Kontakta oss

SalesLounge

Därför är ditt huvud en övertygande säljare

övertygande säljare

Personlig Utveckling

Därför är ditt huvud en övertygande säljare

Har du märkt att ditt huvud är en mycket övertygande säljare? Det säljer dig tankar som lovar högt och mycket, med en belöning som väntar dig någonstans i framtiden. ”Bara jag får in den där affären så kan jag slappna av sen”. ”Bara jag får det där erkännandet så blir jag lycklig sen”.

Huvudet använder sig också av selling-by-fear tekniken.

”Om jag inte når det där målet så kommer mitt liv att ta slut” = Ja, det kan vara väldigt dramatiskt.

Om jag inte får tillräckligt antal likes på Facebook så är jag en kass person” = Huvudet ger gärna andra makten över vårt självvärde.

Övertygande säljare

Huvudet är inte bara en övertygande säljare utan flödet av produkter är oändligt. Nya mål som måste uppfyllas. Nya faror som ska undvikas. Först därefter kan vi slappna av. Det ändlösa strävandet efter en framtida belöning är något som skapar en inre stress. Det gör att vi känner oss otillräckliga och att vi aldrig riktigt kan njuta av nuet och livet. Eller som författaren och läraren Eckhart Tolle säger: ”Stress is caused by being ”here” but wanting to be ”there”.

 

Relatera till dina tankar på ett nytt sätt

Magnus Quensel och Niklas Heckscher driver mindfulness-företaget Out of your mind. De hjälper företag och deras medarbetare att stanna upp och hitta ett mer vägvinnande sätt att relatera till sina tankar på med hjälp av ett steg-för-steg verktyg. Dels ur ett friskvårds perspektiv för att minska på stress och få personalen att må bättre. Men också ur ett affärsmässigt perspektiv – medarbetare och säljare som inte förstår hur deras, ofta omedvetna, tankar styr deras beteende och beslut missgynnar både sig själva och det de vill åstadkomma.

”Mitt huvud är inte sent att kritisera mig”

Både som entreprenör och människa vet Magnus Quensel att hans tankar påverkar honom och hur viktigt det är att bli varse om vad de säger. – Mitt huvud är inte sent att kritisera mig eller säga att jag inte duger, förklarar Quensel. Förut var detta något jag bar med mig jämt utan att jag ens visste om det. Numera när negativa och nedlåtande tankar drar igång kan jag lägga märke till dem, låta dem vara där och faktiskt se att de inte stämmer. De negativa tankarna har inte försvunnit, men de har inte samma påverkan på mitt jobb och liv längre. Jag hör vad de säger – men jag tror inte på allt de säger. Jag är mer fri, säger han.

 

Använd ditt huvud istället för att det använder dig

Huvudet är ett fantastiskt verktyg med en enorm kapacitet att minnas, planera, resonera och vara kreativt. Men för att vi inte ska bli ”slavar” under våra ofta omedvetna tankar så behöver vi förstå vårt huvud bättre och se vilka tankar som produceras där. Stämmer verkligen det mitt huvud säger nu? Är det sant? Kan det se ut på något annat sätt? Hjärnan må vara en övertygande säljare, men inte nödvändigtvis en nyanserad säljare.

I dagens fartfyllda och ofta hektiska samhälle är det mer utmanande än någonsin att stanna upp och reflektera. Vi bombarderas av information i en mängd och med en hastighet som vår hjärna faktiskt inte är skapad för att hantera. Vår uppmärksamhet kastas från ett intryck till ett annat. Från en aktivitet till en annan. Från en tanke till en annan.

Mindfulness är ett sätt att förhålla sig till sina tankar på ett nytt och mer accepterande sätt. Vi behöver inte förändra våra tankar – vare sig om oss själva eller andra – men vi kan bli medvetna om vad vi tänker och se om det stämmer eller inte.

Nedan får du ett mindfulness-verktyg som Out of your mind använder för att hjälpa människor att stanna upp, känna efter, reflektera och hitta lugnet i vardagen.

 

STOP – Time for a reality check!

STOP-övningen är ett verktyg som är enkelt att komma ihåg och som du alltid kan ha med dig. Den hjälper dig att stanna upp där du är, reflektera över det som sker och komma i kontakt med dig själv. En mini ”reality-check”. Så här gör du – steg för steg:

Stop – Stanna upp med det du gör just nu.

Take a breath – Ta ett par djupare andetag. Med uppmärksamheten följ ditt andetag in och ut några gånger. Det här får dig att flytta fokus från dina tankar till något som sker just nu – din andning. Har du mer tid kan du utöka det här steget till ett par minuter.

Observe – Observera vad som pågår just nu – utan att behöva förändra det. Vad uppmärksammar du i din kropp? Vilka känslor har du just nu? Vilka tankar pågår i ditt huvud? När du observerar dina tankar kanske ser du att de inte är fakta utan att de är ”flytande” och något som kommer och går. Observera vilka känslor du har och hur de uttrycker sig i din kropp. Forskning har visat att bara genom att sätta ”namn” på dina känslor så har det en lugnande effekt. Observera din kropp – hur sitter eller står du, finns det några spänningar någonstans osv.

Proceed – Fortsätt med det du höll på med. Kanske blev du medveten om något du vill göra annorlunda. Kanske kom det upp något annat du vill göra? Eller fortsätt som förut. Innan du fortsätter se gärna om du kan hitta något som kan ge dig extra support just nu: prata med en vän, ta en kopp kaffe/te eller kanske massera dina axlar.

STOP-övningen kan du göra så ofta du vill och när du vill. Den behöver bara någon minut. Fundera på vilka tillfällen som passar dig att göra den på. Innan du kliver ur sängen, innan du startar upp datorn, före du går på lunch. Var nyfiken och prova dig fram!

 

Kom ihåg: ditt huvud är en övertygande säljare.

SalesLounge

Vi lever i en globaliserad och snabbrörlig värld. Dagligen ser vi nya strömningar inom våra fokusområden från experter världen över. 

För den som konstant vill utvecklas och hålla sig uppdaterad räcker inte tiden alltid till. Här samlar vi allt som kan vara av intresse för dig som säljare, entreprenör och ledare. Såsom kunskap, trender, forskning, krönikor och gästartiklar inom våra fokusområden. 

Mest lästa just nu

Till toppen