Kontakta oss

SalesLounge

17 produktiva saker att göra när du är uttråkad på jobbet

Uttråkad på jobbet? Med dessa 17 tips kan du bli mer produktiv och utvecklas i din karriär när du är uttråkad på jobbet.

Produktivitet

17 produktiva saker att göra när du är uttråkad på jobbet

Inte varje ögonblick är fullt av produktivitet på jobbet. Oavsett vilken bransch du arbetar inom går arbetsbelastningen i vågor. När du har en lugn dag och känner dig uttråkad på jobbet kan Facebook, Aftonbladet och kattvideos kännas oerhört lockande.

Men du har ett val. Det finns många produktiva saker du kan göra för att bygga ditt personliga varumärke, stärka dina relationer och rå om din hälsa. Sarah Landrum, grundare på Punched Clocks, delar med sig av 17 produktiva saker att göra när kalendern är ovanligt luftig och du är uttråkad på jobbet.

1. Organisera mera

Efter en hektisk period på jobbet är resultatet ofta väldigt talande. Röriga pappershögar, staplar med kaffekoppar och post-it-lappar fyller din arbetsyta. Filerna på datorn är i en salig röra. Har du en fridfull dag på kontoret? Ta vara på tillfället och organisera både datorns och ditt skrivbord. Du kommer tacka dig själv under nästa intensiva period.

2. Förbered inför framtiden

Du må vara i en lugn period ju nu, men den kommer inte vara för evigt. Finns det något du kan förbereda inför nästa intensiva fas? Några tips är att fylla på papper och bläck i skrivaren, uppdatera programvarorna på dina enheter och planera inför dina kommande projekt.

3. Utveckla någonting

Det finns alltid något som går att förbättra inom en process, rutin eller ett arbetssätt. Välj ut ett moment i den dagliga rutinen som tar onödig tid och lista ut ett sätt att optimera det. Gör upp en plan. Prata med chef och kollegor. Här är din chans att slippa vara lika uttråkad på jobbet och samtidigt skapa en förändring som höjer kvaliteten på ditt arbete.

4. Nätverka i sociala medier

Använder du sociala medier under arbetstid för att hålla dig uppdaterad om vänner och familj? Det gör vi alla ibland. En liten utmaning till dig är att istället använda den tiden för att stärka relationen till dina kontakter på LinkedIn. Utvidga ditt kontaktnät genom att delta i evenemang eller gå med i en lokal intressegrupp. Ju fler vänner och kontakter, desto mer möjligheter.

5. Stärk företagskulturen

Kanske är någon av dina kollegor också obotligt uttråkad på jobbet just nu? Passa på att lära känna din kollega. Att bygga starka relationer på din arbetsplats är ett av de mest effektiva sätten att förbättra företagskulturen. Goda relationer mellan kollegor sänker stressen och ökar samarbetsviljan.

6. Lär känna din chef

Sätt inte gränsen vid dina kollegor när det kommer till relationsbyggandet. Lär känna din chef också. Bjud med din chef på lunch eller en kaffe. Att stärka bandet till din chef hjälper dig relatera till dem. Det hjälper i sin tur din chef att se dig med större klarhet och förståelse för dina mål och vad du behöver för att uppnå dem.

7. Sluta aldrig lära dig

Ingen blir någonsin färdiglärd. För att hålla dig i fas med din branschs utveckling är det en god idé att ständigt färska upp dina kunskaper och färdigheter. Läs artiklar, delta i ett webinar, lyssna på podcasts eller ta en onlinekurs. Gå på events och föreläsningar. När du håller din nyfikenhet och vetgirighet vid liv är det lättare att ta till sig ny kunskap som gynnar dig i det långa loppet.

8. Starta en bokklubb

Bokklubbar låter bra i teorin, men det kan vara svårt att avsätta tid till att först läsa och sedan prata om en bok. Introducerar du en bokklubb på jobbet däremot ändras dynamiken. Du och dina kollegor får spendera tid tillsammans samtidigt som ni blir bättre inom ert område.

9. Träna hjärnan med skrivande

Du behöver inte vara Jan Guillou för att komma igång. Att skriva på fritiden är ett väldigt bra sätt att antingen starta eller avrunda dagen. På morgonen kan du exempelvis ta för vana att skriva en sida eller två där du tömmer ut allt som finns i hjärnan. Drömmar, mål eller tacksamhet spelar ingen roll. Bara skriv.

Ett annat alternativ är att starta en blogg inom dina kunskapsområden eller förbereda företagets uppdateringar på sociala medier för ett par veckor framåt.

10. Bygg ditt personliga varumärke

En lugn period när du är uttråkad på jobbet är ett perfekt tillfälle att bygga vidare på ditt personliga varumärke. Lägg till kursen du tog i våras på LinkedIn och i ditt CV. Uppdatera jobbtitlar, datum och profilbild. Kontrollera att informationen och alla länkar fortfarande är aktuella.

Överväg även att bygga en personlig hemsida som portfolio. Genom att förbereda dessa saker är du redo vid kommande jobbmöjligheter.

11. Bli en assistent åt dina kollegor

Är en kollega överöst med arbete medan du har lite mer luft i kalendern? Erbjud dig att dela bördan genom att överta några uppgifter. Det skadar aldrig att du lär dig fler yrkesroller än din egen. En lugn period på jobbet ger en fantastisk möjlighet att lära dig dina kollegors arbetsuppgifter. Det öppnar dörren för dig att träda in i din kollegas ställe om denne är upptagen, sjuk eller bortrest.

12. Skapa en guide för din yrkesroll

Ett utmärkt sätt att spendera tiden när du är uttråkad på jobbet är att skapa en guide för dina arbetsuppgifter. Oavsett om det är till för personen som tar över din roll när du blir befordrad eller kollegan som kliver in när du är bortrest eller sjuk, är det en bra idé att ha en guide förberedd och klar.

Det bli inte bara lättare för personen som tar över efter dig, utan låter dig andas ut ordentligt med vetskapen att dina arbetsuppgifter är i trygga händer.

13. Lär ut till andra

Ett av de bästa sätten att öka din kunskap är att dela med dig till andra. Du kan exempelvis bli mentor, skapa en kurs eller skriva en artikel. Finns det ingen på din arbetsplats att ta under dina vingar? Be om en praktikant som kan lära sig och ta över en del av dina uppgifter. På så sätt frigörs tid till dina viktigaste och roligaste projekt.

14. Voluntärarbeta på ditt företag

Du må inte ha särskilt mycket att göra för tillfället, men nog finns det jobb att göra alltid. Erbjud dig att leda ett nytt projekt eller hjälpa en överbelastad medarbetare. De kommer garanterat uppskatta ditt initiativ och du får lite erfarenhet från en annan avdelning.

15. Ta en promenad

Att röra på kroppen är avgörande för att hålla hjärnan pigg och alert. Är du uttråkad på jobbet? Har du tio minuter till övers? En promenad runt kvarteret sätter ingång blodtillförseln och höjer hjärnans prestation under resten av dagen. Lyssna på uppiggande musik eller ta med en kollega och utöva punkt nummer fem, skriver Landrum.

16. Yoga och meditation – vid skrivbordet

Att tysta sinnet är bra för hjärna, kropp och själ. Att för en stund fokusera på din andning kan mjuka upp dina stela muskler efter att ha suttit vid ett skrivbord i flera timmar. Lär dig några sköna stretchövningar att göra i skrivbordsstolen och ladda ner en gratisapp med korta guidade meditationer. När du tar hand om din hjärna är du bättre rustad inför de mer hektiska dagarna.

17. Gå hem för dagen

Finns det absolut ingenting för dig att göra? Gå hem för dagen. Ta en välbehövlig paus, gör något du mår bra av och vila upp dig. Kom tillbaka nästa dag och tackla den dagens utmaningar med nyfunnen energi.

Visst kan det kännas hopplöst när du är uttråkad på jobbet, men försök uppskatta dina lugna dagar för vad de faktiskt är: En chans att stärka dina relationer och din hälsa samtidigt som du förbereder inför framtiden. Ta tillvara på all tid du har. Ditt framtida jag kommer tacka dig för det.

Till toppen