kontroll över situationen när du inte kan det.

Det var Fredrik Eklunds bästa säljtips. Vad är dina? Kommentera på i våra sociala medier. Vi finns på LinkedIn, Instagram och Facebook.

 

Mest lästa just nu

Till toppen