Kontakta oss

SalesLounge

De formbara åren: 17 sätt att investera din tid

Bild på ung tjej som vill investera sin tid under de formbara åren för att lyckas i framtiden

Personlig Utveckling

De formbara åren: 17 sätt att investera din tid

Alla får 24 timmar varje dag att använda hur de vill. Hur du spenderar din tid idag kan avgöra hur ditt liv blir imorgon. Tiden du har är värdefull, ägna den åt sådant som tillför värde i ditt liv. Tjugoårsåldern är en speciellt avgörande period i livet. Många kallar den för de formbara åren. De vanor du skapar nu följer ofta med dig resten av livet. Vilka är då de bästa möjliga sätten att spendera de formbara åren? Businessinsider.com har luskat fram svaren från Quora.com.

1. Jobba på viktiga färdigheter

Det finns en mängd färdigheter människor bör klara av och som tjugoåring är det tid att börja öva. Utan pressen från föräldrar eller skola som motivation, behöver du på egen hand skapa disciplin och motivation till att lära dig vissa nödvändigheter. Det kan vara allt från att lära sig ha tålamod till att ha koll på vett och etikett.

2. Förebygg din hälsa

Investera tid i din hälsa genom att äta nyttigt, träna regelbundet, sova ordentligt, gå på regelbundna läkarbesök och ta hand om din mentala hälsa. Att investera tid i din hälsa kan ge avkastning i form av några extra år här på jorden.

3. Ställ dig själv frågor varje dag

Ta för vana att reflektera över dig själv genom att ställa viktiga frågor och ta tiden att verkligen fundera på svaren. Detta kan öka din självmedvetenhet och prestationen på jobbet och i livet. Steve Jobs svarade på följande fråga varje dag: ”Om idag skulle vara den sista dagen i mitt liv, skulle jag då vilja göra det som jag ska göra idag?”

4. Misslyckas

Ju mer vi misslyckas, desto mer lär vi oss. Du kommer aldrig ha lika mycket energi och tankeförmåga som under de formbara åren. Du kommer heller aldrig vara lika risktagande eller sårbar. Våga ta risker, testa dina gränser och lär av dina misstag. Insikten om att du kan resa dig efter motgångar kommer stärka dig för resten av livet.

5. Skaffa en mentalt stimulerande hobby

Då vardagsstressen blir tyngre efter att du fyllt 20 är det viktigt att inte glömma bort mentala hälsa. Ett förslag är att ägna dig åt en hobby som att spela schack, rollspel eller lägga puzzel för att hålla igång hjärnan. Att skaffa en hobby kan även vara en bra källa till kreativitet och avslappning.

6. Ta dig egentid

En rekommendation är att du ska spendera en halvtimma om dagen i självsamhet i syfte att lära känna dig själv bättre. Att vara bekväm i ditt eget sällskap i kombination med den ökade självmedvetenheten kommer även gynna dig i relationen med andra människor.

7. Bli del av något meningsfullt

”Du kommer aldrig ha så mycket energi, god hälsa eller tid över mer i livet”, skriver Hedi McDonald för Quora. ”Gör det bästa av tiden. Det här är din största chans att förändra världen.”
Att volontärarbeta kan även göra underverk för ditt professionella liv. Om du ger bort din tid kan du lära dig nya saker, addera något speciellt till ditt CV och få nya kontakter med liknade intressen som du.

8. Ha marginaler

Att ha ordentligt med marginaler i schemat förebygger att konstant ha bråttom och minskar därmed din stress. Det är en bra investering i livskvalitén för dig själv och de omkring dig.

9. Spara för framtiden

Det fina med att börja pensionsspara som ung är att det ligger i ditt egna intresse. Även om du öppnar ett sparkonto idag och sätter in bara en liten slant i månaden, kommer effekterna av ditt sparande ge väldigt mycket större mängder pengar i framtiden än om du inte börjat spara i tid.

10. Håll dig uppdaterad

För att hänga med är det viktigt att följa med i aktuella händelser och nyheter. Chansen finns då att du upptäcker din passion. Du bör också tänka på vilka källor du hämtar information ifrån. Tro inte på allt som skrivs på internet, gör din research och var källkritisk.

11. Läs mycket under de formbara åren

Att läsa kommer att hjälpa dig mycket. Satsa på en stor variation av böcker för att lära dig se saker från olika perspektiv. Att läsa är även ett bra sätt att träna upp din hjärna eftersom du aktiverar nästan alla delar av den.

12. Sammanfatta din vecka

En god vana är att se tillbaka på veckan som gått för att utvärdera vad som gick bra och mindre bra. Utifrån detta kan du konstatera vad du ska förändra inför nästa veckas planering.

13. Res

Det spelar ingen roll hur mycket du reser, snarare hur du reser. Var inte en turist, var en resenär. Det kommer att öppna upp dina ögon och få dig att inse hur stor och liten världen är på samma gång. Nyckeln är att uppleva något nytt och lära dig om andra kulturer.

14. Gör något utanför din bekvämlighetszon

Vare sig du går med i en bokklubb eller går till en karaokepub, är det viktigt att träffa nya människor utanför din vänskapskrets. Bli av med dina sociala fobier och skaffa nya vänner.

15. Fortsätt lära dig saker

Det faktum att du kanske slutat plugga betyder inte att du ska sluta lära dig saker. Under de formbara åren är du mer mottaglig att ta till dig av information och nya perspektiv. Ta vara på det genom att lära dig något oväntat som inte har en direkt koppling till din karriär. De nyfunna inspirationen kan öppna ögonen för en ny passion.

16. Starta ett projekt

Använd din fritid till att starta en sidoverksamhet, det kan bli fantastik investering. Att ha något vid sidan av din huvudsakliga sysselsättning kan bli ett utlopp för dina intressen eller ge dig en extra inkomst.

17. Vad du än gör, variera

Livet är inte dagarna du lever, det är dagar du minns. Nyckeln till att leva ett minnesvärt liv är att dagligen göra något nytt och betydelsefullt

Ta tillvara på de formbara åren

Gör något idag som ditt framtida jag kommer tacka dig för. Ta inte den enkla vägen. Ha ett mål i sikte och fokusera på att utveckla dina egenskaper, kunskaper och relationer. Använd all tid och energi du har som tjugoåring och ta aktiva steg mot dina drömmar – varje dag.

Mest lästa just nu

Till toppen