Kontakta oss

SalesLounge

Agneta Olsson, f.d. Marknadschef Santa Maria – VD Chair Management

Agneta Olsson är före detta marknadschef på Santa Maria och grundare av Chair Management. Hon gästar LoungePodden för att prata om Santa Marias varumärkesresa som förändrade sveriges matkultur i grunden med tacos på fredagsmyset

LoungePodden

Agneta Olsson, f.d. Marknadschef Santa Maria – VD Chair Management

Vill du höra hela storyn bakom hur Taco Fredag startade? Hur ett svenskt familjeägt bolag, som tillverkade kryddor till Ica, vågade utmana den största Tex Mex-aktören på marknaden? Hur Santa Maria började med att få en stämningsansökan av Old El Paso? LoungePodden gästas denna vecka av Agneta Olsson, f.d. marknadschef på Santa Maria. Idag arbetar hon med att hjälpa ägarledda företag att förbereda sig inför sin tillväxtresa genom sitt bolag Chair Management.

Agneta älskade Tex Mex så hon sökte jobbet som produktchef för Tex Mex-mat på Santa Maria. Några år senare och flera lyckade produktlanseringar senare blev hon marknadschef och en del av företagets stora framgångar. Santa Maria gjorde fredagen till den dag alla svenskar associerar till en maträtt: Tacos. En maträtt som tog bolaget från en omsättning på 400 MSEK om året till 4,2 miljarder på bara några år. Vad gjorde dom för att behålla kulturen? Hur gick konkurrensen med Old El Paso?

Efter 12 år på Santa Maria tog Agneta rollen som extern VD på ett ägarlett bolag som ville göra sin egen tillväxtresa. Men där smällde hon in i den osynliga ”kulturväggen”. Varför? Det blev inte alls som hon hade tänkt sig. Efter mycket reflekterande och funderande över vad som var framgångsfaktorer och utmaningarna skrev hon hon en bok – Extern VD. Varför lyckades inte Agneta med liknande strategi på nästa bolag, som också var ett ägarlett företag? Idag driver Agneta Olsson Chair Management. Ett framgångsrikt bolag som som hon grundade för att hjälpa ägarledda företag lyckas med ledarskiften och sina tillväxtresor. Genom dom lärdomar Agneta tog med sig under sin tid efter Santa Maria. I veckans LoungePodden berättar hon om allt från resan på TexMex-jätten till hur man lyckas som bolag, där ägarna är kvar i ledningen.

Lyssna på avsnittet om du vill följa med på en resa genom svensk matkulturhistoria. Finns att lyssna där poddar finns, exempelvis Acast, iTunes, Spotify eller på vår hemsida.

Vem är Agneta Olsson?

Agneta har arbetat i olika framgångsrika företagskulturer i 20 år och var med om att sätta fredagsmys på kartan i alla svenska hem. Hon fick förmånen om att vara med på en fantastisk resa när Santa Maria gick från 400 mkr till 4,2 miljarder och en gång för alla förändrade svenskars konsumtionsvanor och fredagsmyset etablerades. Hon har även utvecklat den omtalade Ridderheimsrapporten och fått hela livsmedelsbranschen att resa mentalt in i framtiden.

Idag driver hon Chair Management AB som hjälper ägare att lyckas med ledarskiften och förverkliga sina tillväxtdrömmar. Agneta Olsson har också arbetat som Extern VD och skrivit bestsellern ”Extern VD – så lyckas du!”

Agneta Olsson och Chair.se kan ni kontakta på agneta.olsson@chair.se

SalesLounge

Vi lever i en globaliserad och snabbrörlig värld. Dagligen ser vi nya strömningar inom våra fokusområden från experter världen över. 

För den som konstant vill utvecklas och hålla sig uppdaterad räcker inte tiden alltid till. Här samlar vi allt som kan vara av intresse för dig som säljare, entreprenör och ledare. Såsom kunskap, trender, forskning, krönikor och gästartiklar inom våra fokusområden. 

Mest lästa just nu

Till toppen