Kontakta oss

SalesLounge

En entreprenörs guide till att bli en framgångsrik säljare

En entreprenörs guide till att bli en bra och framgångsrik säljare

Entreprenörskap

En entreprenörs guide till att bli en framgångsrik säljare

Det är utmanande att starta eget men matematiken är enkel: Utan kunder kommer ditt företag inte att överleva. Tur då att det finns guider för hur du som entreprenör kan maximera dina chanser att bli en framgångsrik säljare och företagare.

Är du redan en entreprenör eller någon som ska starta eget? Som entreprenör har du ofta många ansvarsområden som samverkar till en välfungerande organisation. Det betyder att du i många fall måste vara de som sköter marknadsföringen och försäljningen. Du behöver tänka på ditt företag som en säljorganisation och du som entreprenör borde sikta på att bli en framgångsrik säljare.

Din framgång är beroende av din förmåga att skaffa nya kunder. Men det är lättare sagt än gjort när du är både mästerkock, diskare och ägare på en och samma gång. Hur ska man göra? Och vad ska man prioritera som en egenföretagare? Success.com har listat fyra sätt för dig som entreprenör att bli en framgångsrik säljare.

Sätt försäljning och marknadsföring i första hand

Ett företag misslyckas sällan på grund av en dålig produkt, brist på bra service eller en dålig idé. Det handlar i de flesta fall om för lite fokus på försäljning. Detta är ett nytt tankesätt för de flesta entreprenörer. Kanske har du startat ett företag som klipper gräs åt grannarna. Du presenterar då ditt företag som ägnar sig åt trädgårdsskötsel.

Sanningen är att ditt företag är en säljorganisation som råkar sälja trädgårdsskötsel. Om du bor i Sverige och har kalla vintrar behöver du som en säljorganisation även sälja snöröjningstjänster. Med andra ord är det försäljning som styr din verksamhet. Inte produkten.

För att ditt förteg ska gå bättre behöver du också börja prioritera marknadsföringen. Vilken metod du än väljer att använda, se till att marknadsföring är det första du ägnar dig åt. Vare sig det är att posta något i sociala medier, komponera ett massmail eller planera inför en Tv-reklam, skapar du något konkret som du kan följa upp för att se vilka nya kunder det har generat.

Planera din säljprocess

Varje framgångsrikt företag har en säljprocess. Vissa processer är mer formella än andra och vissa är bättre planerade. Eftersom du är ensam måste du ta fram en säljprocess som ger dig de bästa förutsättningarna till att locka till dig nya kunder. Ett framgångsrikt koncept är att analysera vad som redan fungerar för dig och föra in det i din säljprocess, enligt Success.com.

Använd dig av de klassiska stegen i en säljprocess och svara på följande frågor:

  • Kvalificering: Vad utmärker dina kunder? Vilka frågor behöver du ställa för att vara säker på att du lägger din dyrbara tid på rätt prospekt?
  • Behovsanalys: Vilka frågor måste du ställa för att få en förståelse för kundens behov? Vad behöver de veta för att ta beslut kring det du säljer?
  • Förslag/Presentation: Vad behöver du för att visa kunder att du har något de behöver och att du är rätt person för att hjälpa dem?
  • Övertygande: Vad mer behöver du ta upp? Vilken typ av pappersarbete behöver utföras? Vad bör du förhandla för att få ett avslut?

Bygg mallar för försäljning och marknadsföring

Något av det svåraste som finns med att vara småföretagare är att ägna sig åt försäljning samtidigt som man behöver leverera sin produkt eller tjänst. Ett klassisk talesätt är att en entreprenör arbetar 80 timmar för att bygga på sin egen dröm istället för att arbeta 40 timmar på någon annans. Det kan vara sant. Men du kan göra det på ett effektivare sätt.

Ett sätt för att leverera bättre och snabbare är att skapa mallar för så mycket som möjligt. Gör exempelvis ett frågeformulär till dina kunder om du alltid frågar dina kunder ungefär samma frågor. Ju fler mallar du skapar, desto mer effektivt kan du genomföra dessa uppgifter och få mer tid för att sälja eller utveckla dina kundrelationer.

Säkerställ att du följer upp

Alla entreprenörer behöver ett bra system för att hålla koll på sina kunder och försäljning. Du behöver inte köpa ett dyrt CRM-program för att bokföra alla kunders aktiviteter, behov och kontaktuppgifter. Använd Excel eller något liknande program. Det viktiga är att du använder ett system för att hålla koll på alla dina aktiviteter i din marknadsföring och försäljning.

David Allen, författaren av Getting Things Done, skriver i boken: ”Hjärnan är till för att utveckla idéer, inte för att komma ihåg dem.” Med många administrativa uppgifter och för mycket saker i sinnet kommer din kreativa hjärnhalva inte kunna utnyttjas fullt ut.

Hur kan du som entreprenör bli en bättre och mer framgångsrik säljare som får in nya kunder till ditt företag? Välj ett av tipsen och börja utvecklas redan idag. Du har fått nycklarna. Det enda som fattas är handling. 

För mer inspiration, tips, råd och insikter lyssna på LoungePodden.

Mest lästa just nu

Till toppen