Kontakta oss

SalesLounge

Elon Musk: Slösa inte tid på onödiga möten

Elon Musk, grundare av Testa och SpaceX, har en strategi för att hålla möten i rörelse och få ut det mesta av tiden, för att inte slöa tid på onödiga möten.

Produktivitet

Elon Musk: Slösa inte tid på onödiga möten

Tänk dig att du håller i ett stort möte. Du har förberett en agenda och förväntar dig kunna gå igenom punkarna snabbt och effektivt. Men om hälften av personerna på mötet inte engagerar sig, visar ointresse och inte bidrar med egna förslag, känns det inte då ganska meningslöst?

De flesta tycker inte om att slösa bort tiden på onödiga möten. Elon Musk, grundare och VD för SpaceX, har en strategi för att hålla saker och ting i rörelse och få ut det mesta av tiden, skriver en tidigare anställd på SpaceX, för Quora.com.

Han återger en historia om ett tillfälle när Musk under ett av sina personalmöten hade pekat ut en av de anställda. Personen var en av skribentens närmaste vänner och hade börjat på arbetsplatsen ett par år tidigare än honom. Han jobbade i analysgruppen vilket innebar att möten var av mindre betydelse för honom eftersom han kunde ställa frågor till sina kollegor.

”Du har inte sagt någonting. Varför är du här?”

Detta utbrast Elon Musk till personen under mötet. Visst var det en hård anklagelse, men skribenten förklarar Musks skäl till påhoppet. ”Det må vara borderline-otrevligt, men det är också förståelig”, skrev han. ”Var inte på ett möte utan att ha ett syfte med det; antingen för att ta ett beslut om något, eller för att få saker att sättas i gång. I de flesta fall är ett e-mail tillräckligt”.

Elon Musk är inte den enda VD:n som värdesätter effektiva möten. Jeff Bezos, VD och grundare av Amazon, förespråkar ”two-pizza rule” för att skära ner på antalet deltagare vid ett möte, skriver BusinessInsider.com.

Hans tankesätt är enkelt. Möten bör var tillräckligt små för att två pizzor ska kunna räcka till alla deltagare på mötet. Om de inte kommer att göra det, kommer mötet troligtvis bli för stort och oproduktivt. Bezos förklarar även för Fortune.com, att några möten med seniora chefer började med tyst läsning, då alla närvarande gjorde sig bekanta med en beskrivning av ämnet, tog anteckningar och tänkte över frågeställningarna innan diskussionen började. På så vis, fick hans allas uppmärksamhet omedelbart, eftersom ingen vill slösa bort sin tid i ett konferensrum, sa han.

För mer inspiration, tips, råd och insikter lyssna på LoungePodden.

Mest lästa just nu

Till toppen