Kontakta oss

SalesLounge

Din självbild styr din plånbok

Christian Lumbana skriver om självbild, personlig utveckling och mindset i karriären

Personlig Utveckling

Din självbild styr din plånbok

Vem är jag? Jag föddes orörd likt en tom bok med potentialen att uppnå vad som helst. Mina föräldrar valde att kalla mig vid namnet Christian. De beskrev mig som energisk, söt, jobbig och rolig. ”Det där är inget för dig” och ”Det där kommer du aldrig att klara av”, var sånt som jag jag fick höra. Tror ni att det blev en del av min självbild?

Jag blev med tiden medveten om de tre fundamenten.

1: Jag blev medveten om att jag är en människa. Det är så vi kallar oss.

2: Jag blev medveten om att jag är en del av en plats. En del av Kongo.

3: Jag tillhör en religion. Det är inte svårt att gissa vilken, med tanke på mitt namn.

Alla dessa definitioner skapade nu min självbild. Vad har detta med dig att göra? Jo det ska jag berätta. Din självbild står i vägen för dina drömmar. Vill du ha mer framgång, ett stabilt självförtroende, gå ner i vikt eller bättre relation till dina kollegor, vänner och partner, kommer du att behöva bemästra din självbild. Dina handlingar eftergår din självbild lika självklart som vintern kommer efter hösten.

Nyckeln till framgång

Framgångsrika människor bemästrar oftast detta utan att veta mekanismen bakom det hela. De förenklar och paketerar hela processen genom att säga: jobba hårt eller jobba smart så kommer även du att nå framgångar. När det i själva verket är deras självbild som driver deras handlingar. En okunskap om hur denna mekanism funkar lurar många att tro att framgångsrika individer bara jobbar smart, hårt och oftast har tur! I så fall bemästrar de tur-BINGO.

Ta en bonde som exempel. Hen har en bild som denne tror på och accepterar att frön de sår skall växa så att de kan skörda. Handlingarna som eftergår bilden kommer att bestå av att vattna och rensa ogräs. Fråga vilken bonde som helst. De handlingar som måste till för att nå önskat resultat är krävande men de gör det som krävs.  De är medvetna om vilka aktiviteter som ingår i processen för att de skall kunna skörda.

Om du idag inte säljer lika mycket som toppsäljaren på ditt företag gör, beror det på att du inte är medveten om vilka aktiviteter som ingår i processen för att sälja lika bra. Du har beviset för att det är möjligt att nå lika långt framför dig. Har du frågat toppsäljaren hur hen gör, iakttagit och försökt imitera? Framgång är bra på att lämna spår efter sig. Barn är duktiga på fråga, iaktta och imitera och visst lär de sig fort? Tack och lov har de ännu inte hunnit utveckla det vuxna egot där rädslan för att bli klassad som inkompetent är överhängande.

Matcha handlingar med självbild

Hur tror ni Zlatans eller Charlotte Kallas självbild ser ut? Ser de sig själva som förlorare? Visst syns det genom passionen att förluster inte matchar deras självbild? Deras attityd, handlingar och engagemang är i linje med deras självbild. Vilka handlingar måste till för att matcha deras självbild tror du? Ta en gängledare. Hur tror ni hens självbild är? Vilka handlingar måste till för att matcha hens självbild? Självbilden är som ett mål som vi människor försöker förverkliga. Den styr allt i ditt liv i alla lägen. Ett så kallad självförverkligande. Hur ser din självbild ut idag? Är dina handlingar i linje med din självbild? En framgångsrik självbild med svaga insatser i sitt handlande skapar frustration. Du kan lika gärna ställa dig och dunka huvudet mot en betongvägg.

Föreställ dig ett vackert landskap. Du bestämmer dig för att måla av landskapet. Om dina kunskaper, färdigheter och handlingar inte matchar landskapet du har framför dig så kommer det med all sannolikhet se ut som att en femåring har löpt amok på ett tomt canvas. Ser ni en röd tråd? Det är detta de framgångsrika har förfinat. De frågar, iakttar, imitera, ”misslyckas” och korrigerar. De bemästrar även en annan inbyggd mekanism vi har.

Framgångsmekanismen

Då undrar du säkert, vad fan är framgångsmekanismen och vem fan är du? Är du framgångsrik? Vad gör du för att bli framgångsrik? Svaret är att jag frågar, iakttar och imiterar. Med andra ord jag gör som jag lär. Om materiella ting är din synonym för framgång, är jag förmodligen inte framgångsrik i dina ögon. Om din synonym för framgång däremot omfattar lycka, balans, positivt tänkande, bra relationer, god hälsa och målmedveten, hittar du mig bland de topp 3 mest framgångsrika i Sverige. Nu när jag har slagit mig själv för bröstet, kan jag gå vidare med att förklara vad framgångsmekanismen är. Ta på dig dykardräkten, för nu ska vi dyka ner i hur självförtroende som framgångsmekanism fungerar.

Medvetet ältande

Självförtroende uppstår när du lyckas med något vare sig litet eller stort. När du klev ur sängen i morse var du inte ett dugg nervös över att ställa dig upp och gå. Trots att du tidigare i ditt liv har ramlat så var det inte det du fruktade när du var på väg mot badrummet. Varför var du inte rädd? Jo för din hjärna kommer ihåg dina segrar. Som liten föll du fem gånger och reste dig sex gånger. Din hjärna valde därmed att komma ihåg de tillfällen du reste dig och förstärkte dessa upplevelser.

Om din hjärna bara kommer ihåg dina segrar, hur kommer det sig då att du ibland tappar ditt självförtroende? En förklaring är ditt medvetna ältande. Vad menas med att älta medvetet undrar du kanske. Jo, din hjärna är skapad för att korrigera misstag. Precis som en missil som har låst in sitt mål. Oavsett vilka vindmotstånd den stöter på, kommer den att korrigera sig tills att den når sitt mål. Detsamma gäller med en GPS du ställer in på ett mål och som du får ett nytt ruttförslag av så fort du stöter på ett hinder på vägen, tills att du når ditt mål.

Hindra ditt medvetna ältande

Hur hindrar du då ditt medvetna ältande och får din inbyggda framgångsmekanism att funka så som den är avsedd? Vi leker med tanken att du har det senaste året har varit en framgångsrik säljare. Plötsligt börja dina försäljningssiffror att sjunka. I samma veva sjunker även din status på ditt kontor och din chef som aldrig tidigare har kritiserat dig, börjar kritisera dig subtilt, men öppet framför alla vilket både du och dina kollegor märker. Du har helt enkelt tappat det där lilla extra. Nu börjar du även älta på kvällarna. Du tänker medvetet mer och mer på senaste tidens nederlag. Det negativa du ältar och tänker på förstärks nu istället för att du förstärker dina vinster som tidigare. Det man fokuserar på växer.

Skriv en segerdagbok

Framgångsrika människor vet att de inte ska älta allt för länge när det gäller deras förluster, eller som den sanna optimist jag är som väljer att kalla det lärdomar. De framgångsrika påminner sig om sina segrar, vilket förstärker deras självförtroende.

Du tänker säkert att det är svårt att komma ihåg sina segrar när man inte är på topp och det har du rätt i. Därför kommer här ett fantastiskt tips; börja föra en seger-dagbok som bara innehåller framsteg och fantastiska bedrifter. De dagarna du känner att självförtroendet är lågt eller när du hamnar i en ond spiral. Använd då denna bok som en batteristartare. Denna bok kommer att bidra till att din tankeverksamhet sätts igång och du påminns om hur långt du har kommit och vilka segrar du har haft. Börja älta och grubbla över dina segrar tills ditt självförtroende byggs upp på nytt igen. Det är så man förstärker framgångsmekanismen självförtroendet. Använd denna bok även när självförtroendet är på topp. På så sätt förstärker du ditt redan fantastiska självförtroende.

Hur känns det?

Vilka tankar cirkulerar i din hjärna nu? Hur tänker du tackla din självbild? Har du fått en större förståelse kring hur ditt självförtroende funkar? Självförtroende är trots allt en färskvara som man behöver underhålla och träna. Kanske har du en taskig självbild idag och vill göra något åt saken. Vad kan du göra då? Jo, du behöver programmera om dig själv.

Christian Lumbana
Gästskribent

Christian Lumbana är en nyfiken filosof med ett stort intresse för mänskliga beteenden. Han jobbar som projektledare, driver konsultmäklarfirman Sverigesbyggkonsulter och instagramkontot MentalPt där han dagligen delar med sig av motiverande och inspirerande tips för att lösa livspusslet. Föreläsare inom motivation och självbild. Morgnar är viktiga för Christian och därför har han de senaste 3 åren startat morgonen på samma sätt. Han lever efter mottot : Om man inte planerar så planerar man för att misslyckas.

Mest lästa just nu

Till toppen