Kontakta oss

SalesLounge

Använd kraften i storytelling: Fem ingredienser och lika många kryddor

Använd kraften i storytelling för att väcka engagemang och intresse hos dina lyssnare och skapa ett starkt och minnesvärt budskap

Kommunikation

Använd kraften i storytelling: Fem ingredienser och lika många kryddor

Är du en berättare eller en informatör när du säljer? Min förhoppning är att du är båda. Min rädsla är att du bara är det sistnämnda.

Jag minns när jag kom in i en ostaffär för att köpa lite tilltugg. Butiksägaren berättade passionerat om de glada kossorna som betade ekologiskt gräs i randen av Kattegatt, och hur sältan kom från saltvattnet som sögs upp av gräset, och inte var tillsatt. Jag köpte osten direkt trots att den var dubbelt så dyr som andra liknande ostar. Jag köpte nämligen inte bara produkten. Jag köpte lika mycket berättelsen.

Förr satt vi runt lägerelden och delade berättelser. Det var dåtidens sätt att dela med sig av kunskap och budskap om vad som var rätt och fel. Det var ett utmärkt sätt att inte bara nå ut, utan att också nå in. Hjärnan kan nämligen inte värja sig mot berättelser på samma sätt som mot fakta.

Storytelling ökar värdet på din produkt

Många säljare har tyvärr alltför ofta glömt detta. Handen på hjärtat: Har du någon gång ersatt berättelser med PowerPoint och tekniska specifikationer? Har du haft det svårt att berätta någonting alls om inte det står i punktform på en slide?

  • Hur mycket jobbigare är det då för kunden att minnas ditt budskap? Mycket.
  • Hur många positiva känslor blir då inblandade? Inte många.
  • Blir det lättare att sälja något då? Nej.

Storytelling skapar goda relationer till dina kunder. Om du vill använda kraften i storytelling för att skapa goda relationer till dina kunder och få ett högre värde på dina produkter så läs vidare.

Fem basingredienser som gör dig till en bra berättare:

1. En tid

När hände det? Vilket århundrade? Vilken årstid? Vilken tid på dygnet?

2. En plats

Hur såg det ut? Vad fanns runt omkring? Hur lät det? Hur kändes det? Hur luktade det? Hur smakade det?

3. En huvudperson

Vem handlade det om? Vad för personlighet hade du/han/hon/de? Vad har hänt denna människa (eller gruppen)? Vilka mer finns med? Hur ser personen ut?

4. Ett problem

Vad hände som skapade en spänning och ett driv mot en förändring? Vad var problemet, konflikten, möjligheten?

5. En lösning

Hur löste det sig? Vad hände? Hur upplevdes det? Och vad hände därefter?

Pröva! Öva! Pröva igen. Du måste inte följa den exakta ordningen utan välj själv.

Fem kryddor som förstärker budskapet

Vill du också ha kryddor i din berättelse så dekorera med några (inte för många) detaljer som triggar synen, känseln, hörseln, lukten och smaken om det går. Sådant som gör att publiken kan föreställa sig händelsen i sina sinnen. Du kommer att slå de flesta säljare med sina tråkiga PowerPoints eftersom en bra berättelse vinner över PowerPoint varje dag i veckan.

Kom ihåg: Berättelser utan fakta är bara underhållning. Fakta utan berättelser är bara tråkigt. Berättelser med fakta är säljarens magi.

Antoni Lacinai
Gästskribent

Antoni Lacinai är föreläsare, författare och kommunikationstränare som hjälper människor att bli bättre på att leda, sälja och samarbeta. Hans fokus är motiverande mål, effektfulla möten och en god kommunikation mellan människor.

www.lacinai.se finns hundratals tips för dig som vill lära dig mer och hans månadsbrev och krönikor läses av tusentals människor. Där finns också hans 10 böcker om kommunikation och motivation.

Connecta gärna med Antoni på LinkedIn där han är aktiv, och berättar du att det är via Sales Lounge kommer du att få en stor rabatt på framtida föreläsningar och utbildningar.

Mest lästa just nu

Till toppen