Kontakta oss

SalesLounge

Fotboll spelar man tillsammans – Tillsammans Cup

Tillsammans cup

Min entreprenörsresa

Fotboll spelar man tillsammans – Tillsammans Cup

Fotboll har alltid varit en stor del av mitt liv. Tillsammans Cup är inget undantag. När jag började spela som femåring var min, och många andra barns, största dröm att bli fotbollsproffs. Precis som för de flesta andra blev det inte riktigt så. Ju äldre jag blev desto mer avtog drömmen.

Mitt genuina intresse för sporten har däremot aldrig avtagit, snarare vuxit. Jag har som vuxen såklart följt Zlatan men även spelat och engagerat mig i olika korpenlag. De senaste två åren har dock sporten fått en helt ny dimension för mig. En dimension som kommit att innefatta 2 500 fotbollsspelande ungdomar – Tillsammans Cup.

Flyttfågeln FC

Många associerar hösten 2015 med flyktingvågen och så även jag. Det var omöjligt att inte bli berörd av alla de bilder och berättelser som förmedlades om människor på flykt. Mitt eget engagemang bestod i början av att dela och gilla diverse inlägg på Facebook, men det kändes inte tillräckligt. En söndag i oktober läste jag en artikel i Dagens Nyheter som fick mig att vilja göra något mer. Något måste jag kunna göra, tänkte jag, men vad? Det skulle visa sig vara rätt svårt att komma på någonting men sedan slog det mig. Fotboll, såklart!

Jag bestämde mig för att starta ett fotbollslag och kontaktade därför Eddie Kone som jobbade på ett boende för ensamkommande ungdomar i södra Stockholm. De flesta ungdomar hade aldrig spelat fotboll tidigare men ville ändå vara med. Sagt och gjort hade jag nu ett fotbollslag. Med pengar ur egen ficka och sponsring av Korpen Stockholm fick vi även utrustning och en plats i seriesystemet. Den sista detaljen var ett lagnamn och spelarna själva döpte laget till Flyttfågeln FC. De första sju matcherna passerade dessvärre utan en enda seger men allt eftersom växte en känsla av gemenskap fram. Lagsport är ett fantastiskt sätt att lära sig samarbeta, respektera och förstå varandra vilket syntes på killarna. Det gav i sin tur resultat på spelet och säsongen avslutades med ett par välförtjänta vinster. Spelglädjen och intresset för fotboll skulle dessutom snart växa sig ännu större…

Tillsammans cup startas

Det var det stora fotbollsintresset bland ungdomarna och fotbollens sammansvetsande egenskaper som väckte idén om en cup. Tanken var att mixa nyanlända och etablerade svenskar ungdomar och skapa ett avdramatiserat möte med fotbollen som verktyg. Under våren 2016 var vi drygt tio personer, alla med olika bakgrund och intressen, som på kvällar och helger planerade det som skulle bli Tillsammans Cup. Det var ett krävande jobb. Vi sökte sponsorer och bidrag, vi engagerade boenden och föreningar för att locka spelare och vi pratade med artister och kändisar för att locka besökare. Vi sökte med ljus och lykta efter sätt att göra en så bra cup som möjligt och det skulle visa sig vara mödan värd.

På nationaldagen 2016 samlades tre hundra spelare för att delta på Tillsammans Cup. Förutom fotbollen så fanns artister som Petra Marklund, Madi Banja och Syster Sol på programmet vilket lockade tiotusen besökare som tillsammans visade upp Sverige från sin bästa sida.Det var ett hattrick i form av mångfald, öppenhet och gemenskap.

Engagemanget växer

Tillsammans Cup framkallade glädje och gemenskap. Det kändes därför snålt att inte låta fler människor ta del av det. Därför bestämde vi att Tillsammans Cup även borde hållas på andra platser runt om i landet. Liksom föregående år ägnades därför våren åt att planera Tillsammans Cup och precis som föregående år blev gensvaret enormt. På morgonen den 6 juni 2017 stod drygt femhundra ungdomar på Enskede IP och värmde upp med gemensam yoga. Samtidigt fanns på tretton andra platser i Sverige, från Övertorneå i norr till Göteborg i söder, ytterligare två tusen spelare. Utöver spelarna engagerades över sexhundra volontärer och över tjugotusen besökare. Två framgångsrika år med Tillsammans Cup banar väg för ytterligare initiativ och möten för att föra samman ungdomar.

Vad har jag lärt mig?

Flyttfågeln FC och Tillsammans Cup har lärt mig en massa saker. Det är främst två saker jag tar med mig vidare.

För det första: det lönar sig att våga. Tretton killar som aldrig tidigare spelat fotboll vågade sig på att tillsammans bilda ett fotbollslag och har genom detta vuxit som personer och skapat nya relationer. Dessutom har de på några år lyckats ta sig in på gymnasieutbildningar, kommit in på högskoleutbildning och skaffat jobb. Deras mod och driv visar på att allt är möjligt!

Det andra och kanske viktigaste jag tar med mig är att lita på andras kunskaper. Det är det mest effektiva sättet att ta tillvara på varandras olika kompetenser under en begränsad tidsperiod. Hade det inte varit för alla engagerade volontärer och andra hjälpsamma människor i min omgivning hade varken Flyttfågeln FC eller Tillsammans Cup blivit hälften så lyckade.

Det bästa resultatet uppnås tillsammans genom lagarbete, precis som i vilken fotbollsmatch som helst.

 

Till toppen