Kontakta oss

SalesLounge

Misstagen i ditt CV som gör att det hamnar i papperskorgen

cv misstag som gör att den hamnar i papperskorgen

Jobb

Misstagen i ditt CV som gör att det hamnar i papperskorgen

Att skriva CV är kanske inte det roligaste du gör i livet men det kan vara något av det viktigaste du gör i ditt arbetsliv, speciellt i början av din karriär.

 

Även om du blivit headhuntad och har ett godtagbart CV att skicka iväg är det viktigt att lägga tid på att få det att bli perfekt. Idag finns det digitala Cv:n som ligger öppet för potentiella arbetsgivare dygnet runt på LinkedIn. Varför inte se till att ha ett CV i toppklass på din profil och ett liggandes redo när det är dags att söka sig vidare?

De flesta rekryterare kommer bara spendera några sekunder på ditt CV och små misstag i formatering eller felaktig grammatik kan få ditt CV att genast hamna i ”nej-högen”. Rekryterare är dömande och behöver bara 25 sekunder för att bestämma sig för om de gillar en arbetskandidat eller inte. Vad de ser vid första anblicken kan betyda skillnaden mellan ”kanske-högen” eller ”nej-högen”. Bortsett från den övergripande bristen på relevant arbetslivserfarenhet kan nedanstående saker minska dina chanser att få jobbet och öka risken att ditt CV hamnar i papperskorgen, skriver Business Insider.

Avsaknad av nyckelord i ditt CV

Att inte ha med nyckelord som är relevanta för jobbet, och branschen, du söker är inte bara en missad möjlighet, det kan även tyda på att du inte har den specifika erfarenheten för jobbet som din rekryterare letar efter.

För mycket text

Om du använder 0,5 punkter marginal på radavståndet och åtta punkter på textstorleken, bara för att få plats med all text på en sida är du illa ute, enligt BI.

Amanda Augustine, en karriärrådgivare för TopResume, varnar särskilt för täta textblock och stora stycken. Låt oss vara ärliga, vi tittar på Cv:n väldigt snabbt. Våra ögon ögnar bara igenom texten när vi kommer till ett stort och långt stycke skriver hon.

Personliga pronomen

Tina Nicolai, ledande karriärscoach och grundare av Resume Writers Ink, skriver att ditt CV inte ska innehålla orden ”jag”, ”hon/han” eller ”min”. Skriv inte i tredje eller första person. Det är underförstått att allt i din meritförteckning handlar om dig och dina erfarenheter enligt Nicolai.

För många listpunkter

Du kan också överbelasta ditt CV med alltför många punkter.

Om allt är listat i punktform har det samma effekt som för stora stycken i texten. Rekryterarens ögon kommer bara att ögna igenom det. Listpunkter ska bara användas för att uppmärksamma den viktigaste informationen. Om allt är listat kommer helheten kännas oviktig istället.

Föråldrade teckensnitt

Använd inte Times New Roman- och Serif-teckensnitt eftersom de är föråldrade och gammaldags, säger Amy Hoover, VD på Talent Zoo. Använd ett Sans-serif typsnitt såsom Arial. Var också medveten om teckenstorleken, säger hon. Ditt mål bör vara att det ska se snyggt och prydligt ut, men också lättläst.

Rätt tempus

Beskriv aldrig tidigare arbetserfarenhet i presens. Endast ditt nuvarande jobb ska skrivas i presens.

Inkonsekvent formatering

Formatet på din meritförteckning och ditt personliga brev är lika viktigt som innehållet. Det bästa formatet är det format som gör det enklast för rekryteraren att snabbt kolla igenom ditt CV och fortfarande kunna plocka ut dina nyckelkvalifikationer och karriärsmål. När du väl väljer en formatering, håll fast vid det.

Länkar till sociala medier som inte är relevanta för tjänsten som du söker

Om du är aktiv i sociala medier och bloggar samt har valt att inkludera länkar i ditt CV, kommer rekryterare att klicka på dessa. Se då till att alla dina länkar är uppdaterade och relevanta. Länkar till dina bloggar med massvis av åsikter, din Pinterest-sida eller Instagram-konto bör inte ta upp värdefullt utrymme i ditt CV. Kandidater som tenderar att tro att deras personliga sociala medier är värdefulla sätter sig i riskzonen för att hamna i ”nej-högen”. Du bör dock lista relevanta webbadresser såsom din LinkedIn-sida eller andra professionella och direkt relaterade sidor till den position du försöker få, skriver affärssajten.

Stavning och grammatik

Den här punkten kan kännas självklar, men den kan inte poängteras för ofta. Stavning och grammatiska fel är ett säkert sätt för att få ditt CV i skräphögen. Allt som krävs är några extra minuter eller kanske att en annan person tittar på det en gång för att undvika detta misstag.

En oprofessionell e-postadress

Om du fortfarande använder en gammal e-postadress, som BeerLover123@gmail.com eller CuteChick4life@yahoo.com, är det dags att välja en ny. Det tar bara ett par minuter och det är gratis.

Mest lästa just nu

Till toppen