Kontakta oss

SalesLounge

25 böcker skrivna av världens framgångsrikaste miljardärer

Dessa 25 böcker skrivna av miljardärer erbjuder ovärderliga insikter, kunskaper och erfarenheter från några av världens mest framgångsrika personer

Entreprenörskap

25 böcker skrivna av världens framgångsrikaste miljardärer

Det finns en hel uppsjö med böcker skrivna av miljardärer. Oavsett om du vill starta eget företag eller bli bäst inom ditt område, vem är bättre att konsultera än de som redan nått höjdpunkten av professionell och ekonomisk framgång?

Shana Lebowitz är skribent på Businessinsider.com och presenterar 25 populära böcker skrivna av miljardärer som själva tagit sig till toppen. Från Bill Gates insikter om företagande till Richard Bransons ledarskapslektioner. Dessa böcker skildrar livet, karriären och erfarenheterna från några av världens mest framgångsrika miljardärer. I listan finns något för alla som är intresserade av företagande, entreprenörskap, ledarskap och management.

Lär dig av mästarna som gjorde det omöjliga möjligt – med deras egna ord.

1. “The Virgin Way” av Richard Branson

Etta på listan av böcker skrivna av miljardärer finns ”The Virgin Way.” Den är skriven av grundaren till Virgin Group har under sin 50-åriga entreprenöriella karriär lärt sig ett och annat om företagsbyggande. I denna ärliga bok delar han med sig av sina framgångar, misslyckanden, lektioner i management och entreprenörskap samt hur viktigt det är att lyssna på andra och anställa rätt personer.

2. “Onward” av Howard Schultz

Howard Schultz avgick som VD 2000 och återvände till rollen 2008 i samband med finanskrisen som hade fått företaget på fall. I sin bok Onward berättar miljardären om hur han återupplivade kaffekedjan genom att bland annat stänga ner över 7 000 caféer. I denna ärliga och inspirerande bok binder han samman sina unika företagsstrategier med anekdoter från uppväxten i Brooklyn, New York.

3. “How to Win at the Sport of Business” av Mark Cuban

Miljardären Mark Cuban är investerare i tv-programmet Shark Tank, ägare av det amerikanska basketlaget Dallas Mavericks och en superentreprenör. I 20-årsåldern sov han på sina vänners soffor, idag är han företagsägare och multimiljardär. Han skriver om pliktkänsla, uthållighet och hur viktigt det är med kunskap för att vinna över konkurrenterna.

4. “The Essays of Warren Buffett” av Warren Buffett

Den 86-åriga Warren Buffett är VD på Berkshire Hathaway och anses vara en av de bästa investerarna någonsin. Denna bok är en samling av de brev Buffett skriv till företagets aktieägare. Varje brev förklarar olika delar av hans filosofi när det kommer till företagande och investering.

5. “Business @ the Speed of Thought” av Bill Gates

Microsofts grundare Bill Gates tillgångar är värderade till 774 miljarder kronor vilket gör honom till världens rikaste person (enligt Forbes år 2017). I sin bok förklarar Gates sambandet mellan teknologi och företagande med verkliga exempel från Microsoft.

6. “Bloomberg by Bloomberg” av Michael Bloomberg

Michael Bloomberg publicerade denna självbiografi 1997, fem år innan han blev vald till borgmästare i New York City, i vilken han berättar hur han byggde ett medieimperium. Bloombergs ärliga insikter om ledarskap och management baserar han på sina personliga erfarenheter.

7. “Zero to One” av Peter Thiel

Grundaren av PayPal inleder boken med det kontroversiella uttalandet att ”konkurrens är för förlorare” och att entreprenörer borde sikta på att bygga monopol. Han menar att istället för att skapa något som redan finns tävla med andra borde entreprenörer och företag på nya innovationer som ännu inte finns på marknaden.

8. “Call Me Ted” av Ted Turner

Ted Turner är miljardären och grundaren till amerikanska tv-kanalen CNN. I sin självbiografi skriver han om sin annorlunda väg mot framgång, från att bli utslängd från Brown University till att förvandla en liten nyhetskanal till ett medieimperium.

9. “Think Like a Champion” av Donald Trump

Den är en samling av berättelser om sin personliga och professionella framgång. Allt ifrån personliga anekdoter till inspirerande råd om att lära från sina misstag och utmana sina rädslor.

10. “The First Billion Is the Hardest” av T. Boone Pickens

T. Boone Pickens är den 87-åriga ordföranden för BP Capital Management som besegrade sina personliga och professionella utmaningar och uppnådde stora framgångar. Varje kapitel börjar med några visdomsord om att vinna i livet.

11. “Soros on Soros” av George Soros

George Soros överlevde förintelsen och blev en av världens bästa investerare. I boken berättas hans karriär genom två huvudsakliga intervjuer som inkluderar personliga anekdoter och teorier om finans och politik. Soros är ärlig om både sina framgångar och misslyckanden i denna inspirerande bok.

12. “Direct from Dell” av Michael Dell

Michael Dell hoppade av högskolan som 19-åring och startade PC Limited, företaget som idag heter Dell Computer Corp. Vid 27-års ålder blev han de yngsta VD:n någonsin i ett Fortune 500 företag. Han erbjuder många värdefulla lärdomar i hur han växte sitt företag och teorin bakom hans unika ledarskapsstil.

13. “Built from Scratch” av Bernie Marcus och Arthur Blank

När Bernie Marcus och Arthur Blank både fick sparken från byggvarukedjan Handy Dan startade de upp lågprisvaruhuset The Home Depot. Boken innehåller värdefulla lärdomar till företagsledare som vill lära känna sina kunder och ge tillbaka till samhället.

14. “What I Know for Sure” av Oprah Winfrey

Miljardären Oprah Winfrey föddes in i fattigdom men skapade sig ändå en karriär som talks show-värd, skådespelare och mediehöjdare. Denna bok är en samling av hennes kolumner i O, the Oprah Magazine som handlar om glädje, tacksamhet och makt utifrån hennes personliga erfarenheter.

15. ”Ralph Lauren” av Ralph Lauren

Modeskaparen Ralph Lauren fick idén till Polo Ralph Lauren när han besökte en polomatch som ungdom och fängslades av ”överklasstilen.” I sin självbiografi delar han sin personliga resa, inspirationen bakom hans arbete och vackra fotografier.

16. “Steering Clear” av Peter G. Peterson

Peter G. Peterson är VD på Lehman Brothers och medgrundare till Blackstone Group. Peterson skriver att USA omedelbart måste minska sina långsiktiga skulder. Han erbjuder potentiella lösningar för att lösa landets ekonomiska problem.

17. “Simply Rich” av Richard DeVos

I Richard DeVos självbiografi skildrar han övergången från att växa upp under den stora depressionen i USA till att bli multimiljardär och medgrundare till direkförsäljningsföretaget Amway. Boken flätar samman hans personliga och professionella liv och vägen mot framgång.

18. “How Did You Do It, Truett?” av S. Truett Cathy

Turett Cathy är grundaren till snabbmatskedjan Chick-fil-A. I boken beskriver han resan till framgång som började bakom kassan på en restaurang i Georgia, USA. Denna inspirerande bok ger värdefulla lärdomar om företagande och ledarskap för aspirerande entreprenörer.

19. “Charles Schwab’s New Guide to Financial Independence” av Charles Schwab

Enligt grundaren till Charles Schwab Crop. kan alla bli en skicklig investerare. I sin bok berättar Charles Schwab om hur man sätter investeringsmål, följer upp resultaten och planerar inför pensionen. Han bryter ner komplexa koncept till mindre delar för att nybörjare inom investering också ska kunna lära sig.

20. “Fooling Some of the People All of the Time” av David Einhorn

David Einhorn berättar om vad som skedde mellan hans företag Greenlight Capital och konkurrenten Allied Capital mellan år 2002 och 2008. Boken är oerhört detaljrik och skildrar dramat som ofta utspelar sig på Wall Street.

21. “Margin of Safety” av Seth Klarman

I sin bok uppmuntrar Seth Klarman sina läsare att bortse från de senaste trenderna och istället förstå sig på reglerna och logiken bakom investeringar. Han förklarar vilka metoder han själv använder.

22. “Made in America” av Sam Walton

Läsaren får en inblick i Waltons personlighet och hur han byggde upp världens största återförsäljningsföretag. Massvis med inspiration för den som vill starta eget företag.

23. “Shoe Dog” av Phil Knight

Phil Knight är medgrundare till Nike och berättar om den fascinerande historien om hur han byggde världens största företag inom sporthandeln. Knight berättar sin personliga resa till framgång och hur han som 24-åring bestämde sig för att starta eget istället för att skaffa heltidsjobb.

24. “Behind the Cloud” av Marc Benioff

Grundaren, ordföraren och VD:n på Salesforce berättar om hur han lanserade sin molntjänst 1999 som nu är värd ungefär 450 miljarder. Boken innehåller 111 tips om management, exempelvis att våga fullfölja sina innovationer innan de blir uppenbara på marknaden.

25. “How Google Works” av Eric Schmidt och Jonathan Rosenberg

Googles styrelseordförande och före detta VD Eric Schmidt och före detta produktchefen Jonathan Rosenberg har skrivit boken How Google Works. De förklarar vikten av smart kreativitet och delar med sig av några hittills okända anekdoter ut Googles historia.

Vilken av dessa böcker skrivna av miljardärer hamnar på din boklista? Har du inte boklista så skapa en. Ta tiden att samla insikter som tar ditt professionella liv till nästa nivå. 

För mer inspiration, tips, råd och insikter lyssna på LoungePodden.
Fortsätt läsa
Du kanske också gillar...

Mest lästa just nu

Till toppen