Kontakta oss

SalesLounge

En hyllning till de amerikanska säljarna!

Ali Farhid tipsar om framgångsrik försäljning

Försäljning

En hyllning till de amerikanska säljarna!

För några veckor sedan deltog vi på HR-Tech mässan i Las Vegas. Det var helt fantastiskt att träffa så många människor från olika nationaliteter och givetvis var det säljarna som stod längst fram i ledet och representerade sina bolag.

En tanke som slog mig när jag var i USA är att försäljning verkligen följer dig i vardagen, exakt överallt! Det spelar ingen roll om man går i en galleria, dricker bärs eller tittar på basebollmatch – de har verkligen sett till att maximera säljet i alla led. Det är en stor skillnad från exempelvis här i Sverige. Vi är betydligt lugnare, försiktigare och i allmänhet mer passiva.

Säljarna och deras energi

De amerikanska säljarna sticker verkligen ut från mängden. Energin, positivismen, servicen och den offensiva approachen är något som verkligen präglar deras arbetssätt. Jag har själv suttit med på rekryteringarna för vår amerikanska organisation. När vi har våra intervjuer med säljarna känner man nästan av en örfil av extrem energi när det börjar presentera sig själva. Herregud, vad duktiga de är på att prata, de är helt orädda!

Vågar inte sticka ut?

När jag själv var säljare fanns det en hel del saker som jag älskade med yrket. En sak som verkligen var en av mina största motivationsfaktorer var pengarna. Att jobba resultatinriktat, få en större plånbok och mer pengar att röra mig med vid bra prestationer var det som drev mig. Idag, när jag ställer den frågan till säljare som kommer in på intervju, är det väldigt sällsynt att de nämner pengar som en motivationsfaktor. Det kanske är lite osvenskt att vilja ta för sig och våga att säga att man motiveras av pengar. Eller är vi i Sverige mer bekväma med att marknadsföra oss själva som ”mellanmjölk” för att inte sticka ut?

Att säljyrket idag alltid rankas högt upp på topplistan bland yrken i USA – men inte alls lika högt i Sverige är för mig ett mysterium. Jag menar; vi arbetar ju alltid med sälj på olika sätt i vår vardag – oavsett yrke. Jag tror att vi i Sverige här har extremt mycket att lära oss från våra kollegor i USA. Framförallt från de amerikanska säljarna.

Ali Farshid

Säljdriven VD - 30 år - Från Göteborg

Mest lästa just nu

Till toppen