Kontakta oss

SalesLounge

Därför uppmuntrar Coca-Cola, Netflix och Amazon misslyckanden

Några av världens mest framgångsrika företag har börjar tillåta och uppmuntra misslyckanden och misstag från sina anställda

Entreprenörskap

Därför uppmuntrar Coca-Cola, Netflix och Amazon misslyckanden

Vad händer i ledningen hos världens mest framgångsrika företag? Varför har de helt plötsligt börjat uppmana sina verksamheter och kollegor att begå fler misstag och hylla sina misslyckanden? Bill Taylor skriver på HBR.org om Coca-Cola, Netflix och Amazon’s tillåtande inställning till misstag och varför det kan vara en bra idé att uppmuntra misslyckanden.

I maj 2017, strax efter att James Quincey blev VD för Coca-Cola Co., uppmuntrade han cheferna på företaget att släppa rädslan att misslyckas som bromsat företaget sedan den misslyckade kampanjen ”New Coke” för flera år sedan.

”Om vi inte begår misstag,” insisterade han, ”försöker vi inte tillräckligt mycket.”

I juni 2017 njöt Netflix av stora framgångar. Trots det var VD:n Reed Hastings orolig över att Netflix hade för många succéserier. Dessutom lade de ner alldeles för få av sina nya serier.

”Vår succékvot är för hög just nu,” sa Hastings på en konferens. ”Vi måste ta mer risker, prova fler galna idéer och lägga ner fler serier.”

Amazons VD Jess Bezos är en av världens mest framgångsrika entreprenörer. Även han är tydlig med att hans företags tillväxt och innovationer bygger på misslyckanden.

”Om du ska utföra djärva satsningar kommer de vara experiment,” förklarade han kort efter att Amazon köpte upp Whole Foods, en matbutikskedja i USA. ”Och om de är experiment kan du inte veta i förväg om det kommer lyckas. Experiment är av naturen benägna att misslyckas. Men ett par riktigt stora framgångar kompenserar för de flera dussintals små saker som inte fungerade.”

Dessa VD:ars budskap är lätt att förstå men svårt att praktisera

Det finns otaliga företagsledare och organisationer som ansluter sig till fördelarna av innovationer och kreativitet. Samma ledare och organisationer lever i rädslan för misstag, felsteg och besvikelser. Det förklarar varför de själva har så få kreativa innovationer.

Om du inte är beredd på att misslyckas är du inte heller beredd på att lära. Om inte människor och verksamheter klarar av att lära sig i samma takt som världen förändras kommer de aldrig kunna växa och utvecklas. Så vilket är det rätta sättet att vara fel på? Finns det metoder som låter organisationer och individer hitta det nödvändiga sambandet mellan små misslyckanden och stora framgångar?

Smith College, kvinnohögskolan i västra Massachusetts i USA, har skapat ett program som de kallar ”Failing Well” för att lära studenterna något vi alla skulle behöva lära oss. ”Vi försöker lära ut att misslyckanden inte är en bugg, utan en funktion,” förklarar Rachel Simmons som driver initiativet.

När studenterna skriver in sig på programmet får de ett Misslyckande-certifikat som uppger att ”de härmed är berättigade att torska, kugga och göra bort sig” i en relation, projekt, test eller annat viktigt och ”fortfarande vara värdefulla och fantastiska människor.”

Verkar det kontraproduktivt att uppmuntra misslyckanden på en högskola? Faktum är att studenter som är förberedda på att hantera misslyckanden helt enkelt hanterar dem bättre. De är inte lika ömtåliga och vågar mer än de som förväntar sig perfekta och felfria prestationer.

Två utmaningar står i vägen för riskfylld innovation

Denna lärdom går även att applicera på företagande. Patrick Doyle är VD på Domino’s Pizza sedan 2010 och har haft en av de mest framgångsrika sju åren utav alla företagsledarna oavsett bransch. Men han insisterar på att alla företagets triumfer beror på dess villighet att acceptera misstag och felsteg. I en presentation inför andra VD:ar beskrev Doyle de två största utmaningarna som står i vägen för individer och företag att vara ärligare om sina misstag och uppmuntra misslyckanden.

Den första utmaningen kallar han för ”omission bias” (ett sorts kognitivt bias) – realiteten att de flesta människor med en ny idé väljer att inte prova den, för om de provar och det misslyckas kan det skada deras karriär. Den andra utmaningen att övervinna kallar han för ”loss aversion.” – tendensen hos människor att spela för att inte förlora istället för att spela för att vinna. Smärtan att förlora är dubbelt så stark som nöjet att vinna.

”Att uppmuntra misslyckanden är stimulerande,” förklarar Doyle. Det är en nödvändighet för framgång. Just därför döpte han sin presentation till ”Failure Is an Option.” Och det kan vara den viktigaste lärdomen av alla. Det är bara att fråga Reed Hastings, Jeff Bezos eller Coca-Colas nya VD. Det finns inget lärande utan misslyckanden. Det finns inga framgångar utan motgångar.

För mer inspiration, tips, råd och insikter lyssna på LoungePodden.

Mest lästa just nu

Till toppen