Kontakta oss

SalesLounge

Föds man till en bra säljare?

Född till bra säljare

Försäljning

Föds man till en bra säljare?

Visst finns det människor som med naturen har lättare för sig att lära sig sälja, men utan rätt tillvägagångssätt kommer det inte av sig självt. Är du på jakt efter en bra säljare finns det en del att tänka på.  

 

När du är ute efter de bästa säljarna till ditt team, är frågan du bör ställa dig, om en person med förutsättningarna till att kunna sälja, faktiskt utnyttjar sina talanger. Teorin om att vem som helst kan bli en skicklig säljare, pratas det ständigt om. Teoretiskt sätt kan alla med en hyfsad hälsa springa ett maraton. Men som en hängiven löpare skulle säga; när mjölksyran börjar kännas ordentligt, är det bara de med passion för att springa, som kommer ta sig i mål. Likt distanslöpning, börjar grunden för att bli en professionell säljare byggas redan i unga år genom ett begär av att interagera med andra och vara social, skriver Kasplacement.com.   

Inget är svart eller vitt, men professionella säljare är antingen födda till det eller formade till det tidigt i livet. Det finns såklart en mängd andra faktorer som spelar in trots att du föds med rätt förutsättningar. Ken Sundheim, skribent på Kasplacement.com listar dem nedan.  

Integritet 

För att behålla din och företagets trovärdighet och rykte är det viktigt att ha integritet som säljare. Lätta pengar kommer med ett pris. Ju mer manipulerande och oetisk du är som säljare, desto sämre kommer din karriär gå.     

Intelligens 

De bästa av de bästa har för vana att se förändringar på marknaden och att förutse framtiden. Det gäller att ligga steget före och se dina konkurrenters svagheter. Ett exempel på detta är marknadsföring. En genomsnittlig säljare meddelar sin klient att dess webbsida, SEO och synlighet på sociala medier kommer att gå bättre än någonsin med hjälp av ett visst marknadsföringsverktyg. En säljare som där emot är något smartare, skulle istället föreslå flera olika alternativ för att kunna anpassa marknadsföringen efter företagets förutsättningar.  

Arbetsetik  

Medan en genomsnittlig säljare skickar ut massmail, vilket resulterar i lågkvalitativa leads eller spammar folk på LinkedIn, nöjer sig inte de mest högbetalada och eftertraktade säljarna med den typ av resultat.  

Så, föds man till en bra säljare?  

Enligt Sundheim är bra säljare oftast födda till det. Det är dock ovanligt att de har tillräckligt med självdisciplin och förmåga att vara förutseende, för att bli riktigt riktigt bra. Det första steget för att identifiera potentiella toppsäljare, är att komma ifrån antagandet att alla kan sälja. Förutom det bör du hålla ögonen öppna för människor som aldrig ger upp, har ambition och integritet.  

 

Till toppen