Kontakta oss

SalesLounge

3 anledningar varför ditt stillasittande är livsfarligt

lider du av psykisk ohälsa

Hälsa

3 anledningar varför ditt stillasittande är livsfarligt

Med stor sannolikhet så sitter du ned när du läser denna artikel. Det är det farligaste du kan göra. Många menar att stillasittande till och med är farligare än att röka. Varje timme du sitter ned så förkortas ditt liv med 22 minuter! Kan det vara möjligt? Låt mig förklara vad stillasittande kan ge för skadliga effekter och vad kan rörelse kan göra för att motverka detta.

Vi svenskar är ett av världens mest stillasittande folk. Idag kommer du att sitta i genomsnitt nio timmar. Paradoxen är att vi svenskar är också det folk som motionerar mest i världen. Du kanske tror att ditt träningspass i kväll löser alla problem med att du suttit mycket under dagen. Där tror du fel. Visst är det nyttigt att träna men det reparerar inte nio timmar stillasittande. Inte på långa vägar.

Byt stillasittande mot tåhävningar

Vi människor är gjorda för att röra oss och får vi inte röra oss blir vi förändrade. Du tror att det är datorspelandet som gjort ditt barn eller ungdom till en person med dryg och taskig attityd men det är inte datorspelandet. Det är det stillasittande som datorn/telefonen medför som skapar detta. En mamma berättade för mig häromdagen om hennes son som av olika anledningar blivit avskuren från dator/mobil i en månads tid, blev en helt annan person bara efter några dagar utan mobil/telefon. Från att varit trött, dryg och orkeslös blev han lekfull, full av energi och somnade flera timmar tidigare varje kväll. Det är ingen slump att det kallas för digitalt heroin.

Så vad ska du göra som ledare, kollega eller förälder? Jo, tricket är att initiera någon form av bensträckare/rörelse var 30:e minut. Spelar barnet dator/mobil är det helt ok bara de genomför fem minuter rörelse per 30 minuter. Samma gäller för alla på arbetsplatser. Enkla rörelser, tåhävningar, armar uppåt sträck eller knäböj var 30:e minut. Kanske också som villkor för att få ta kaffe, gå på toaletten eller skriva ut? Rörelse var 30:e minut tar alltså helt bort det farliga i stillasittandet. Det räcker med exempelvis 10 tåhävningar och 10 knäböj vilket tar mindre än en minut att göra. Utöver detta behöver vi ersätta många workshops med walkshops och halvera alla timslånga möten till 30 minuter. Då blir vi alla mer effektiva!

Om du inte tror mig, ska du få tre starka anledningar till varför ditt stillasittande är farligt:

Anledning nummer ett är att forskare på Karolinska Institutet har upptäckt att musklerna fungerar som ett reningsverk för vårt blod. När vi använder musklerna renas blodet från kynurenin. Detta ämne bildas vid stress och finns i högre halter än annars hos personer med psykisk ohälsa. Ämnet är giftigt för nervcellerna i hjärnan och det passerar blod-hjärnbarriären. Fysisk träning skapar ett ämne som bryter ned kynurenin till en substans så att det inte kan gå över från blodet till hjärnan. Dina muskler har alltså samma funktion som njurarna och levern, det vill säga en renande effekt. Träna dem så renar du din kropp från gifter. Om du är på dåligt humör. Gå på en promenad. Om du fortfarande är på dåligt humör gå på en till promenad.

Anledning nummer två är att du kan gå ”på ett lägre varvtal” än en otränad person. I praktiken innebär detta att en tränad person kan prestera på 40-50 % av sin syreupptagningsförmåga utan ökad mjölksyreproduktion medan en otränad person redan vid 20-25 % av sin syreupptagningsförmåga börjar producera mjölksyra. Så nästa gång du undrar varför du är så trött medan din kollega verkar hur pigg som helst har du kanske svaret på denna tanke.

Anledning nummer tre är att när vi tränar så går mer blod i hjärnan till vårt motoriska centrum. Då kan det inte vara lika mycket blod kvar i frontalloberna, i det område där ältande och grubblande ligger. Det minskar således möjligheterna för ältande och grubblande. Dessutom ökar träningen serotoninhalten vilket är en signalsubstans som gör att vi upplever världen som mer harmonisk och mindre stressande.

”The more you sweat in training, the less you bleed in combat.” – Navy Seals

Så sluta läs och upp och rör på dig. Kom igen nu, inget mer stillasittande. Minst 10 tåhävningar och 10 knäböj klarar du!

Thomas Lundqvist
Gästskribent

Mest lästa just nu

Till toppen