Kontakta oss

SalesLounge

5 sätt att sluta oroa dig för vad andra tycker

Person som går med låda på huvet och inte bry sig om vad andra tycker

Personlig Utveckling

5 sätt att sluta oroa dig för vad andra tycker

Från barnsben bryr vi oss om vad andra tycker. Vi ville ha den där märkeströjan som ”alla andra” hade och de senaste Pokémon-korten. Alla har vi varit där. Det ligger i människans natur att vilja känna tillhörighet och passa in.

Det blir dock ett problem när rädsla för kritik eller att bli dömd släcker din inre glöd. Denna rädsla är en av de största anledningarna till att människor inte strävar efter vad de egentligen vill. De bästa entreprenörerna kan lägga behovet av godkännande åt sidan. Respekterar de andras åsikter? Givetvis. Men deras inre röst är alltid högre än andras åsikter. Det gör det möjligt för dem att bryta mönstret, skapa sin egen väg och fullfölja sin dröm.

Nellie Akalp, gästskribent på Entrepreneur.com, förstod att hon brydde sig för mycket om andras åsikter den hårda vägen. Med hennes första företag kom framgången lätt men det visade sig att det skulle bli en mycket tuffare resa andra gången.

”Jag föreställde mig att alla viskade om hur jag bara hade tur första gången men egentligen inte kunde driva ett företag alls.”, skriver Nellie Akalp.

Hon oroade sig över vad folk tyckte; grannar, hennes barns vänners föräldrar, kollegor. Även hennes egen man och affärspartner. Fast i tankar om vad alla andra kanske tänker, tog hon till ”fake It until you make it”-strategin. Hon fortsatte med investeringar i företaget tills revisorn berättade att de blödde pengar, och skulle de fortsätta i samma spår skulle företaget inte hålla året ut och den första tanken som kom till Nellie var att alla skulle se henne som ett enda stort misslyckande.

Det var många år sedan nu och hon har nu kommit fram till att de flesta människor inte spenderar sin tid på att bedöma henne eller ens tänka på henne. De få personer där ute som dömer folks handlingar och beslut, har egna problem att ta hand om. Uppenbarelsen var otroligt befriande, skriver Nellie. Idag kan hon fatta beslut utifrån sina egna värderingar, snarare än utifrån oron av andras åsikter. Att komma över rädslan över vad andra tycker om henne och över att misslyckas är det bästa som kunde hända för hennes företag.

Här är några viktiga råd som Nellie Akalp vill ge andra entreprenörer som bryr sig för mycket om vad andra tycker.

1. Ha koll på dina värderingar

Nyckeln är att ha en förståelse för vad som är viktigt för dig och vad du vill åstadkomma. När du har dina egna värderingar och visioner i fokus kommer du naturligtvis att lägga mindre vikt på andras åsikter.

2. Sluta döma dig själv

Om du inte vill att andra ska döma dig, måste du sänka volymen på din inre kritiker. Ibland trycker vi ner oss själva om och om igen tills vi till slut börjar ifrågasätta våra egna förmågor och beslut.

3. Föreställ dig det värsta som eventuellt kan hända

När du märker att du börjar glida tillbaka in i den gamla vanan att oroa dig för andra tycker är den mest användbara strategin att föreställa sig det värsta som kan hända om någon skulle döma det du gör. Du tänder lampan när monstret är i sovrummet – och inser att det inte är så läskigt som du gång trodde. Skriver Nellie Akalp.

4. Ta beslut snabbt, men ändra dig långsamt

När du är orolig för vad andra tycker är det svårt att vara beslutsam. Även de enklaste av besluten kan ta veckor av plågsam grubblande – under tiden görs det inga framsteg. Jag försöker följa mantran, ”ta beslut snabbt, men ändra dig långsamt.” På det sättet kommer jag mer sannolikt att starta flera resor och vara mindre benägen att hoppa av dem.

5. Lyssna på dina kunder

Entreprenörer behöver fortfarande vara noga med vad deras kunder och potentiella kunder tycker. Det är trots allt de som skriver recensionerna. Det finns en stor skillnad mellan att komma över rädslan för kritik och att ignorera kundernas och marknadens behov.

Tumregeln är, går du för långt utanför boxen finns det en chans att du kommer dömas av andra. Speciellt i ett tidigt skede av det du startar upp. Förvänta dig inte att familj och vänner förstår vad du försöker göra. Folk kommer säga att du är galen, har fel eller till och med är dum för att du förverkligar din idé. Under dessa stunder kommer de bästa entreprenörerna att stå rakryggade och hålla kvar sina kärnvisioner och värderingar. När du slutar oroa dig för vad andra tycker, kan du äntligen leva livet på dina egna villkor.

Mest lästa just nu

Till toppen