Kontakta oss

SalesLounge

Är Donald Trumps entreprenörer bättre än Stefan Löfvens?

Är Donald Trumps entreprenörer bättre än Stefan Löfvens, undrar Klara-Maria Mach

Entreprenörskap

Är Donald Trumps entreprenörer bättre än Stefan Löfvens?

USA – ett drömland för många entreprenörer här i Sverige. Men varför lockar USA så mycket? Är Donald Trumps entreprenörer/företagare bättre än Stefan Löfvens? Kanske finns det något vi borde lära oss utav dem.

Har vi tröttnat på “entreprenörskap” och “företagande” i Sverige?

Entreprenörskap och företagande är två ord som nu har blivit ganska uttjatade. De används inte konsekvent och känns ibland som tomma ord. Har dessa ord även tappat fästet hos dem som inte är företagare? Ibland när jag berättar att jag är egenföretagare så får man rullande ögon och ett “ah okej…” Efter x antal sådana reaktioner är det svårt, i vissa kretsar, att vara en stolt egenföretagare.

Jag har även hört från andra företagare att det i vissa städer (ingen nämnd ingen glömd) är pinsamt/jobbigt att berätta att man är företagare. Akademisk utbildning väger tungt och har man inte den – ja då spelar det ingen roll vad man arbetar med.

Min åsikt är att du inte ska skämmas över att vara egenföretagare eller utbildad akademiker – vi måste börja acceptera och fascineras av varandra. Utan den ena eller andra kommer vi inte framåt i Sverige. Därmed är det farligt att tröttna på “akademi” eller “entreprenörskap/företagande”.

Stoltheten utanför Sverige

I höstas var jag i Kanada och en dag gick jag enbart runt och knackade dörr. Gick spontant in i mindre butiker (många har det i bottenvåningen av sina hus) för att lyssna på deras historier. Många har sitt företag som det enda leverne och den enda chansen att kunna få in pengar, men något som var gemensamt för alla dessa var stoltheten.

De var stolta över sin resa, sin butik och att de drev sina egna företag. Samma stolthet har jag även träffat på när jag diskuterat företagande med amerikanska entreprenörer. I Uppsala och Stockholm arrangeras ofta evenemang där entreprenörer/företagare samlas från diverse länder.

Det som slår mig varje gång när jag är på dessa arrangemang är att alla förutom vi svenskar är väldigt stolta. Ibland tycker jag att vissa slår sig lite för hårt på bröstet (man undrar vad de egentligen håller på med?) men de är i alla fall stolta. Varför är inte vi det?

De giriga och respektfulla företagarna!

När jag är i Nordamerika och frågar vad människor anser generellt om företagare så är det oftast känslan av respekt som svämmar över. Många anser att företagare/entreprenörer är en viktig resurs för landet. Visst, några ser dem som giriga svin – men majoriteten har extrem respekt för företagare då de vet att det är mycket tid som krävs för att driva ett företag.

Hur ofta får man den responsen i Sverige? I Sverige har vi skapat någon form av samhällssyn där företagare är giriga jävlar som enbart suger ut pengar. I en sådan kultur är det svårt att respektera företagare/entreprenörer. Absolut att det finns sådana företagare/entreprenörer, men jag kan garantera dig att så är inte fallet 8 av 10 gånger. Men hur har vi hamnat där? Vad ska vi göra för att bli respekterade?

Samarbete mellan näringslivet och akademin

Vi har blivit bättre och bättre på att samarbeta mellan näringslivet och akademin i Sverige. Då och då får jag chansen att arbeta med en idé/ett företag som har ett ursprung från akademin, vilket är extremt roligt. Nya innovationer som ska ut på marknaden! Det som hittills nästan alltid varit ett hinder är att forskaren/hjärnan bakom idén aldrig känner sig riktigt nöjd. Det ska alltid “fixas lite till” eller så blir det diskussioner “men vart ska X egentligen implementeras?”. Några av fallen har det gått så pass långt för att när idén väl kommer ut är den föråldrad. Vi tar lite för lång tid på oss.

Jag var på ett arrangemang förra hösten som handlade om amerikanska innovationer och hur det går att samarbeta mellan näringslivet och akademin. Hela arrangemanget fascinerade mig. Något som jag verkligen fastnade för var att många samarbeten fungerade fantastiskt bra och att många bara “kastade ut idéerna”.

Ofta var det samma grupp entreprenörer som fick frågan flertalet gånger och specifikt om de levererat bra resultat. Men! Det som också var kul var att entreprenörerna/företagarna respekterar akademin väldigt mycket och kände sig ofta hedrade när de blev tillfrågade om att hjälpa till. Idéerna kastades ut på olika marknader för att se vart de skulle passa in, istället för att bestämma sig först och därefter testa. Riktigt häftigt! Dock krävs det nog en del erfarenhet innan man kastar ut idén helt. Kanske något vi borde testa i större utsträckning?

USA förblir nog ett drömland för många svenskar

Jag kan inte svara på om Donald Trumps entreprenörer/företagare är bättre än Stefan Löfvens. Det jag kan svara på är att vi bör lära oss av Trumps entreprenörer/företagare. Att respektera oss själva, vara stolta och samarbeta med andra arbetsgrupper. För om vi vågar vara stolta och tro på vårt företagande kommer även andra i vår omgivning vara lika stolta!

Klara-Maria Mach
Gästskribent

Klara-Maria Mach är Nyköpingsbon som brann för handboll men som på grund av en skada fick sadla om och börja hjälpa unga målvaktstalanger att utvecklas. När Klara-Maria senare flyttade till Uppsala för att studera upptäckte hon sanna passion som driver henne framåt ända sedan dess. Hon blev nämligen VD för Uppsala studentkonsulter. Klara-Maria brinner för entreprenörskap och uppbyggandet av företag, men hon har även utbildat olika grupper inom sälj och mingel. Idag driver hon Entreprenörden.

www.entreprenorden,se

Mest lästa just nu

Till toppen