Kontakta oss

SalesLounge

5 tips för vem som helst att sälja vad som helst

man gör sig redo för att sälja

Försäljning

5 tips för vem som helst att sälja vad som helst

Hur bemästrar man konsten att sälja vad som helst till vem som helst? Hur många gånger har du som säljare inte hört från dina vänner eller bekanta ”att sälja inte är något för dem” eller ”jag skulle aldrig kunna jobba med sälj”? Faktum är att alla säljer hela tiden, varje dag, men på olika sätt. Antingen säljer du en kunskap eller produkt. Den åsikten delar entreprenören och säljaren Robert Hervajec med oss på SalesLounge.

Robert Hervajec är en av ”hajarna” i det populära TV-programmet Shark Tank. I sin senaste bok, ”You don’t have to be a shark”, skriver han om att ingen kan nå framgång i livet utan att sälja. Tänk på senaste gången du övertygade dina barn att äta sina grönsaker eller dina föräldrar att du fick låna deras bil. Tro det eller ej, men du sålde något där och då, enligt Hervajec.

På LinkedIn delar han med sig av fem bästa tips för att bemästra konsten att sälja vad som helst till vem som helst.

Det första du säljer är dig själv

Glöm produkten och företaget. Om köparen inte gillar dig, kommer hon inte lyssna på det du har att säga. Se till att visa din bästa sida och god kunskap om din produkt. Var den säljare som du själv vill köpa utav.

Prata mindre, lyssna mer

De sämsta säljarna kan inte sluta prata om hur fantastiskt deras idé eller produkt är. De bästa lyssnar in vad kunden har att säga. Framgångsrika säljare är lyhörda och fokuserar på kundens behov. Efter det presenterar de sin lösning.

Hitta rätt kund att sälja till

Om du vill sälja en produkt som kostar en halv miljon, sök inte upp en kund som har en budget på 20  000 kr. Ett vanligt misstag som säljare gör är att de försöker sälja allt till alla, skriver Robert Hervajec. När du på ett genuint sätt försöker sälja rätt produkt till rätt kund och behov, ökar du dina chanser att lyckas.

Se det från kundens perspektiv

Varför ska kunden bry sig om vad du har att sälja? Vad har det för värde för köparen? Försök förstå anledningen till varför kunden gått med på att träffa dig och använd det i din presentation.

Håll det enkelt

Komplicera inte till din presentation i ett försök att framstå som mer kunnig än du är. Den bästa och mest kunniga säljaren kan bryta ner komplexa saker och förklara det för alla. Håll din presentation enkel och helst under 30 sekunder. Träna på din ”hiss-pitch”!

Nyckeln till framgångsrik försäljning är att tänka efter vem personen som man säljer till är. Fundera på vad köparens drivkraft är och hur personen kommer känna efter att ha hört din presentation. Robert Hervajec menar att man inte föds till en naturlig säljare. Det är Hervajecs bästa tips för att bemästra konsten att säja vad som helst till vem som helst.

Mest lästa just nu

Till toppen