Kontakta oss

SalesLounge

Fånga kunders uppmärksamhet i dagens mediebrus

Alexander Bard talar om hur man fångar kunders uppmärksamhet i dagens mediebrus på Webbdagarna

Kommunikation

Fånga kunders uppmärksamhet i dagens mediebrus

Hur når vi fram till våra kunder genom allt mediebrus? Idag är det största problemet för företag hur de ska nå fram till sina konsumenter eller sin målgrupp. Det finns oändligt med sätt att nå ut till människor, men är det verkligen så svårt som vi tror? 

För även om tekniken runt oss förändras snabbt, gör inte vi människor det. De senaste tjugo åren har vi varit med om något sällsynt i människans historia. På mindre än två dagar kommer det ut mer information än vad vi samlat på oss under människas historia fram tills år 2000. Hur ska vi tänka för att nå fram till den moderna människan i dagens mediebrus? För att hitta ett sätt behöver vi förstå hur vi fungerar.

Efter 35 måste du göra en ansträngning för att ändra smak 

Alexander Bard, Cyber-filosof och författare, talade på Webbdagarna 2017 om hur vi når fram till personer i dagens informationssamhälle. Han säger att vi människor är konservativa varelser, som efter 35 års ålder slutar att förändra oss. Till exempel när det kommer till musiksmak. Efter 35 års ålder måste du göra en ansträngning för att ändra smak. Alla i Bards ålder gillar Kent. Det beror på att Kent var stora när Bards generation var runt 35 år. Att tänka om och våga förändra sig är dock viktigt för att ta sig igenom ett ständigt mediebrus.

Kommunikationsociala medier 

Bard tar upp ett konkret exempel. Ungefär femtio procent av publiken använder Twitter och när han frågar hur många som skriver på engelska, får han tystnad som svar. Han berättar att han twittrar enbart på ett språk, men talar två språk där det ena är svenska, vilket talas av 9 miljoner. Det andra språket är engelska som talas av 3 miljarder. Han undrar varför han ska skriva på svenska, när alla svenskar förstår engelska och han därför når ut till betydlig fler människor på engelska. Det är mycket bättre än att blanda svenska och engelska eftersom folk då skulle bli förvirrade och kommunikationen skulle sluta att fungera.  

Bard menar att anledningen till att det är så svårt att kommunicera idag är för att vi människor är tröga och att teknologin förändras med stormsteg. Om du inte är nyfiken och inte vill förändras, blir du ingen bra kommunikatör. Den här förvirringen ser vi överallt online idag.

Orsaken till mediebrus

Instagram är en plattform som nästan alla har och där alla laddar upp bilder på sig själva och sin vardag. 98 procent av användarna ser inte ens de bilder som läggs upp. Vi pumpar ut information och bilder som ingen tittar på. En sorts mediebrus. Det här började redan med MySpace, personer utan någon form av talang kunde ladda upp musik på internet. De tänkte att du skulle de bli upptäckta. Men så blev de inte det. Vi har fullt upp med att visa upp oss själva och inte tid att titta på andra. Fenomenet kallas narcissism och det är den största folksjukdomen i vår tid, säger Bard. För talang är sällsynt och historieberättande är svårt.   

Så, hur ska vi nå ut 

Det finns två olika spår du kan ta. Antingen vara rolig eller så pass intressant att folk vill titta på det du gör. Frida Boisen, digital chef på Bonnier Tidskrifter, säger till dagens media att grunden till att nå ut i sociala medier är att: ”talk to the heart”. Du måste nå människor känslomässigt. Det är också viktigt att välja rätt kanaler. Om din målgrupp finns på Snapchat ska du inte använda Facebook.  

Slutsatsen av det är att för en lyckad kommunikation med din målgrupp, ska du göra en gedigen analys av dess beteenden, vad de gillar och vilken kanal du ska använda för att nå dem. Var även rolig eller dela med dig av intressanta kunskaper för att bli uppmärksammad genom allt mediebrus.   

Mest lästa just nu

Till toppen