Kontakta oss

SalesLounge

Vad är din största svaghet? – Den eviga intervjufrågan

svartvit bild med kvinna som inte vet sin svaghet

Karriär

Vad är din största svaghet? – Den eviga intervjufrågan

Alla har vi fått frågan när vi sitter i en arbetsintervju. Vad är din största svaghet? Hur många gånger svarar vi uppriktigt på den frågan? Det blir något svar i stil med ”det händer att jag tar på mig för mycket jobb”. Sluta med det. Var ärlig. Det gör det lättare för dig att hamna på rätt arbetsplats och arbetsgivaren att anställa rätt kandidat.

Suzy Welch, bästsäljande författare inom ledarskap och företagande delade nyligen med sig på CNBC av sina tips för att tackla just den evigt återkommande frågan och hur du kan vända den till din fördel.

Självinsikt

För att ge ett bra svar på den här frågan krävs det att du vänder blicken inåt. Var ärligt mot dig själv. Då kan du även ge den som intervjuar ett uppriktigt svar. Att vara transparent och ärlig kan överraska rekryteraren och ge ett positivt intryck. Exempelvis en svaghet som i ditt tidigare arbetsliv hindrat din framgång men som du aktivt jobbar med för att övervinna. Var dock noga med svagheten du tar upp inte är just den attribut som efterfrågas för jobbet.

Autenticitet

Vad du än gör, ge inte ett banalt svar. Att säga att du är en perfektionist eller arbetsnarkoman ger intrycket av att du är falsk, vilket inte är den kvaliteten som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Professionalism

Det är viktigt är att du vet skillnaden mellan en professionell och en personlig svaghet. Att gå in i en känslomässig dialog eller personlig svaghet under din intervju är något som bör undvikas. Ingen chef vill vara din terapeut, säger Welch.

Initiativ

Förklara inte bara din svaghet, berätta också hur du har vuxit genom att arbeta med den. Oavsett vad din svaghet är, är det viktiga att berätta vad du gjort för att hantera den. Förbered dig. Välj din svaghet i förväg och var redo att prata om den på ett konstruktivt sätt.

Mest lästa just nu

Till toppen