Kontakta oss

SalesLounge

Att se potentialen i en talang

Björn Strid och potentialen i en talang

Försäljning

Att se potentialen i en talang

Jag sitter i ett inglasat rum på taket av Vasagatan 10 i Stockholm, snett emot Stockholm T-Central. Det är våren 2015 och himlen lyser klarblå och solens strålar värmer skönt då temperaturen i övrigt ligger på ca 12 grader. Där kommer han. Killen jag väntar på att få intervjua till tjänsten som utesäljare för ett företag i Stockholm. Han är lång, ca. 190, han är 24 år, lätt solbränd och kommer med bestämda steg i en avslappnad stil och brister ut i ett fantastiskt leende med vita fina tänder, när vi möts halvvägs på taket mellan de två kontorsrummen som ligger där uppe ovanpå våning 10.

 

Hur ska en säljare vara?

Inom försäljning och uppsökande försäljning är det till fördel att tro på sig själv, vara glad, positiv, drömma, och ha en lust till det du ska göra. Att kunna kommunicera tydligt och enkelt utan att komplicera. Att vara nyfiken och ha en enorm livslust. Där letar jag efter talang. Att personen i fråga inte har attityd utan tvärtom kanske inte förstår hur bra den är, även om den själv anar det och vill.

Kärleken till försäljning

Personligen älskar jag människor. Ordet älska är ett mycket starkt ord som kräver mycket arbete för att ligga i linje med ordet. Tanken räcker inte utan det är handlingen som visar. För att se talang behöver du älska det du gör och då kopplat mot vad individen ska utföra. Det är då du lyssnar och ställer rätt frågor. Du skapar en bubbla mellan dig och individen framför dig och där känner du om det dessutom är rätt. Du finner om personen framför dig har potential i sin talang, eller bara en av de båda. Skillnaden inom försäljning på dessa två egenskaper blir tydliga då vi mäts inom försäljning. Det skiljer mellan 300-500% när du finner rätt talang med potential, än en medelutvecklad person utan tilltro till sig själv, sin omgivning eller ibland även avsaknad av mål och drömmar. Med det som utgångspunkt kan vi börja resan mot att se potentialen i en talang. Med mitt synsätt ser jag potential överallt, i alla människor och ibland ser jag även talang.

Här är de viktigaste egenskaperna hos en säljare enligt mig:

  • Vilja och talang

De främsta talangerna jag träffat inom försäljning sticker ut genom sitt sätt att vara och hur de behandlar sin omgivning. Talangen ligger också mycket i viljan men gränsen är hårfin här då vilja och talang är helt olika saker i dessa sammanhang.

  • Utstrålning och energi

En talang har förmågorna att göra eller skapa det vi ska göra utan att det ser ut att ta energi. Inom försäljning skapar dessa människor energi, den energin skapar i sin tur lust hos mottagaren som gör att dessa två nu börjar sända på samma frekvens. Ofta på en frekvens kopplat mot intressen, humor och glädje. När detta skapas, behövs det inga säljtekniker, inga argument eller bevis. Det har skapats en känsla. En känsla av välbehag, trygghet och energi.

Leta inte efter supertalanger

Här kommer mitt recept i att finna potential i en talang: Potentialen är kopplad mot uppgiften. Talangen kopplad mot individen. Med det sagt, får vi kanske svaret på varför detta är svårt att finna.

Inom försäljning ser en grupp om tio säljare ofta ut som följer när vi summerar ett år:

Nr 1: 150% bättre än tvåan, 200-300% bättre försäljning än nummer 10.
Nr 2: 20-30% bättre än trean, 150-250% bättre än nr 10.
Nr 3: Kliver över sin budget med 5-15%
Nr 4: Kliver precis över sin budget 5-10% över
Nr 5 :Precis på budget
Nr 6: Under budget
Nr 7: Under budget
Nr 8: Under budget
Nr 9: Långt från budget
Nr 10: Säljer personen överhuvudtaget?

 

Att se potentialen i en talang

Sedan december 2009 har jag arbetat som professionell säljcoach. Mitt råd till dig som letar talanger, och strävar efter att utveckla deras potential, är att inte leta förgäves efter nummer ett utan finna talanger som ligger strax efter dessa supertalanger. Supertalanger kräver en hel del och har du inget program kopplat mot individen när det kommer till ledningsgrupp, individuell kompetensutveckling, frihet, ansvar, respekt och förtroende kommer individen sticka vidare till någon annan. Därför att dess gener är så. Att däremot leta nummer två till fyra istället gör att ni får individer som kan utveckla både talang och nyttja potentialen, och de är ofta lojala och stannar.

Inom näringslivet pågår en ständig jakt efter talanger. Jag förstår varför, för att de presterar nästintill som en ostoppbar robot i jämförelse med en medelgod anställd. Dessutom brukar de vara attraktiva att locka ytterligare talang till sig. Men här ser jag en viktig resurs och kraft hos de som ligger strax efter supertalangen och det är just deras lojalitet som är avgörande i mindre gynnsamma cykler för bolaget. Det kan vara att en marknad bromsat in, tillfälligt eller för en längre tid.

Må bäst!

Björn Strid
Gästskribent

Björn Strid är föreläsare, säljutbildare & säljcoach med 55 000 timmars egen erfarenhet som säljare i alla säljroller (B2B och B2C), från Hemglass-säljare till KAM & Produktchef Deutsche Post DHL med tillgång till 300st säljare, KAM och Säljchefer SE/FI. Björn lever sitt yrke fullt ut. Han arbetar lika brett, högt och lågt och dessutom inom både B2B och B2C. Ena dagen leder Björn i styrelserummet för ett börsnoterat bolag och hur de kan expandera, för att dagen därpå följa med fönstersäljare eller ComHem/Boxer säljare på sambesök och knacka dörr hemma hos privatpersoner gällande bredbandserbjudanden.

www.stridco.se

Mest lästa just nu

Till toppen