Kontakta oss

SalesLounge

Anställ rätt person: Är arbetsrelaterade tester vägen till framgång? 

Henrik Enström från Software Skills skriver om arbetsrelaterade tester för att rekrytera rätt person

Jobb

Anställ rätt person: Är arbetsrelaterade tester vägen till framgång? 

Vad är den viktigaste komponenten i ett företag? Många skulle säga sälj eller marknadsföring. Ledarskap. Andra nätverkande. Men vad finns bakom en lyckad säljstrategi? Givetvis en bra säljare. Även ett litet företag kan komma långt om rätt personer håller i spakarna. 

Detta gäller alla industrier och verksamheter, men är extra tydligt inom IT. Under mina många år som IT-chef har rekryteringsprocessen fått en allt viktigare roll. Vem som anställs kan lyfta din organisation och affärsmodell, eller leda till stora ekonomiska förluster. Svårigheten ligger i själva bedömningen: hur vet man vem som har rätt kompetenser och erfarenheter? 

Sedan 2012 driver jag bolaget Software Skills, ett rekryteringsföretag i Göteborg specialiserat på IT. Vi utmärker oss genom att arbetstesta alla kandidater med hjälp av kodtester innan vi presenterar dem för våra kunder. Det innebär att vi kan göra en objektiv och rättvis bedömning av deras kompetens innan de anställs. Efter succén med testerna startade jag produktbolaget Future Skill, som säljer vår testplattform till andra företag. 

Undvik felrekryteringar med hjälp av arbetsrelaterade tester 

Du undrar kanske varför tester är nödvändiga. Räcker det inte med en vanlig hederlig arbetsintervju och referenser? Jag skulle vilja vända på frågan: varför ta risken att rekrytera utan tester? 

Arbetsrelaterade tester är enligt forskning den säkraste metoden för att mäta en kandidats kompetens. I boken Work Rules  av Laszlo Bock diskuterar den före detta HR-chefen på Google traditionella arbetsintervjuers opålitlighet, då vi lägger för stor vikt vid det första intrycket. Den resterande tiden – 99.4 procent av intervjun – ägnas åt att hitta belägg för att styrka det redan cementerade intrycket.

Han menar att det finns andra sätt att gå till väga som bättre förutspår hur väl en person passar för jobbet. Arbetsrelaterade tester är den bästa indikatorn på 29 procent, följt av arbetsintervjun (14 procent), referenser (7 procent) och antalet år arbetslivserfarenhet (3 procent).  

Felrekryteringar kostar tid och pengar

Det har publicerats många artiklar på temat felrekryteringar och kostnaden som det medför, oftast nämns siffran 700 000 kronor. En annan faktor som är viktig att komma ihåg är påverkan på arbetsmoral och motivation bland övriga anställda, vilket är svårt att mäta i pengar.

Det kan i värsta fall leda till en negativ spiral, där folk slutar eller värjer sig från att söka jobb på ditt företag för att möjligheterna ter sig små. För ett svenskt IT-företag vore detta rena katastrofen, eftersom vi redan lider så stor brist på utvecklare.  

En felrekrytering kostar också tid. En av de svåraste uppgifterna för en IT-chef är att coacha de utvecklare som inte har rätt grundförutsättningar. Genom att testa sina kandidater under rekryteringsprocessen kan man fokusera mer på positiv coachning, eftersom alla har den kunskap eller verktyg som krävs för att göra ett bra jobb. 

Bli känd för hög kompetens 

Flera stora IT-företag som Google, Facebook och Microsoft har utmärkt sig genom tuffa urvalsprocesser för utvecklare. Bara det att utvecklarcommunityn vet att Google har tuffa tester gör att de rankas högre som företag. Duktiga utvecklare dras helt enkelt till varandra.

Detta blev tydligt för mig under min tid som IT-chef på Ericsson, där jag med hjälp av kodtester och logiktester satte ihop ett juniort, men väldigt skarpt team som visade sig vara bli en stor tillgång för företaget. Deras kunskap växte med hjälp av varandra och skapade en väldigt positiv atmosfär som smittade av sig.

Flera av dem jobbar fortfarande kvar på Ericsson idag och har lockat dit andra bra utvecklare. Inom företaget talas det fortfarande om succén med just det här arbetslaget, som jag aldrig hade kunnat rekrytera utan att testa kandidaterna först. 

Tester är också ett övertygande säljmedel. Många konsultföretag använder Future Skills testrapporter mot sina slutkunder för att visa att man levererar hög kvalitet. 

Tester går att tillämpa i alla branscher 

Det är en lyx inom programmering att det är så pass enkelt att testa kompetens – men det går att överföra den här metoden på andra yrken. Enligt en studie gjord av Sofia Sjöberg, doktorand i organisationspsykologi i Stockholm, är begåvningstester det bästa sättet att ta reda på vem som är rätt för en viss roll.

Ett begåvningstest mäter problemlösningsförmågan, vilket är viktigt i en rad olika yrken. Det var bland annat ett av våra egna logiktester som hjälpte oss i rekryteringen av Future Skills säljare. 

Man bör inte bara gå på testresultat, men framför allt ska man inte rekrytera utan tester. Genom att ta avstamp i en objektiv bedömning är du rättvis mot kandidater med olika bakgrund, samtidigt som du får en tydlig bild av kompetensen.

Använd arbetsrelaterade tester för att anställa rätt person. Du har mycket att vinna på det. Rätt person på rätt position kan ta dig dit du vill, vare sig det handlar om ekonomi, sälj eller IT. 

Henrik Enström
Gästskribent

Henrik Enström har lång erfarenhet av IT-branschen och började sin karriär som utvecklare, innan han blev IT-chef på Ericsson och sedan Jeppesen. 2012 bestämde han sig för att starta eget och driver nu bolagen Software Skills och Future Skill i Göteborg, som specialiserar sig på kompetensbaserad rekrytering inom IT-branschen.

Mest lästa just nu

Till toppen